Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

Gigabyte'ın i-RAM'i Sabit Disklerin Yerini Alabilecek mi?

Başarım Beklentileri Ve Kullanım Amaçları

Her ne kadar i-RAM uygulamada 130 MB/s veri aktarım hızının biraz altına izin veren Seri ATA I arayüzünü desteklese de 0.05 ms veya 50 ns civarında dolaşan erişim zamanı değerleri gerçekten etkileyici. Gerçekten karışık okuma işlemlerinin yapıldığı veri tabanı işlemlerinde bile 100 MB/s aktarım hızlarına ulaşmak mümkün. Aynı işlemler sırasında sabit disklerin sadece birkaç megabyte aktarım hızında kalmaları bu konudaki yavaşlıklarını görmek açısından iyi bir örnek. Hatta Webserver deneyimizde i-RAM 115 MB/s değerine kadar çıktı.

Daha etkileyici bir nokta ise profesyonel kullanım söz konusu olduğunda satın alma noktasında önemli olan G/Ç başarımı: Deneyin tipine göre her saniyede yapılan binlerce giriş/çıkış işlemi - RAID yapılmış birden fazla sabit diskin hızı bile bu aşamada çok gerilerde kalıyor.

Bir diğer olasılık Windows'un sanal belleğini i-RAM disk üzerinde konumlandırmak. O şekilde ayarlandığı takdirde Windows kapanırken bu dosyayı sildiğinden, pilin bitmesinden dolayı oluşabilecek veri kayıpları ihtimali de ortadan kalkmış oluyor. Adobe Photoshop gibi yazılımlar gerçekten gereksinimleri olmasa bile olabilecek en yüksek kapasiteli ve hızlı sanal belleği istiyorlar.

Tabii ki i-RAM geçici bir disk gibi çalışıyor: Gün içinde kullandığınız dosyaları işiniz bittiğinde güvenli bir diske aktardığınız takdirde kendinizi garantiye almış olursunuz. Eğer isterseniz bu işlemi küçük bir betik (script) yardımıyla kendiliğinden yaptırabilirsiniz.

Başarım kazançları ölçülebilse de kullanıcı tarafından çok fazla fark edilmeyebilir. Farklar çok fazla değil ancak hız artışı ölçülebilir, hatta Visual Studio, Photoshop veya diğer bilgisayara çok yüklenen yazılımlar kullanıyorsanız başarım farkını da hissedebiliyorsunuz.

I-RAM Üzerine Windows Kurulumu: Dahice Veya Delilik?

Veritabanının bulunduğu bir alan olarak kullanılmasının yanında bütün işletim sistemini i-RAM üzerine kurmayı da düşünebilirsiniz. Yeterli miktarda ana belleğe sahip olduğunuzu düşünürsek Windows'un biraz daha hareketli olduğunu kabul etmeliyiz. 10,000 rpm 74 GB Western Digital Raptor disk ile 35 saniyede açılan sistem, i-RAM ile 31 saniyede açılabildi - fark o kadar da fazla değil. Bu durumun sebebi sabit diskin bazı başlangıç işlemlerini yerine getirirken biraz daha fazla gecikmesi.

Yazılımlar da i-RAM üzerine kurulduktan sonra fark edilebilir şekilde hızlı açılıyor. Ancak 4 GB bellek alanı gerçekten yeterli değil ve Windows'u kurduktan sonra yanına sanal belleği de koyarsanız neredeyse tamamen doldurmuş oluyorsunuz. DDR 400 hızındaki 2 GB bellekler de henüz deney merkezimize ulaşmadı. Her ne kadar bazı programlar i-RAM üzerine kurulunca fark edilebilir şekilde hızlansa da (Photoshop: ED740 Raptor'daki dokuz saniye yerine altı saniyede açıldı) kullanım alanı dar olduğundan bu seçenek çok akıllıca değil. Özellikle güçlü sistemler isteyen yazılımlar kurulum sırasında da yüksek sabit disk kapasitesi istiyorlar bu yüzden çok fazla i-RAM'in kullanım alanına girmiyorlar.

Geri | İleri: I-RAM RAID?

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

23 Haziran 2008 - Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi :   GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şeyden önce GeForce 7800 GTX ile paralellik yaşandığı bir gerçek. Zaten çalışan bir mimarinin bilinen bazı zayıf noktaları düzeltilerek işleme gücünde ciddi oranda bir artış sağlanmış.

Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi
GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şe...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin