Microsoft'un genişbant ürün serisinde hem 802.11b kablosuz ürünler hem de sadece 10/100 Ethernet seçenekleri olan ürünler var. Bunlara ek olarak deneyimsiz kullanıcılar için komple çözüm sunan ve fiyatı biraz daha düşük (yaklaşık 10 dolar) olan kitler de bulunuyor. Aşağıda 23 Eylül 2002 tarihli fiyatları bulabilirsiniz:
Kablosuz Baz İstasyonu (MN-500), $128
Kablosuz USB Adaptör (MN-510), $71
Kablosuz Notebook Adaptörü (MN-520), $71
Kablosuz Masaüstü Kiti (MN-610; Baz İstasyonu artı USB adaptör), $189
Kablosuz Dizüstü Kiti (MN-620; Baz İstasyonu artı Notebook adaptörü), $189
MN-500 kullanım kılavuzunda MN-510 ve 520 USB ve Notebook adaptörlerinin FCC ID numaraları bu ürünlerin de Accton tarafından üretildiğini gösteriyor. Sanırım geriye kalan ürünlerin de Accton kaynaklı olduğunu söylemek ve SMC'nin ürünlerine denk olduklarını belirtmek yanlış olmayacaktır. Asıl soru daha önce de söylediğim gibi Microsoft'un router ürünlerinin firmware'leri konusunda hangi yolu izlediğini bilmek. Bir sonraki bölümde bu alandaki araştırmalarımın sonuçlarını bulabilirsiniz.
Router'ın Özellikleri
Hem Microsoft hem de FCC belgelerinden Kullanım Kılavuzuna linkler olduğu için, Microsoft'un MN-500'ün özellikler setine bir ekleme yapıp yapmadığını görme imkanım oldu. 100 sayfalık kullanım kılavuzunu deştikten sonra edinebildiğim bilgiler aşağıda:
Kullanım Kılavuzu - 100 sayfa uzunluğunda ancak sadece 40'ında ürünün ayarları konusunda bilgiler bulunuyor, ve sadece bir tek ekran görüntüsüne yer verilmiş. Görsel ipuçları bulamadığım için kullanım kılavuzun satır satır incelemek zorunda kaldım. Daha iyi olacağını düşünüyordum ancak D-Link ve Linksys dokümantasyon konusunda çok daha başarılılar.
UpnP - Hem basın bülteninden hem de MN-500'ün ürün tanıtımında Universal Plug and Play (UPnP) Microsoft'un ağ dünyasına büyük bir armağanı olarak lanse ediliyor, ancak kullanım kılavuzunda bu konun yanından bile geçilmemiş. Eğer Microsoft ağ ürünleri serisinde kendi ürettikleri bir kavramı desteklemeyecekse diğer ağ üreticilerinin desteklemesini nasıl bekleyebilir? Belki bunu sadece Windows için olan Genişbant Ağ Yardımcı uygulamalarının arkasına sakladılar. Ama o zaman da Universal yani Evrensel olmaz, değil mi?