Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Veri Depolama »

CDRW Sürücülerle Kopya Korumalı CD'leri Aşmanın Sırları

David Stellmack Çeviri: Volkan Ersoy 17 Haziran 2002 - Veri Depolama

CDR/ CDRW Medyanın Türü Veya 'Yazma' Hızı Fark Yaratır Mı?

Çoğu kullanıcı CDR/ CDRW medyanın türünün yazdırma işleminin sonucunu etkileyeceğini bilmiyor. Yüzeyin yansıtıcılığı ve diskin kalitesi sonucu etkileyebilir ve medya seçimi diskin başarıyla yazılıp yazılmayacağını belirleyecek kadar önemli olabilir. Özellikle, zayıf sektörlü, hata vermeye teşne koruma tekniklerinde medya seçimi çok belirleyicidir. Çoğu kez yüksek kaliteli medyanın hata oranı düşüktür. Burada 'yüksek kaliteli medya' ile tanınmış, büyük bir üreticinin ürettiği markalı medyayı kastediyoruz. Bu çok genel bir tanımlama olabilir ancak OEM kanallarından gelen bazı markalı medyalar bile her zaman yüksek kalite standartlarını tutturamazken bu yanlış bir tanımlama olmaz.

Tüm testlerimizde CDR medya olarak Verbatim'i seçtik. Çok sayıda disk yazdıracağımız için 50'lik paketlerden aldık. Verbatim'in ürettiği medyaların testlerimizde çok iyi ve güvenilir sonuçlar verdiğini gözlemiştik. Bu testte Yüksek Hızlı Tekrar Yazılabilir disk ('High Speed CDRW') olarak da TDK'yı seçtik. Her sürücüde bir disk kullanarak her testten önce diski tamamen sildik. CDRW medya, CDR diske nihai yedeğinizi almadan önce, olası problemleri gözleyebilmeniz için çok yararlı. Tüm testlerimizde CDR medya olarak Verbatim'i seçtik. Çok sayıda disk yazdıracağımız için 50'lik paketlerden aldık. Verbatim'in ürettiği medyaların testlerimizde çok iyi ve güvenilir sonuçlar verdiğini gözlemiştik. Bu testte Yüksek Hızlı Tekrar Yazılabilir disk ('High Speed CDRW') olarak da TDK'yı seçtik. Her sürücüde bir disk kullanarak her testten önce diski tamamen sildik. CDRW medya, CDR diske nihai yedeğinizi almadan önce, olası problemleri gözleyebilmeniz için çok yararlı.

Ayrıca, bir CDRW sürücüde işe yarayan medya diğerinde işe yaramayabiliyor. Deneye yanıla sürücünüze en uygun medyayı bulabilirsiniz ancak, kendi deneyimlerimize göre ucuz veya markasız medyalar problemli oluyor ve yaptığınız tasarrufa değmiyor. Yedek alırken yüksek kaliteli, markalı diskler kullanmanızı öneriyoruz; çünkü genelde çok daha iyi sonuç elde edersiniz. Yüksek fiyatlı medyaya para ayıramam diyorsanız, o halde en azından CDRW sürücünüz için onaylı veya önerilen medyaları kullanın.

Yazma hızının, yedeklenen diskin yazma kalitesini ve kullanılabilirliğini önemli ölçüde etkileyip etkilemediği konusunda farklı görüşler var. Kendi deneyimlerimize göre, daha yavaş hızda yazılan diklerin bazı CD/ DVD-ROM sürücülerle uyumluluğu artıyor. Blindread/ Blindwrite'ın yazarlarından birine göre, sürücünüzle uyumlu olacak şekilde üretilmiş, kaliteli medya kullandığınız sürece yazma hızının pek bir önemi yok. Yine de, sürücünüz tutarsız davranıyorsa - ki bazıları öyledir - o halde sonuçlar medyadan medyaya değişebilir.

Daha önce işlediğimiz bir konuda 'overburn' yapılacak disklerin düşük hızlarda yazdırılması gerektiğine değinmiştik. Bu öneriyi değiştirmek için bir neden görmüyoruz.

Farklı markalar deneyerek en iyi çalışan medyayı bulmak en iyi seçenek olabilir ancak bu yedekleme yazılımlarının tekrar yazılabilir diskleri de destekleme özelliğinden yararlanarak önce uyumluluk problemleri olup olmadığını gözlemek için birkaç deneme yazdırması yapmakta fayda var. Bu size belirli bir CDR medyanın etkisini göstermez ama ilave bir bakış açısı sunabilir. Bazı sürücülerde probleme yol açabilen bir faktör de (kopya koruma sistemine bağlı olarak) 'buffer-underrun' teknolojisinin kullanılmasıdır; dolayısıyla bu noktada da deneme yanılma yapmanız gerekebilir.

Geri | İleri: Düzenli & Düzensiz Bit Kalıpları

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
6 Temmuz 2008 - Diablo III :   Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Blizzard'ın geçtiğimiz hafta Diablo 3'ü duyurması ise sanki yıllardır görmediğimiz bir kardeşimizi görmüşçesine heyecan yarattı.

Diablo III
Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Bl...

4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin