Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

802.11g: Bunları Bilelim - Bölüm 1

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » »

802.11g Bunları Bilelim: Bölüm 2

Tim Higgins Çeviri: Mehmet Artam 17 Mart 2003 -

Karma WLAN - İstasyonların Bağlanması

Bu test hem 11g hem de 11b kullanılan karma ortamlarda 11g ürünler arasındaki farklı açıkça ortaya koyuyor. Eğer Birinci bölümden hatırlarsanız, 11g ve 11b istemcilerin beraber nasıl çalıştıklarını düzenleyen mekanizmaya "koruma" adı veriliyor ve 11b istemiler ortama girdiğinde performansı direkt olarak etkiliyor. Burası hala geliştirilmeye muhtaç bir alan, ve 6.1 sürümünde taslak standart üzerinde bu konuda büyük bir değişiklik yapıldı.

11g taslak standardında korumanın kullanımı zorunlu tutulmuyor ancak son testlerde gördüğüm kadarı ile bu alanda yükselen trend uyarlamalı 11b koruması. bu trendin açık etkisi ortayaüç farklı performans seviyesi çıkartması:

  • Seviye 1 - Hiç bir 11b istemci algılanmadı (en yüksek performans);
  • Seviye 2 - 11b istemciler bağlı ancak aktif değiller;
  • Seviye 3 - 11b istemciler aktif (en düşük performans).

Kullanılan implementasyon sürecine göre performans değerleri arasındaki farklar değişmesine rağmen şimdiye kadar gördüğüm tüm aygıtlarda bu kategoriler aynen geçerli. Tek istisna Intersil'in ilk firmware'inde. Orada aşağıda görüldüğü gibi sadece iki seviye kullanılıyor.

Couldn't find /var/www/html/www.thgtr.com/network/20030317/images/attentionsml.gif for processing NOT:

  • Temel test kurulumu ve test metotları burada anlatılıyor.
  • Bütün testler en kaliteli sinyal koşullarında ve erişim noktası ile istemci arasında yaklaşık 2.5 m. mesafe varken gerçekleştirilmiştir. WEP kapatılmıştır.

Şekil 7'de iki Chariot testinin grafiklerini izleyebilirsiniz. Alttaki çizgi ilk Intersil aygıt sürücüsü ve erişim noktası firmware'i ile gerçekleştirilmiş, üstteki çizgide ise birkaç hafta sonunda yayımlanan yeni firmware kullanılmıştır. İki testte de ortama NETGEAR WAB501 Dual-Band CardBus kart (Atheros 5100X-tabanlı) kullanan bir laptop bilgisayarı yaklaşık 20 saniye ekledim. 50. saniye civarlarında ise ortamdan çıkardım.

Couldn't find /var/www/html/www.thgtr.com/network/20030317/images/11gntk_intersil_firstfw_vs_newfw_wab501asoc.jpg for processing Şekil 7: Eski ve Yeni Intersil - Geçici WAB501 girişi.

Test sonuçlarında iki nokta açıkça görüldü:

  1. İlk firmware'de ortama 11b girse de çıksa da performansta bir değişiklik olmuyor. Bunun nedeninin performansı "Seviye 2" ile sınırlayan uyarlamasız koruma seçeneği olduğunu düşünüyorum.
  2. Yeni firmware ile uyarlamalı koruma mekanizması geliyor. Bu versiyonda daha yüksek "Seviye 1" performansı söz konusu. Ancak ortamda bir 11b istemci algılanınca hız otomatik olarak "Seviye 2" performansına düşüyor.

Bu arada, alttaki grafiğin 1 dakika sonunda kesilmesine aldırmayın. Acelem vardı ve işlerin değişmeyeceğini gördüğüm için testi oralarda durdurdum.

Broadcom tabanlı ürünlerde de aynı durum söz konusu. Ancak Linksys'in uyarlamasından daha fazla bilgi edinebiliyoruz çünkü Buffalo Tech'in "performans oynaması" problemli söz konusu değil. Şekil 8'de ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Couldn't find /var/www/html/www.thgtr.com/network/20030317/images/11gntk_intersil_newfw_vs_wrt54g_wab501asoc.jpg for processing Şekil 8: Yeni Intersil ve Yeni Linksys - Geçici WAB501 girişi.

Bu grafikte Şekil 7'deki testin aynısı söz konusu, ancak karşılaştırmak için yeni bir Intersil firmware kullanılmış. WRT54G router'da da yeni Linksys-Broadcom firmware'i bulunuyor. WAB501 11b istemcisini takıp çıkarırken biraz sallandım, bu yüzden Şekil 8'de görülen performans değişikliklerindeki zaman sapmalarını dikkate almayın.

Burada dikkat edilmesi gereken hem Intersil hem de Broadcom'un benzer "uyarlamalı koruma" stratejilerini kullanması. Broadcom şimdilik bu konuda daha başarılı görünüyor , hem 1. hem de 2. seviye testlerde daah yüksek performans gösteriyor.

Geri | İleri: Karma WLAN - Daha Fazla İstasyon Bağlandığında

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
1 Aralık 2008 - Beş Koca Dizüstü Bilgisayar İncelendi :   Oyunlar dışında, video izlemek veya müzik dinlemek, çizim yapmak ve sunum hazırlamak gibi diğer işler için bugün pazarda ne gibi seçeneklerimiz var?

Beş Koca Dizüstü Bilgisayar İncelendi
Oyunlar dışında, video izlemek veya müzik dinlemek, çizim ya...

28 Kasım 2008 - Left 4 Dead :   Counter Strike: Condition Zero'nun arkasındaki isim olan Turtle Rock Studios, 2006 Kasım'ında duyurdu Left 4 Dead'i. 2008'in Ocak ayında Valve tarafından satın alınana kadar çok geniş bir kitle tarafından da takip edilmiyordu açıkçası. Ardı ardına gelen videolarla ağzımızın suyu akarken, oyunun çıkış tarihini beklemeye başladık...

Left 4 Dead
Counter Strike: Condition Zero'nun arkasındaki isim olan Tur...

27 Kasım 2008 - Microsoft Suface'ı Geliştirmeye Devam Ediyor: Secondlight :   Microsoft Surface (yüzey) dokunmatik ekranı, kendini sehpa sanan bir bilgisayar. Sehpanın gövdesindeki ekran aslında bir büyütmeli projektör sistemi ve dokunma ekranı kızıl ötesi ile çalışıyor. Aynı zamanda dokunuşlarınızın sıcaklığını, nesneleri ekranda taşıma ve döndürme hareketlerini algılaması için tasarlanmasının yanında, insan yüzleri gibi yüzeyin üzerindeki cisimleri de algılayabiliyor.

Microsoft Suface'ı Geliştirmeye Devam Ediyor: Secondlight
Microsoft Surface (yüzey) dokunmatik ekranı, kendini sehpa s...

26 Kasım 2008 - 790FX ve SB750 ile Yüksek Hızaşırtma Mümkün Mü? :    SB750, beraberinde getirdiği Advanced Clock Control özelliği yardımıyla Phenom işlemci sahiplerine daha yüksek saat hızları vaat ediyor. Daha önce yapılan deneyler bu özelliğin işlemcinin hızaşırtma potansiyelini önemli ölçüde yükselttiğini gösteriyor ancak etkisi işlemciden işlemciye değişim göstermekte.

790FX ve SB750 ile Yüksek Hızaşırtma Mümkün Mü?
SB750, beraberinde getirdiği Advanced Clock Control özelliğ...

25 Kasım 2008 - Spider Man: Web of Shadows :   Milyonların kahramanı Spiderman kötülere dur demek için tekrar bizlerle. Marvel Comics'in en ünlü kahramanlarından olan Spiderman bizleri hiç yalnız bırakmadı. Çizgi romanları, çizgi filmleri, filmleri ve oyunları ile bize eğlenceli anlar yaşattı. Okuduğumuz ve izlediğimiz o kahramanı yönetme şansını elde ettiğimizden beri yaklaşık 30 kadar oyunu ile beraber kötülere karşı göğüs gerdik.

Spider Man: Web of Shadows
Milyonların kahramanı Spiderman kötülere dur demek için tekr...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin