Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

Windows XP ile RAID 5 Yapmak

WindowsXP'nin RAID 5 Yeteneklerinden Faydalanmak

Couldn't find /usr/www/users/turkish/storage/20041207/images/intro.jpg for processing

Piyasada artık oturmuş Hitachi, Maxtor, Seagate ve Western Digital gibi bir çok sabit sürücü markası var. Ev veya ofis kullanımında genelde bir tane disk yeterli.Büyük organizasyonlarda ise bir çok disk kümesi barındırmak zorunlu. Fakat burada sorun RAID dizilerinin çok ucuz olmaması.

Günümüzde birçok anakart RAID denetleyicileri ile birlikte geliyor ama bu denetleyiciler genelde dosya sunucusu uygulamaları için yeterli değil. Bu anakartlar genelde basit 0 ve bir modlarını yada RAID 0+1 (şeritleme ve aynalama) dediğimiz ikili kombinasyonu destekliyor. RAID 0 ile yüksek kapasite ve çok iki başarımlar elde etmek mümkün ama sürücülerden birinin bozulması sonucunda veri kaybetmek olası bir ihtimal. İki RAID 0 diziyi aynalayarak RAID 0+1 haline getirip başarım ve veri güvenliğinde orta bir yol bulunabilir. Buradaki kayıp ise kapasite. Çünkü aynalayarak olası kapasite yarıya indirgenmekte.

Yüksek kapasite birinci öncelik olduğunda veriyi dizinin bütün elemanlarına dağıtan ve dönüşümlü olarak elemanlara eşlik bilgisini ekleyen RAID 5 yaygın kullanılan bir seçenek. RAID 5'te dizinin toplam kapasitesi diziyi oluşturan tüm sabit sürücülerin toplamından bir sürücünün kapasitesini çıkararak bulunabilir. Fakat bu çözüm göründüğü kadar basit bir çözüm değil. Eşlik bilgisinin hesaplanması ve sorunlu bir sürücü olduğunda verinin yeniden oluşturulması oldukça CPU başasımına gereksinim duyar. Burada kullanıcının karşısında iki seçenek var: Ya biraz pahallı olan ama içinde XOR birimi barındıran RAID denetleyicisini almak ya da XOR hesaplaması ile CPU'ya yüklenen ucuz modeli almak.

Aslında üçüncü bir seçenek daha var. Eğer bütçe kısıtlıysa ve XOR birimi olmayan bir denetleyici kullanmak seçim ise onun yerine yazılım ile RAID 5 yapmak da eş bir seçim olabilir. Windows sunucularının sunduğu RAID 5 tüm sürücüleri içermekte. Yani RAID 5 denetleyicisine gerek yok. Ek olarak sadece dosya işlemlerini kullanmak için RAID 5 yapıyorsanız pahalı olan Windows sunucu lisansını almak yerine, elinizdeki Windows XP'nin bir kaç değişiklikle oldukça iyi hale gelen RAID özelliklerini kullanabilirsiniz.

İleri: Windows XP'de RAID 5'i Aktif Hale Getirmek

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
14 Mayıs 2008 - Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu? :   Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri gelene kadar masaüstüler için en hızlı disk olma özelliğini koruyan Mtron Flash SSD'ye (Katı Durum Disk, Solid State Drive) gözatmıştık. VelociRaptor bildiğimiz mekanik bir disk olarak transistör tabanlı ürünlerin kısa erişim sürelerine ulaşamasa da çoğunluk uygulama için en mantklı çözümü oluşturuyor ve SSD fiyatının bir kısmı kadar paraya 10 katı kapasite sunabiliyor. Diğer yandan bilgisayar tutkunlarının düşlerine girecek yeni bir ürün bulduk: Memoright SSD MR25.2-032S tüm mekanik disklere toz yutturacak kadar hızlı.

Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu?
Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri g...

13 Mayıs 2008 - NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması :   nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongasetini tanıtarak herkesi şaşkınlığa uğratmıştı. NVidia kendine saygısı olan hiçbir bilgisayar tutkununun tümleşik 3B çözümlere saygı duymayacağını iyi biliyor ancak 780a SLI'nin konusu farklı. İlk amaç internet gezmek, Office, Google Earth kullanmak gibi basit 2B veya 3B işlerde ana ekran kartını kapatıp güç tüketimini düşürmek.

NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması
nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongaset...

8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin