|
MultiTech RF550VPN RouteFinderVPN
Performans
Qcheck endpoint üzerinde UDP streaming testlerinin iki yönde de kesilmesine neden olan bir problem keşfettim. Bu problemi düzelttikten sonra, testlerde WAN-LAN yönünde performans 500Kbps'de takıldı ancak LAN-WAN yönünde bir problem kalmadı. Veri akışı performansı güncel router'ların pek çoğu ile aynı ve hemen hemen her türlü geniş bant bağlantı için uygun. Performans iki yönde de hemen hemen aynı.
VPN Endpoint Router'ları Nasıl Test Ettik
İçinde VPN son noktası olan router'ları test etmek için kullandığımız yöntem oldukça basit.
- Testte sorun çıkmaması için test edeceğimiz ürünlerden iki tane alıyoruz.
- İki router'ın WAN portlarını ana router'ımızın LAN portlarına takarak birbirlerine bağlıyoruz.
- Test edilecek olan VPN router'ın WAN portları DHCP istemcisi olacak ve TCP/IP bilgisini ana router'daki DHCP sunucusundan alacak şekilde ayarlanıyor.
NOT! Ana router Internet'e bağlı olmasına rağmen test edilen router'lar arasındaki bütün VPN trafiği ana router'ın firewall'unun arkasında gerçekleşiyor.
Sonuç
Genel olarak baktığımızda, MultiTech'in hafif ve orta karar istekleri olan kullanıcılara uygun, kaliteli bir IPsec endpoint router üretmiş olduğunu görüyoruz. Beş IPsec tünel sınırlaması çok büyük bir problem olmacak, çünkü her tünelde birden fazla kullanıcı olabiliyor. 700kbps civarındaki tünel veri trafiği performansı pek çok kullanıcının dosya paylaşımı ve uzaktan erişim ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede. Özellikle bağlantı türü olarak düşük maliyetli (ve de düşük hızlı) DSL kullanılıyorsa. Microsoft Messenger veya Remote Desktop özelliklerini kullananlar UPnP seçeneğinden memnun kalacaklar.
Bunları söyledikten sonra hemen ekleyelim. Bu ürünün üzerinde biraz çalışılması gerekiyor. Mutlaka Tünel Kurulum Logları tutulmalı (ki zaten MultiTech bunun üzerinde çalıştığını açıkladı), ve bir başka RouteFinder VPN yerine başka bir ürün bağlamak isteyecek olan kullanıcılar için de ekstra kurulum seçenekleri eklenmeli .
Ürünün son kullanıcı fiyatı ben bu yazıyı hazırlarken 112 dolar idi. Sonuç olarak eğer şu anda kullanmakta olduğunuz IPsec istemci yazılımını çöpe atmak ve bu işi router'ınıza yüklemek istiyorsanız bu ürünü mutlaka gözden geçirmelisiniz.
Artılar
- dial-up/ISDN WAN bağlantılarını auto-failover özelliği ile destekliyor
- UPnP desteği var
- E-mail uyarıları verebiliyor
Eksiler
- VPN performansı bazı yüksek bant genişliği isteyen uygulamaları sınırlayabilir
- VPN kurulum log bilgilerine erişim zor
- NetBIOS broadcast (MS Ağ Tarama) yok
- PPTP veya L2TP endpoint desteği yok
- VPN pass-thru yeteneği sınırlı
GERİ | ANA SAYFAYA DÖN
[an error occurred while processing this directive]
 |
| İçindekiler |  |
|
|
|