Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

IDE Dersleri, Bölüm 1:
Esaslarına ve Teknolojilerine Detaylı Bakış

Patrick Schmid Çeviri: Hakan Ünal 6 Ağustos 2002 - Veri Depolama

Donanım Kontrolü: Uygun Kablolar

UltraDMA/66 veya UltraDMA/100 gibi yeni sürücülerde 80 kanallı IDE kablo kullanımı zorunlu. Sadece doğrudan 40 adetine ihtiyaçları olmakla birlikte (dikkat ederseniz bağlantı noktası hala 40 kanal) geri kalan yarısı işlemi kolaylaştırıyor.

Soldan sağa: 50 kanallı SCSI-2 kablo, 80 kanallı IDE kablo, 34 kanallı floppy kablo Soldan sağa: 50 kanallı SCSI-2 kablo, 80 kanallı IDE kablo, 34 kanallı floppy kablo

Yuvarlatılmış kablo satın almak daha akıllı bir yatırım olarak gözüküyor. Bunlar kasanın içinde dolaşan hava akımına daha az engel oluyorlar. Ayrıca bilgisayarın içine baktığınızda daha hoş bir görünüm kazanıyor.

Solda: Yuvarlatılmış floppy kablosu, IDE için olanı da var. Bu kablolar pahalı ama kasanın içindeki hava akımına engel olmuyorlar. Solda: Yuvarlatılmış floppy kablosu, IDE için olanı da var. Bu kablolar pahalı ama kasanın içindeki hava akımına engel olmuyorlar.

Geleceğin rüyası: Soldaki kablo Seri ATA için. Bu yaz ilk sürücü ve denetleyicilerin piyasaya çıkması bekleniyor. Geleceğin rüyası: Soldaki kablo Seri ATA için. Bu yaz ilk sürücü ve denetleyicilerin piyasaya çıkması bekleniyor.

Bağlama Ve Ayarlar: Uzay Adamı Olmanıza Gerek Yok

Teknik detaylar çok basit: her kanal için bir master, bir de slave var. Ayarları sürücünün üzerinde net olarak açıklanmış şekline göre jumperlar yoluyla yapıyorsunuz.

40 kanallı IDE kabloları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz ama olay 80 kanallı IDE kablolarda biraz daha farklı. Bağlantılar renkli; mavi anakart (adaptör) tarafı için siyah ve gri olanlar ise sürücüler için. Aslında master ya da slave sürücüyü hangisine bağladığınız pek önemli değil, ama tek sürücü kullanacaksanız dıştaki bağlantıya bağlamalısınız yoksa sinyal yansımalarına sebep olabilir.

IDE sürücüler için en değerli nasihat sağduyunuzu dinlemektir. Örneğin, yeni bir sabit disk ile eski CD-ROM sürücünüzü bir arada kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Bazı denetleyicilerde farklı protokoller ve taşıma kapasiteleri yüzünden toplam performansın düşmesi ihtimalini göz ardı edemezsiniz.

Performansa Bir Bakış: 3.2 GB'dan 120 GB'a

Sabit disklerin performansları hakkında daha net bir fikir sahibi olabilmeniz için farklı nesillerden sürücülerin temsilcilerini yeni bir sistem üzerinde test ettik. Testimize şu sürücüler dahil oldu:

UltraDMA/33: Quantum Fireball ST 3.2A
Bu sürücü 90'ların sonlarında tüm kategorilerdeki testlerimizin ayrılmaz parçasıydı. 5400 devir/dk ve 256 KB bellek ile 5 yıl kadar öncenin yıldızlarındandı kendisi.

Quantum Fireball ST 31997 ve 1998 'de en yüksek performansı sunuyordu. Windows 2000 ve Windows XP gibi nispeten yeni işletim sistemleri böyle klasik modeller üzerinde hız kaybına uğruyor. Unutmayın yeni bilgisayarlarda eski sürücülerinizden uzak durmalısınız. Quantum Fireball ST 31997 ve 1998 'de en yüksek performansı sunuyordu. Windows 2000 ve Windows XP gibi nispeten yeni işletim sistemleri böyle klasik modeller üzerinde hız kaybına uğruyor. Unutmayın yeni bilgisayarlarda eski sürücülerinizden uzak durmalısınız.

UltraDMA/33: IBM DTTA351010
IBM'in DTTA serileri 5400 veya 7200 devir/dk modellerinde piyasaya sürüldü. 512KB bellek sayesinde epey popüler oldu, ama UltraDMA/66'nın çıkmasından az önceki modellerden biriydi.

Deskstar 165 GP'nin tam 8 farklı versiyonu vardı. 14GXP benzer bir teknoloji sahibiydi ve ayrıca IBM'in de ilk 7200 rpm IDE ürünüydü. Deskstar 165 GP'nin tam 8 farklı versiyonu vardı. 14GXP benzer bir teknoloji sahibiydi ve ayrıca IBM'in de ilk 7200 rpm IDE ürünüydü.

UltraDMA/66: Seagate Barracuda ATA (ST320430A)
Seagate'in ilk 7200 devir/dk'lık ürünü Barracuda ATA adıyla piyasaya çıktı. Bugünün standartları için 512 KB bellek taşıyan sürücü çok fazla ısınıyordu ve gürültü çıkartıyordu. Geçip giden günlerin ardından UltraDMA/66'nın karakteristiklerini taşıyan bir elmas olarak aklımızda.

UltraDMA/100: Western Digital WD1200
Western Digital'in en üst sınıf sürücüleri sabit diskler alanında hala en iyiler arasında sayılıyor. 120 GB kapasiteli WD1200, 2 MB ve müthiş 8 MB (1200BB ve 1200JB) önbellekli modelleriyle satılıyor. 7200 devir/dk dönüş hızına sahip ve erişim süresi de hayli düşük.

WD1200 hala piyasanın en hızlı IDE sürücülerinden biri. WD1200 hala piyasanın en hızlı IDE sürücülerinden biri.

Geri | İleri: Test Sistemi

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
6 Temmuz 2008 - Diablo III :   Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Blizzard'ın geçtiğimiz hafta Diablo 3'ü duyurması ise sanki yıllardır görmediğimiz bir kardeşimizi görmüşçesine heyecan yarattı.

Diablo III
Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Bl...

4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin