Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
Son Haberler:

Apple’ın Yılbaşı Hediyeliği: LED Aydınlatmalı 24” Cinema Display

Big Bang II Kod Adlı İlk ForceWare 180 Sürücüsü Çıktı

ASUS, Dokunmatik Ekranlı Eee Top PC Serisini Duyurdu

Yahoo’da Deprem: CEO Jerry Yang İstifa Etti

10 Kat Hızlı USB 3.0’ın Standartları Belli Oldu

En Hızlı Süperbilgisayarlarda AMD: 7 – Intel: 1

ARM Yongaları Adobe Flash 10 ve AIR Çalıştırabilecek

AMD’nin 45nm Opteron İşlemcilerine Merhaba Deyin

Google’ın Erişemediğine Erişmek: Yeni Bir Arama Motoru Geliyor

AVG Kullanıcılarına Yanlışlıkla 'User32.dll' Dosyasını Sildirdi

Nvidia’dan 3500 Dolarlık Ekran Kartı: Quadro FX5800

Hitachi, Tasarruflu ve Kendiliğinden Şifrelemeli Bir Sabit Disk Duyurdu

H.264 Destekli DivX Player 7.0 Beta 1 Çıktı

Sony Ericsson’dan Kablosuz Bağlantılı Walkman Telefon: W705

Palit Özel Soğutmalı HD 4870 X2’yi Duyurdu

Sandisk Gelecek Sene 4 Kat Hızlı SSD’ler Üretecek

Apple iMac Masaüstü Sistemlerini 10 Kasım’da Yenileyecek

Basın Bülteni: ASUS’tan Katlanabilir Kasa VENTO TA-F

Google, Chrome'un 0.3 Sürümünü Duyurdu

World of Warcraft Topluluğu 11 Milyon Kişiye Yükseldi

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Haberler »

Bilişim, Teknoloji, İnternet Haberleri


22 Haziran 2008

10:38 [THG Haber]

Intel’in saklı kalmış buluşu CPU’yu tamamen değiştirebilir

İşlemcilerin başarımlarının büyük bir kısmı iş hatlarından, çekirdek adedinden, ön belleğin cinsinden büyüklüğünden veya saat hızından sağlanır. Buna rağmen, işlemcilerin bu birimler arasında gerçekte nasıl haberleştiği ya da genellikle hangi teknolojileri kullanarak iletişimi sağladığının yolu pazarlama broşürlerinde yer almaz. Fakat Intel’in bu senaryoyu değiştirecek bir fikri var: “DRAM’i, merkezi işlemcinin içine gömmek.”



Yeni bir yonga tasarlamanın en önemli amaçlarından bir tanesi, hesaplama birimlerini mümkün olduğunca meşgul tutmaktır. Gelişmiş çekirdek içi haberleşme ve çekirdeğe en hızlı şekilde yeterli miktardaki veri aktarımının sağlanmasıyla bu amaca erişilebilir. Bir işlemciden diğer işlemci nesline geçişteki bu değişim ortada. Örnek olarak 65 nm’lik Kentsfield’in 4 çekirdekli yapısı yaklaşık 8 – 9 GB/saniye’lik bir veri yolu genişliği sunarken, 45 nm üretim teknolojisine sahip Harpertown yongası 18 ile 20 GB/saniye arasında bir veri yolu genişliği sağlayabiliyor.

Geçen haftaki Intel Araştırma Günü’nde (Research@Intel Day) işlemcilerin şu an sahip olduğu veri yolu genişliğini katlayabilecek potansiyele sahip bir teknolojiyi fark ettik. Açıkçası bu teknoloji bize göre, o gün gördüğümüz en etkileyici araştırmaydı. Intel’in özellikle konu hakkında bir açıklama yapmaması, habercilerimize ve analistlerimize verilen referans belgelerde de bu teknolojiden söz edilmemesi, teknolojinin varlığından neden haberdar olmadığımızın göstergesidir.

Intel bünyesinde bulunan küçük bir araştırma takımı, kapasiteleri tamamen kaldırarak ve sadece 2 transistör kullanarak DRAM hücrelerinin boyutlarını düşürmeyi başardı. Bu iki başarılı değişiklik DRAM’lerin gelecekteki kullanımını da değiştirebilir. Örneğin, pahalı ve karmaşık yapıdaki SRAM (statik RAM) hücreleri merkezi işlemciden tamamen kaldırılıp, DRAM’ler ile değiştirilebilir.



Intel’in 2 transistöre sahip (2T) DRAM bit hücresine karşılık, SRAM genellikle saklanan bit başına 6 adet transistor e ihtiyaç duyuyor. Elbette 1T-SRAM yapısında olan SRAM’ler de var (sadece bir hücrenin kullanıldığı), ancak bunlar çok nadir kullanılıyor ve genellikle Nintendo’nun GameCube ve Wii gibi oyun konsollarında tercih ediliyor.

SRAM’in DRAM üzerinde düşük güç tüketimi, yüksek hızlara erişebilme ve yenilenmeye (refresh) gerek duymaması gibi avantajları var. Buna rağmen SRAM, DRAM’den daha pahalı olmasıyla tanınıyor ve DRAM daha yoğun bir yapıya sahip.

Intel’in dediğine göre, DRAM tasarımı ince ayarlara uygun ve 65nm’lik üretim teknolojisi 2GHz’lik hıza erişmeyi mümkün kılıyor ve 2T-DRAM’in sunduğu veri yolu genişliği 128 GB/saniye gibi şaşırtıcı bir seviyede. Eğer Intel saat hızını QX9770/9775 işlemcilerinin seviyesine çıkarmakta başarılı olursa, veri yolu genişliği 204,8 GB/saniyelik değerlere tırmanabilir. Bu da demek oluyor ki, Intel şu anki L2 ön bellek teknolojisini 10 kattan daha fazla geliştirmiş olabilir. Daha da önemlisi, bu yaklaşım, programlama modellerinin bütünüyle değişmesi anlamına geliyor çünkü geliştiricilerin istenen verinin önbellekte olmaması gibi bir durumu göz önünde bulundurmaları gerekmiyor.

Bilim adamları, 45 nm’lik High-K teknolojisinin kullanılarak Intel’in var olan saat hızı tasarımının aşılabileceğine inanıyorlar. Bir sonraki adım olarak DRAM hücrelerinin Intel’in Terascale işlemcilerinde kullanılması planlanıyor. Öyle görünüyor ki, Terascale işlemcisi küçük yapıdaki x86 çekirdeklerinin çok sayıdaki birleşiminden oluşuyor ve bu er ya da geç Larrabee ve Itanium mimarilerinin başarısını ortaya koyacak. Merak ediyorsanız söyleyelim, bunlar merkezi işlemci biriminin (CPU) ve grafik işlemci biriminin (GPU) bir birleşiminin ortaya çıkacağının göstergesi olarak kabul edilebilir.

32 nm’lik silikon hamurları (wafer) Intel Araştırma Günü’nde görmek çok hoştu ancak günün sonunda fark ettik ki, 32 nm sadece farklı bir üretim teknolojisi olmakla sınırlı. İşlemci üzerinde bulunan DRAM, bize göre başarımdaki farklılıkları ortaya koyabilecek asıl etken. Konuştuğumuz iki bilim adamına göre, potansiyel olarak karşımızda duran bu büyük veri yolu genişliği Terascale devrine geçişi hızlandıracak. Eğer yazılım geliştiricileri 200 GB/saniyelik düşük gecikmeli veri yolu genişliklerine erişebilirlerse, çevrim kayıplarının sıfır seviyelerine indirgenmesiyle, günümüzde karşımıza çıkan birçok paralel programlama sorunu çözülebilir.

Haberi tartış...

Haberleri Tartış...

Yer İmi

Devam: 20 Haziran 2008 Haberleri

Son Haberler


Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
19 Kasım 2008 - Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet? :   Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler.

Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet?
Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik...

17 Kasım 2008 - Fallout 3 :   İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulmak için kendilerini Vault adını verdikleri devasa yer altı sığınaklarına kapattılar. Fakat yeryüzüne geri döndüklerinde kendilerini harcanmışlığın cehennemi karşıladı... Sadece Vault 101 dışındakileri... O kader gününde, ateş gökten yağdığında, Vault 101'in devasa çelik kapısı sıkı sıkıya kapanmış ve hiç açılmamıştı... O doğdunuz yerdi ve öleceğiniz yer olacak çünkü Vault 101'de kimse hiç girmemiştir ve kimse hiç çıkmamıştır...

Fallout 3
İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulma...

13 Kasım 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

11 Kasım 2008 - Far Cry 2 :   Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birlikteliği uzun bir süre önce yollarını ayırmıştı. Bunun üzerine Crytek yeni projesi Crysis üzerinde çalışırken Ubisoft da boş durmamış, Far Cry 2 üzerinde çalışmaya başlamıştı. Ubisoft'un referansları sağlam olduğundan Far Cry 2'nin Crytek olmadan da güzel bir oyun olacağı düşünülüyordu. Ama görünen o ki yanılmışız.

Far Cry 2
Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birliktel...

11 Kasım 2008 - AMD Athlon 64 ve X2 Oyunlar İçin Hala Yeterli Mi? :   Piyasada bugünlerde çok uygun fiyatlı PCI Express ekran kartları dolaşıyor fakat onları eski bir makineye koymaya değecek mi? Hangi işlemcilere ihtiyacınız var? Tek çekirdekli bir işlemci işinizi görür mü? Yoksa saat hızına bakmaksınız herhangi bir çift çekirdekli işlemci yeterli olur mu?

AMD Athlon 64 ve X2 Oyunlar İçin Hala Yeterli Mi?
Piyasada bugünlerde çok uygun fiyatlı PCI Express ekran kart...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin