Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

Geleceğe Dönüş:
Seri ATA Nihayet Geldi

Patrick Schmid Çeviri: Volkan Ersoy 12 Ağustos 2002 - Veri Depolama

Bağlantılar: Küçük Ve Çalışırken Söküp Takılabilir

Bağlantılar: Küçük Ve Çalışırken Söküp Takılabilir

Soldaki geniş konektör, Western Digital Almanya'dakilerin gönderme nezaketini gösterdiği sabit diskin prototip olması nedeniyle böyle geniş. Gerçek Seri ATA onun yanındaki gibi. Alt solda veri konektörü (yedi iğneli); alt sağda yeniden tasarlanan güç konektörü (15 iğneli) görünüyor.

Güç konektörünün üzerindeki temas noktası sayısı ilk bakışta oldukça fazla gibi görünüyor. Bunun nedenlerinden biri artık 5V ve 12V yanında üçüncü bir voltaj seçeneğinin olması; Seri ATA sürücüler artık 3.3 V'ta çalışacak. 3.3 V normalde doğrudan güç kaynağından değil, zaten bir dizi bileşeni 3.3V ile besleyen anakart üzerinden sağlanıyor.

Voltaj başına 3 temas noktası (pozitif, negatif ve toprak) bize 15 temas noktasından 6 tanesini boş bırakıyor. Bunlar sistem çalışırken sürücüleri söküp takabilmek için - voltaj başına 2 tane - gerekli.

Sistem çalışır durumdayken sürücü söküp takmak (hot-plugging) ATA için yeni bir şey. Bunu elbette işletim sisteminin yüklü olduğu diskle yapamıyorsunuz ancak artık ilave Seri ATA diskleri sistemi kapatmadan takabilmek mümkün. Windows 98SE veya daha yeni bir Windows işletim sisteminiz varsa takılan disk otomatik tanınıyor. Diskleri formatlama ve partisyon yaratma yöntemi eskisi gibi.

Geri | İleri: Seri ATA Kontrol Kartı: Sadece PCI

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

23 Haziran 2008 - Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi :   GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şeyden önce GeForce 7800 GTX ile paralellik yaşandığı bir gerçek. Zaten çalışan bir mimarinin bilinen bazı zayıf noktaları düzeltilerek işleme gücünde ciddi oranda bir artış sağlanmış.

Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi
GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şe...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin