X48 Anakart Karşılaştırması
Gigabyte GA-X48-DQ6
Gigabyte'ın X48-DQ6 için DDR2 bellekleri kullanmayı seçmiş olması bilinçli kullanıcıları biraz şaşırtabilir çünkü Intel'in en üst düzey yongaseti "para sorun değil" diyenleri hedefliyor ve bu düzeyde DDR3 bellek desteği neredeyse bir standart haline geldi. Kartın yapısına baktığınız zaman X38-DQ6 ile birebir örtüşüyor. Bu durumda Gigabyte kolay yolu seçmiş diyebiliriz.
Evet, kuzeyköprüsü dışında her bileşen yerli yerinde duruyor. Zaten X48 Express yongasetinin yüksek sistem hızı dışında X38'den pek de farklı olduğu söylenemez. Bu sayede hızaşırtma boşluğu da X38'e göre biraz daha fazla. Gigabyte bileşen yerleşimi ve dağılımında herhangi bir değişikliğe gitmediğine göre fark sadece bununla sınırlı olmalı.
X48-DQ6'nın bileşen yerleşiminden övgüyle söz edebiliriz. Asus'un tasarımının aksine kuzeyköprüsüne en yakın konumda bulunan PCI Express 2.0 yuvasının üstünde sadece bir yuva var. Böylece takılacak diğer ekran kartları için de yeterince boşluk bırakılabilmiş. İkinci x16 yuvası üstteki x16 yuvasından ve anakartın alt kenarından eşit uzaklıklarda yer alıyor (aralarda ikişer yuva var). Yani, çift yuvalık soğutucusu olan ekran kartlarının arasında hava akışı için yeterli aralık bırakılmış. Bunlar dışında kartta üç PCIe x1 ve iki PCI yuvası var. Yalnız en üstteki x1 yuvasına 17 cm'den daha uzun bir kart takamazsınız çünkü tam bellek yuvalarının üstüne geliyor.
Gigabyte genişleme kartı yuvalarının konumlarını ve birbirlerine olan uzaklıklarını iyi ayarlamış ancak bunun için işlemci soketini, bellek yuvalarını ve kuzeyköprüsünü Asus'a göre biraz daha yukarı çekmesi gerekmiş. X48-DQ6 her türlü işlemci soğutucusunu takmanız için de yeterli boşluk payını sunuyor ancak soketin kartın kenarına çok yakın olması nedeniyle ısıboruları diğer anakartlarda olduğu gibi işlemci soketini tamamen çevreleyemiyor. O yüzden burada bulunan bir çift gerilim düzeltme fazı küçük bir soğutucu blok yardımıyla serinletilebiliyor.
Sorun teşkil edebilecek tek durum çok büyük işlemci soğutucularının anakartın üst kenarını aşabilecek olması. Bazı orta kule (mid-tower) kasalarda büyük soğutucu fanlar güç kaynağına değebilir. Fakat bu durumdan pek az bir kullanıcı kesimi etkilenecektir çünkü üst düzey kasa pazarında güç kaynaklarının anakartın hemen üst kenarına yakın taraflara takıldığı kasalar eski moda oldu.
Anakart üzerindeki sekiz SATA bağlantılarının başlıklarının hepsi yukarı doğru bakıyor. Böylece kasanın sürücü yuvaları kartın hemen üstüne denk gelse bile bağlantıların hepsi kullanılabiliyor. Aynı zamanda Gigabyte bu bağlantıların çok uzun boylu ekran kartlarının çift yuvalık soğutucuları nedeniyle iptal olmaması için SATA bağlantılarını her PCI Express x16 yuvasının üç yuva kadar daha aşağısına doğru hizalamış. Gigabyte boşluk ayarlama bakımından Asus'dan daha şanslı çünkü üçüncü bir ekran kartı yuvası yok.
Her iki PCI Express x16 yuvası da veriyolu genişliğini önceki sürüme göre iki kat arttıran PCI Express 2.0 arayüzünü destekliyorlar.


Ultra ATA bağlantısı ise doksan derece yana yatık duruyor fakat anakartla beraber gelen IDE kablolarının uçları da yatık olduğu için kasaların sabit disk kafeslerinden çıkıp bağlantı başlığına kabloyu takmak pek de zor olmuyor. Bağlantının konumu biraz daha yukarıda olsaydı, kasanın tepesine yakın yerlere takılan optik disk sürücülerine kablo çekmek daha kolay olabilirdi. En azından Ultra ATA bağlantısı Gigabyte SATA2 denetleyicisine yakın konumda buluyor ve hat boyunun kısa olması sayesinde sinyal gürültüsü daha az olacaktır.
Gigabyte artık iyiden iyiye eskimiş olan seri ve paralel haberleşme başlıklarını X48-DQ6'nın alt kenarı boyunca sıralamış. Yine kartın alt kenarında TPM birimi ve S/P-DIF giriş başlıkları da yer almakta. Ne yazık ki Gigabyte kullanıcılara ilgili başlıklar için gerekli kabloları kendilerinin ayrı satın almaları gerektiğini söylüyor.
Bu karşılaştırmadaki Asus modelinde olduğu gibi GA-X48-DQ6'nın da sadece iki adet dahili USB 2.0 başlığı (dört çıkış verebilir) var. Yalnız Gigabyte'ın bu sınırlamayı yapmasındaki neden Asus'dan biraz daha farklı: Asus dahili başlıklardan birini kablosuz ağ kartı için kullanmış fakat Gigabyte arka panele bir çift USB daha eklemiş.
Windows Vista kullanmayanlar için sağ üst köşeye yakın bir yere disket sürücü bağlantısı eklenmiş olması nazik bir davranış. Nitekim Windows XP RAID ve AHCI sürücülerini yüklemek için disket sürücüye ihtiyaç var.
Birçok anakart üreticisi fazladan özelliklerin mi yoksa mantıklı bileşen dağılımı mı diye tartışadursunlar, Gigabyte'ın değişik özellikler eklenmesinden etkilenmeyecek bir yerleşim avantajı var: ön panel ses başlığı, arka panel ses prizlerinin hemen önünde. Kasa üreticileri ön panel çıkışlarını genellikle kasalarının tepesine yerleştirirler. Yani bu yerleşim kablolamada büyük kolaylıklar sağlayacaktır ve kabloları kısa olan kasalar için kritik bir öneme sahip.
| Gigabyte GA-X48-DQ6 (Sürüm 1.1) |
| Kuzeyköprüsü |
Intel X48 Express MCH |
| Güneyköprüsü |
Intel ICH9R |
| Gerilim Düzenleyici |
Oniki evreli |
| BIOS |
F6b (1/11/2008) |
| 333.3 MHz (FSB1333) |
335.0 MHz (+0.5%) |
| Saat Üreteci |
ICS 9LPRS914EKL |
| Bağlantı ve Arayüz |
| Tümleşik |
2x PCIe x16
3x PCIe x1
2x PCI
2x USB 2.0 (toplam 4 çıkış)
1x IEEE-1394 FireWire
1x Paralel
1x Seri
1x Disket S.
1x Ultra ATA (2 disk)
8x Serial ATA 3.0Gb/sn
1x Ön Panel Ses
1x CD-Ses giriş
1x S/P-DIF giriş
1x S/P-DIF çıkış
2x Fan 4-iğne (İşlemci/Sistem)
3x Fan 3-iğne (Sistem/G.K.) |
| G/Ç (IO) paneli |
2x PS2 (klavye+fare)
2x RJ-45 Ağ
8x USB 2.0
2x IEEE-1394 FireWire
2x Sayısal ses çıkış (S/P-DIF optik + eşmerkezli(coaxial))
6x Analog Ses (7.1 Kanal + Mik.Giriş + Hat-Giriş (line-in)) |
| Veri Depolama Denetleyici |
| Intel ICH9R |
6x SATA 3.0Gb/sn (RAID 0,1,5,10) |
| GigaByte SATA2 PCI-E (JMicron) |
1x Ultra ATA-100 (2-disk)
2x SATA 3.0Gb/sn (RAID 0,1, JBOD) |
| Ağ |
| 2x Realtek RTL8111B PCI-E |
2x Gigabit LAN |
| Ses |
| HDA (Azalia) Denetleyici Arayüzü |
Realtek ALC889A 8 + 2 kanal çözücü (codec) |
| FireWire |
| Texas Instruments TSB43AB23 |
3x IEEE-1394a (400 Mbit/ss) |
Gigabyte'ın JMicron JMB36x denetleyicisi PCI Express x1 hattını kullanıyor ve çift yönlü olarak 250 MB/s hızında veri aktarımı yapabiliyor. Benzer şekilde PCI Express her iki Realtek RTL8111B Gigabit yerel ağ denetleyicisine de ihtiyaç duyulandan 2.5 kat daha geniş veriyolu sunuyor. Madem PCI Express hattı ihtiyaç duyulandan çok daha fazlasını bahşediyor, anakart üreticileri neden çift çıkışlı Gigabit denetleyicilerini tek bir PCIe hattı üzerine koymuyorlar?
Arka panelde sekiz USB 2.0 çıkışının olması güzel bir durum fakat çoğu kullanıcı kasanın kapağını kapayıp sistemi masaya yerleştirdikten sonra arka tarafa ulaşmaya üşenir. Anakart üzerinde bir tane daha USB başlığı olsaydı ne güzel olurdu.
Gigabyte klavye ve fare için geleneksel PS/2 çıkışlarına arka panelde yer vermiş. Bazı kullanıcılar hala bu arayüzü oyun faresi için kullanmayı tercih ediyorlar. Diğer arka panel çıkışları arasında sayısal koaksiyel ve sayısal optik ses bağlantısı, bir küçük IEEE-1394 FireWire, çift gigabit yerel ağ ve altı analog ses prizi yer almakta.
Harici ses kartları kullanmayan oyuncular 7.1 çevresel ses için dört tane analog ses prizini kullanmaları gerektiğini bilmeliler çünkü tümleşik ses yongası gerçek zamanlı ses sinyalleri ile tekil sayısal sinyali birleştiremiyor. Neyse ki, Gigabyte DTS Connect bağlantısı sunarak bir adım daha öteye gitmiş. Bunun için ihtiyacınız olanlar DTS Interactive destekli bir alıcı veya çok kanallı sesleri oynatmak için sayısal çıkışları, yani koaksiyel/optik çıkışlarını kullanan tümleşik bir ses sistemi.
7.1 analog ses çıkışı için 106db sinyal/gürültü oranına sahip olan Realtek ALC889A gerçekte bir 10 kanallı ses çözümü çünkü ön panel ses çıkışları arka panel analog ses çıkışlarından ayrı olarak yapılandırılabiliyor. Böylece siz ön panele kulaklık taksanız bile arka panele bağlı ses sisteminden gelen ses kesilmiyor.
Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...
Geri | İleri: BIOS Ve Hızaşırtma

|
|
|