Erişim noktası, yani "Access Point" bir kablosuz iletişim ağının kalbini oluşturuyor. Bu aygıtın görevi, aynen telefon santralleri gibi merkezde çalışarak ağdaki bilgileri kablosuz bilgisayarlara, kablosuz bilgisayardan alınan bilgileri de ağa transfer etmek. Her bilgisayarın TCP/IP protokolü üzerinden ağa bağlanabilmesi için bir IP adresi alması gerekli. Erişim noktası içerisinde bir DHCP sunucusu bulunuyor ve ağdaki bilgisayarlara bu IP adreslerini dağıtmak görevini üstleniyor.
Bu ay incelemeye aldığımız Aresgate 1000 özellikle kablo modem ile eve veya ofise gelen Internet'i kablosuz olarak bilgisayarlara dağıtmak için kullanılıyor. Aynı zamanda üzerindeki LAN bağlantısı yardımı ile ağın geri kalan kısmına, yani kablolu olarak iletişim kuran bilgisayarlara da Internet erişimi sağlıyor. Aynı zamanda IP adreslerini de dağıtma görevini üstlendiği için bütün ağdaki trafiği düzenleme görevini üstleniyor.
Aresgate 1000 modeli özellikle kablo veya DSL modem için tasarlanmış bir ürün. Teknik özelliklerine baktığımızda, düşük olan fiyatının aksine pek çok ağ bileşenini ve teknolojisini içerdiği için oldukça iyi bir yatırım olduğu anlaşılıyor. Kurulum açısından bakıldığında herhangi bir ayara veya üst düzey ağ bilgisine gerek duydurmuyor. Evlerde veya küçük ofislerde rahatça, kutusundan çıkartıldığı gibi kullanılabileceğini gördük.
Yapacağınız tek işlem kablo modemin bağlantısını bilgisayardan çıkartıp Aresgate 1000'in WAN portuna takmak ve önce kablo modemi kapatıp açmak, daha sonra da Aresgate 1000'i kapatıp açmak. Aygıtlar kendine geldikten sonra kablosuz ağınız çalışmaya hazır. Kablosuz ağ kartınız varsa (ki birazdan bahsedeceğiz, Aresgate 1000 ile beraber incelememiz için bir PCMCIA, bir de USB ağ bağdaştırıcısı göndermişlerdi) bu kartların sürücülerini sisteme yüklemek ve yolunuza devam etmek. Eğer Windows 98 veya Windows XP kullanıyorsanız gerisini bilgisayarlar hallediyorlar.