Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Ses ve Görüntü »

Creative Labs Extigy:
Sesler Dışarı!

24 Ekstra Bit

 24 Ekstra Bit

Ancak daha ileriye gitmeden önce birkaç küçük noktayı açıklığına kavuşturmak istiyoruz. Creative Labs Audigy'yi piyasaya bazı iddialarla birlikte sürdü ve bu iddialar en azından sorgulanabilir nitelikteydi. Önce kartın 96 kHz'de 24-bit ses örnekleyebildiğini söylediler. 24-bit logosu kartın, kurulum CD-ROM'larının ve paketin her tarafına yapıştırıldı. Ancak daha sonra Creative Labs'ın kendi teknik ekibi bile, ne Audigy'nin, ne de Extigy'nin 96 kHz'de 24-bit sesi ne çalabildiğini ne de kaydedebildiğini kabul ettiler. Kartlar otomatik olarak "downmix" yaparak sesleri 16 bit/48 kHz ile işliyorlar. Peki o zaman Extigy veya Audigy'nin her yerinde neden 24bit logosunu görüyoruz? Ayrıca aynı logo sinyal-gürültü oranının 100 dB olduğuna işaret ediyor, ancak testlerimizde ne Audigy ne de Extigy 90 dB seviyelerinin üzerine çıkamıyorlar. Üstelik bu seviye de hem anlog hem de sayısal ses işleme için optimum değerden de düşük.

Şurası bir gerçek ki, bilgisayar dünyasında iddia edilen teorik performansların, gerçek hayatta alınan performanslardan daha düşük kalması sıkça karşılaşılan bir şeydir. Ancak aynı şey ses dünyası için geçerli değil. Bunun anlamı şu: Ses konusunda profesyonel bir kullanıcı 100dB SNR değeri olan bir ürün alırsa, bu üründe bu değerden en fazla 1 veya 2 dB'lik sapmaya tolerans gösterebilir. Hem Audigy'de hem Extigy de bunu göremiyoruz. Son olarak, Extigy'nin EAX Advanced HD logosuna sahip olduğunu da not edelim. Bu oldukça enteresan, çünkü bu ürün sadece EAX'ın 2.0 versiyonunu destekliyor, daha yukarısın değil. Creative Labs bu durumu Extigy'nin sadece müzikte işe yarayan ancak oyunlarda çalışmayan Audio Clean Up (Ses Temizleme), Time Scaling (Zaman Ölçekleme) ve Dream modülleri ile geldiğini söyleyerek açıklamaya çalışıyor. Yani EAX Advanced HD'nin daha düşük kapasitede çalışan bir versiyonu! Ayrıca bunlar Extigy'nin donanımından yararlanamayan yazılım modülleri.

Sonuç olarak, ürün paketinin üzerindeki dört logodan sadece Dolby Digital'in gerçekten orada durmayı hak ettiğini kanıtlayabiliyoruz. Creative Labs'ın ürünleri bu yöntemlerle şişirmeye ihtiyaç duyduğunu görmek üzücü. Elbette hem Extigy hem de Audigy piyasadaki rakiplerine göre daha fazla teknolojik gelişme getirmiş ses kartları. Gerçek performansları pazarda bu ürünleri hem ilgi çekici hem de rekabet gücü yüksek bir halde tutmaya yeterli. Bu şekilde gerçek avantajlarını gölgede bırakan, gerçek dışı pazarlama numaralarına ihtiyaçları olmadığını düşünüyoruz.

Geri | İleri: Girişler Ve Çıkışlar

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
2 Eylül 2008 - Zotac 9800 GTX+ AMP Edition İncelendi :   Nvidia'nın grafik işlemcilerinin isimlendirme şeklini değiştirip, "GTX" kısaltmasını öne alarak çıkardığı GTX 260 ve GTX 280 serisi kartların piyasaya sürülmesiyle, 9800 serisi kartlar yavaş yavaş orta seviyeye doğru kaymaya başlıyorlar.

Zotac 9800 GTX+ AMP Edition İncelendi
Nvidia'nın grafik işlemcilerinin isimlendirme şeklini değişt...

21 Ağustos 2008 - Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak :   Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in gelecekte çıkarmaya hazırlandığı Larrabee mimarisi kadar meraklıların ilgisini uyandırmıştır. Ürünün son halinin neye benzeyeceği konusunda henüz çok az ayrıntı belli şu an için elimizde ürünün temel de neler sunacağından başka bir şey yok. Doğal olarak gizemin ve merakın olduğu yerde dedikodular da alıp başını gidiyor ve Larrabee için de durum farklı değil.

Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak
Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in ge...

20 Ağustos 2008 - Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom :   Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tüketen yepyeni bir işlemci tasarımı getirmiş oldu. AMD'nin buna cevap vermesi gerekiyordu ve bunu Athlon 64'ü yavaşlatarak yaptı, K8 mikro mimarisinin olabilecek en düşük hıza (1 GHz) sahip üyesini duyurdu.

Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom
Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tü...

18 Ağustos 2008 - Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H :   Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (prototype) elimize ulaştı. Sizin için hızlıca temel özelliklerini gözden geçirdik.

Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (proto...

15 Ağustos 2008 - Asus Eee PC 901 :   İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha fazlasını vererek pazarda fırtına gibi esmişti. Asus daha önceleri es geçtiği bu yeni pazardan önemli bir kazanç sağlamış olacak ki önceki sürümlerde eksik olarak görülen özellikleri geliştirerek yeni modelleri pazara sürmeye devam ediyor.

Asus Eee PC 901
İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha faz...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
TırnakMakası
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin