Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

Geleceğe Dönüş:
Seri ATA Nihayet Geldi

Patrick Schmid Çeviri: Volkan Ersoy 12 Ağustos 2002 - Veri Depolama

Seri ATA Kontrol Kartı: Sadece PCI

RocketRAID 1520, HighPoint'in yeni Seri ATA kontrol kartının ismi. Her biri bir veya iki sabit diski denetleyen iki kanala sahip. Teknolojisi bir önceki modele dayanıyor ama bu kullanıcı için problem değil; çünkü gerekli uyumluluğa sahip. RocketRAID 1520, HighPoint'in yeni Seri ATA kontrol kartının ismi. Her biri bir veya iki sabit diski denetleyen iki kanala sahip. Teknolojisi bir önceki modele dayanıyor ama bu kullanıcı için problem değil; çünkü gerekli uyumluluğa sahip.

Seri ATA paralel ATA'yı eski teknoloji haline getireceği için, nihayetinde geçerli standart olması kaçınılmaz. Yeni standardın önemli bir özelliği, eski ATA denetçi yongalarının sadece uygun bileşenler (köprüler) eklenerek kullanılabilecek olması. Bu maliyet açısından çok uygun bir çözüm.

Ancak bu şık yeni standardın sınırlamaları da var. Seri ATA kartları PCI veriyolunu kullandığından, teorik maksimumları olan 150 Mb/sn veri transfer hızları PCI'ın sınırı olan 133 Mb/sn'ye düşüyor. Ancak pratikte, günümüzün disk teknolojileriyle 100-110 Mb/sn'ye zaten zor ulaşılıyor. Seri ATA önümüzdeki birkaç ay boyunca UltraATA/100 veya UltraATA/133 karşısında pek bir performans avantajı sunamayacak. Yeni nesil sabit diskler bile Seri ATA'nın maksimum transfer hızının yanına yaklaşamayacak. Bu seviyede bir veri transfer hızı için tek yol birden fazla diski RAID dizesi halinde kullanmak.

Her iki konektör ve denetçi yonganın yakından görünüşü. Her iki köprü de açıkça görülüyor. Her iki konektör ve denetçi yonganın yakından görünüşü. Her iki köprü de açıkça görülüyor.

2003'ten önce Seri ATA'nın yongasetlerine dahil edilmesini beklemeyin; bu özellik yeni yongasetleri ve Intel ICH5 ile VIA VT8236/8238 gibi güney köprüleriyle gelecek. Hem Intel'in hub mimarisi, hem de VIA'nın V-link'i temelde nispeten az sayıda veri hattı ile 533 Mb/sn bantgenişliği sunan çoklu seri bağlantılardan başka bir şey değil. Seri ATA denetçisi bu mimarilerdeki poransiyeli sonuna kadar kullanacak; entegrasyonun da nispeten basit olması bekleniyor.

ATA'dan Seri ATA'ya - Marvel dönüştürücü. Konektör aygıtın sağında. ATA'dan Seri ATA'ya - Marvel dönüştürücü. Konektör aygıtın sağında.

Bütünleşik Çözüm: Seri ATA'lı ABit IT7 MAX2 Anakart

Bütünleşik Çözüm: Seri ATA'lı ABit IT7 MAX2 Anakart

ABIT bize iki Seri ATA konektörlü IT7-MAX2 anakartını gönderdi. Bu anakart

PS/2, seri ve paralel portlarının olmaması ile isim yapan IT7-MAX modeline dayanıyor. MAX2'de ABit klavye ve fare portlarını geri koymuş. İki Marvel köprü Seri ATA arabirimini sunuyor. Bunlar da HighPoint HPT374 denetçinin kontrol ettiği dört IDE kanalından ikisini kullanıyorlar. Böylece IT7-MAX2'ye 8 klasik IDE aygıt, iki Seri ATA aygıt takılabiliyor. Ne yazık ki tümünün de PCI veriyolunun 133 Mbps bantgenişliğini paylaşması gerekiyor.

Geri | İleri: Geçiş Adaptörlerle Mümkün

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

23 Haziran 2008 - Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi :   GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şeyden önce GeForce 7800 GTX ile paralellik yaşandığı bir gerçek. Zaten çalışan bir mimarinin bilinen bazı zayıf noktaları düzeltilerek işleme gücünde ciddi oranda bir artış sağlanmış.

Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi
GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şe...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin