Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Anakart ve Bellek (RAM) »

Bir Vista Gerçeği: Daha Fazla RAM, Daha Yüksek Hız

Hazırda Beklet'i (hibernation) Devre Dışı Bırakmak

Eğer büyük miktarda sistem belleğiniz varsa Windows'un Hazırda Beklet (hibernate) özelliğine bakmanıza kesinlikle değecektir. Hazırda Bekletme etkin olduğu zaman sistem belleğindeki tüm verilerin üzerine kopyalandığı hiberfil.sys en fazla bellek kapasiteniz kadar büyük olabilir. Diğer bir deyişle eğer 8 GB sistem belleğiniz varsa ve bu özelliği kullanmıyorsanız sabit diskinizden de bir o kadar alan gereksiz yere işgal ediliyor demektir.

Hibernate özelliği etkin olduğu zaman sabit diskinizden boş yere 8 GB'lık devasa bir alan kopar. Hibernate özelliği etkin olduğu zaman sabit diskinizden boş yere 8 GB'lık devasa bir alan kopar.

Ayrıca bilgisayarların günden güne daha fazla RAM istediklerini göz önünde bulundurursanız, hazırda bekleme özelliğinin kullanışlılığı giderek bir tartışma meselesi haline dönüşmekte. Sonuçta sabit diske 8 GB veri yazmak daha fazla zaman alacak ve bunun sonucunda bilgisayar daha yavaş uyku haline geçecek veya uyanması için uzun bir süre beklemeniz gerekecek. Elbette bu cevap verme süresinin uzunluğu sisteminizin o an kullandığı bellek miktarıyla da orantılı. Mesela 1 GB bellek kullanılıyorsa, sadece bu dosyalar diske yazılır.

Windows Vista, Hibernation özelliğini kapamanız için artık herhangi bir seçenek sunmuyor. Oysaki Windows XP'de denetim masasından bunu kolaylıkla halledebiliyordunuz. Ne var ki Vista'da bunu yapabilmenizin bir yolu var. Başlat/Çalıştır (Start/Run) ekranına şu komutu yazın:

Powercgf -H off

Açmak için ise

Powercgf -H on

Yalnız UAC (User Account Control, Kullanıcı Hesapları Denetimi) sisteminizde etkinse, komut satırı kullanıcı yetkilerine göre açılacaktır veya açılmayacaktır.

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

Geri | İleri: Deney Düzeneği

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
14 Mayıs 2008 - Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu? :   Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri gelene kadar masaüstüler için en hızlı disk olma özelliğini koruyan Mtron Flash SSD'ye (Katı Durum Disk, Solid State Drive) gözatmıştık. VelociRaptor bildiğimiz mekanik bir disk olarak transistör tabanlı ürünlerin kısa erişim sürelerine ulaşamasa da çoğunluk uygulama için en mantklı çözümü oluşturuyor ve SSD fiyatının bir kısmı kadar paraya 10 katı kapasite sunabiliyor. Diğer yandan bilgisayar tutkunlarının düşlerine girecek yeni bir ürün bulduk: Memoright SSD MR25.2-032S tüm mekanik disklere toz yutturacak kadar hızlı.

Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu?
Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri g...

13 Mayıs 2008 - NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması :   nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongasetini tanıtarak herkesi şaşkınlığa uğratmıştı. NVidia kendine saygısı olan hiçbir bilgisayar tutkununun tümleşik 3B çözümlere saygı duymayacağını iyi biliyor ancak 780a SLI'nin konusu farklı. İlk amaç internet gezmek, Office, Google Earth kullanmak gibi basit 2B veya 3B işlerde ana ekran kartını kapatıp güç tüketimini düşürmek.

NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması
nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongaset...

8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin