Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Anakart ve Bellek (RAM) »

DDR3-1333 Hızında Hangi Bellek En Düşük Gecikmelere Sahip?

Belleklerde Yeni Orta Düzey Standardı Nedir?

DDR3'ün standart hızları DDR2'lerde olduğundan çok daha uzun bir süre zarfında ortaya çıktı. DDR3-1066, 1333 MHz hızlarının, DDR2-533, 667 ve 800 MHz hızlarının yerini alabilmesi için aradan birkaç ay geçmesi gerekti. Üstelik yine DDR2 belleklerde de örneklerini gördüğümüz üzere "standart" olmayan hızlara sahip ürünlerde çıkarıldı ancak çoğu kullanıcı standart hızlara sahip ürünlerle karşılaşıyor ve satın alıyorlar.

Bugün, uygun fiyat ve üst düzeyin DDR3 belleklerdeki karşılığı olan 1066 ve 1600 MHz standartlarının tam orta yerine düşen "orta düzey" 1333 MHz bellekler arasındaki en iyisini seçeceğiz. Bu büyük yarışma için 13 yarışmacı firmayı davet ettik ve bunlardan sekizi toplam 10 adet bellek setleriyle birlikte iştirak ettiler.

Belleklerde Yeni Orta Düzey Standardı Nedir?

Tüm diğer genel ürün incelemelerimizde yaptığımız gibi her seti en yüksek başarım değerlerini görmek amacıyla sonuna kadar zorladık fakat isterseniz deney sonuçlarına geçmeden önce DDR3'ün pazar için önemine değinelim. DDR2'den ne kadar daha iyiler? Neden duyurulma gereği duyuldu? Ve bu yeni teknoloji ne zaman ucuza satın alınabilecek? Peki ya kimler almalı?

Adlandırmalar?

DDR belleklerin "resmi" ismi saat hızını değil veri aktarma hızını temel alır. Veri aktarım hızını öğrenmek için yapılacak en basit işlem saat hızını sekiz ile çarpmaktır. Buna göre, örneğin DDR-400 PC-3200, DDR2-800 PC2-6400 ve DDR3-1600 ise PC3-12800 olarak adlandırılır.

Bu dönüşüm katsayısının nereden geldiğini soracak olursanız: PC bellek birimleri 64-bit bağlantı kullanan SDRAM teknolojisine dayanmaktadır; bir bayt sekiz bite karşılık gelmektedir ve 64 bit 8 bayt demektir. Örneğin DDR2-800 her hat başına saniyede 800 megabit veri aktarabilir; bu birimin toplam 64 hattı (8 bayt) olduğuna göre sekiz bayt için saniyede 6400 megabayt veri aktarabilme kapasitesi vardır.

Yalnız yuvarlamalar insanın kafasını karıştırabilir: DDR-266 (PC-2100) örneğinde olduğu gibi. 266 MHz aslında 266.666... MHz'in kısaltılmış gösterimidir. Bunu da hesaba kattığınızda gerçek veri aktarım hızının 2133 MB/s olduğu ortaya çıkacaktır.

Bugün kullanmakta olduğumuz DDR3-1333'ın veri aktarım hızı 10666 MHz'dir ancak kabaca yuvarladığımızda resmi adının PC3-10600 olduğunu bulursunuz. Ancak üretici dilerse ona PC3-10700 veya yuvarlamadan PC3-10666 da diyebilir.

Nitekim firmalar DDR3-1333 hızı için etiketlerine bu üç tanımlamadan birisini yazıyorlar fakat çoğunun PC3-10600 veya PC3-10666'yı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

İleri: Yarının Hızı Şimdiden Hazır!

Yer İmi

İçindekiler
Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

5 Mayıs 2008 - EURO 2008 :   Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve Avusturya/İsviçre ortaklıkları finale kaldı, kazanan Avusturya/İsviçre ortaklığı oldu. Böylece 2008 Avrupa Kupası hazırlıkları başladı. 2006'da başlayan elemelerde güzel başarılar elde eden Türkiye Milli Takımı 7 - 29 Haziran 2008'de Avrupa Kupası için canla başla oynayacak 16 takımdan biri olmayı başardı. 16 takım dört gruba ayrılmış durumda. Takımımız A Grubun'da: Ev sahibi İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Türkiye. Favori olarak gösterilmesek de Portekiz ve İsviçre'den alınacak hesaplarımız var. Ooo neyse kaptırdım gidiyorum. Ama belirteyim asla "holigan" değilim ve "fair play"den yanayım.

EURO 2008
Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve A...

2 Mayıs 2008 - Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz? :   Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her yeni Windows sürümü çıkınca tartışılır. Söylentilerin yanı sıra işletim sistemi ve gözde uygulamaların gereksinimlerinin de bellek miktarı üzerine etkisi olur. Bugün 512 MB RAM miktarı Windows XP veya Windows Vista için çalışılabilir alt sınır kabul edilebilir. Diğer yandan 1GB'ın altındaki her kapasite işletim sistemini disk üzerindeki takas dosyasına çok sık yazıp çizmek zorunda bırakacağından hem başarım çok düşer hem de dizüstü bilgisayarların pil ömrü oldukça kısalabilir. Bu durumdan yola çıkarak biz de tersi duruma göz atacağız: Dizüstü bilgisayarınıza 4GB bellek (RAM) eklediğinizde neler farkediyor?

Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz?
Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her y...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin