Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Ses ve Görüntü »

DivX 5.0:
Nereden Geldi? Nereye Gidiyor?

Uwe Scheffel Çeviri: Cenk Tarhan 15 Mart 2002 - Ses ve Görüntü

DivX Nereye Koşuyor?

DivX Networks ekibi yepyeni bir görüntü ile karşımıza çıktı. Ancak yeni bir görüntü, ille de beraberinde profesyonellik ve pazarlama başarısı getirmek zorunda değil. MP3 Codec'inde yaşandığı gibi, DivX Networks'ün karşısında da pazarda başarılı olmak için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar duruyor. Bu ses Codec'i standartlaştıkça, yüksek veri sıkıştırma oranının avantajları tüm kullanıcılar tarafında daha iyi kavrandıkça MP3'ün başarısı katlanarak artmıştı. İlk MP3 çaları pazara sunan Diamond Multimedia firması risk almaya hazır olduğunu göstermiş, hemen arkasından da bilgisayar pazarı her renk ve her boydan MP3 çalar ile dolmuştu. Satış rakamlarından da anlaşılabileceği gibi, klasik kasetli Walkman'ler artık son demlerini yaşıyorlar.

MP3 gibi, DivX/ MPEG-4 de sayısal film pazarında büyük bir devrim olabilir. Olanakları bir düşünün: Arşivleme amacı ile bir DVD'yi tek bir CD-ROM üzerine sığacak kadar küçültülebiliyorsunuz. Notebook kullanıcıları yanlarında 10 kat daha fazla filmi taşıyabiliyorlar. Eğitim filmlerinin birkaç bölümü birden bir notebook'un sabit diskine sığabiliyor.

DivX/ MPEG-4 filmler Internet veri ağlarından isteklerimizi daha alt seviyelere düşürmemizi sağlıyorlar. Böylece zaten dolu olan bant genişliğini daha da fazla meşgul etmeyeceğiz. Bu format ayrıca transfer medyası olarak da son derece uygun. Video-on-demand sistemlerinden veri yükleme zamanı oldukça azaltabilir. PDA, cep telefonu veya Video Walkman gibi mobil cihazlar artık video iletimi konusunda bir çözüme kavuşuyorlar.

Şimdiye kadar, DivX Networks'un sadece sıkıştırma ve çözme için bir codec'i vardı ve bu codec Video-for-Windows API'sini kullanan bütün uygulamalardan çağırılabiliyordu. DivX 5 ile beraber gelen oynatıcı yazılımı kullanmak yine şart değil. Film seyretmek için her Windows'ta bulunan Microsoft Media Player'ı yetiyor da artıyor.

Olaya stratejik bir noktadan bakarsak, video düzenleme yazılımlarının arabirimleri daha kullanıcı dostu hale getirmek gerekli diyebiliriz. Çünkü Adobe Premiere veya Pinnacle Studio gibi profesyonel yazılımlar DivX'in büyük bir pazara yayılmasına olanak sağlayacak gibi değil. Bir sayısal kameradan küçük bir DV film çekip düzenleyip göndermek isteyenler veya birkaç tane DVD'yi CD-ROM'a kopyalamak isteyenler hala kullanması acı veren programlar ile debelenmek zorundalar. Yani DVD'yi CD-R'a sığıştırabilmek için karmaşık veri hızı hesaplamaları yapmak zorundalar. Eğer DivX Networks genel bilgisayar pazarını ele geçirmek için basit uygulamalar hazırlatabilirse, zafer yolunda emin adımlarla yürüyecek demektir.

Geri | Anasayfaya Dön

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
6 Temmuz 2008 - Diablo III :   Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Blizzard'ın geçtiğimiz hafta Diablo 3'ü duyurması ise sanki yıllardır görmediğimiz bir kardeşimizi görmüşçesine heyecan yarattı.

Diablo III
Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Bl...

4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin