Intel 3-Serisi Yongasetleriyle FSB-1333 ve DDR3 Geliyor
Genel Hatlarıyla 3-Serisi Yongaseti (Bearlake) Ailesi
Çiçeği burnunda yongaseti ailesinin şu an detayları belli olan dört üyesi var: G33, G35, P35 ve X38. G33 ve P35 yongasetleri geçtiğimiz haftadan itibaren piyasaya gelmeye başladı (Ancak resmi duyuru Haziran ayının 5'inde); diğer sürümler ise sonbahar başlarında duyurulacak. Tüm yongasetleri yine Intel'in 775 iğneli soketini destekleyecek (LGA775). Bu durumda eski soket 775 işlemcileri ile teknik olarak çalışabilirler diye bir sonuca varabiliriz - Pentium 4, Celeron, Celerom D, Pentium D ve Core 2 Duo/Quad. Yalnız Intel'in NetBurst mimarili işlemcilere desteği kestiğini duyduk. Bu demek oluyor ki Core 2 işlemcilerden önceki işlemci sürümleri çoğu 3-serisi anakartlarda çalışmayacak fakat bazı 3-serisi anakartlarda Pentium 4 çalıştırmak gene de mümkün olabilir. İşte o resmi açıklama burada:
"Intel, Core Mikromimarisi dışındaki hiçbir işlemcinin 3-Serisi yongasetleri ile kullanılmasını onaylamıyor. Eğer bir orijinal tasarım üreticisi (ODM) bu işlemcilerin kullanılmasını etkin hale getirip desteklerse, ilgili ürünler Intel'in garantisi dışında tutulacaktır."
Bu yüzden P4 anakartınızı 3-serisi bir anakartla değiştirmek gibi bir niyetiniz varsa üretici firmanın sitesindeki açıklamaları okumanızda fayda var.
G33 ve G35 DirectX 10 uyumlu GMA X3100 ve X3500 tümleşik grafik yongalarıyla beraber geliyorlar. Ancak ciddi oyuncuları veya 3B tasarımcılarını pek tatmin edemeyebilirler. Geçmişte de olduğu gibi Intel'in çıkardığı yongasetlerinin grafik denetleyicileri video işlemek için gerekli tüm donanımsal desteklere veya belli bir miktar 3B gücüne sahiptiler, fakat ekran kartlarıyla karşılaştırıldıklarında başarımları oldukça sönük kalıyordu. En azından, G33 ve G35 yongasetleri tüm bunlara ek olarak HD DVD veya Blue-Ray disklerden HD (Yüksek Tanımlı) video oynatımına olanak sunacaklar - Intel bu teknolojiyi kısaca Clear Video Technology olarak adlandırıyor. P35 ise ayrık ekran kartı çözümleri ile beraber kullanılmak için tasarlanmış orta seviye bir yongaseti. Ayrıca G33'deki gibi bir tümleşik grafik yongası bulunan Q35 de ofis uygulamaları için düşünülmüş (vPro desteği seçeneği ile birlikte). Son olarak X38, üst seviye yongaseti, DDR3-1333 belleklerden güç alacak ve PCI Express 2.0 desteği sunan ilk yongaseti olacak (Makalenin ilerleyen bölümde DDR3 belleklerden daha çok bahsedeceğiz). PCI Express 2.0 bir önceki sürüm ile aynı yuvayı kullanacak ve geriye uyumlu olacak, fakat veriyolu genişliğini ikiye katlayacak (250 MB/s yerine 500 MB/s).


Tüm 3-serisi yongasetleri, kendi alanlarında ilk kez 90-nm üretim olma onurunu taşıyorlar. İşleme tekniğindeki bu gelişme güç tüketimi konusunda bariz tasarruflar sağladığı gibi, aynı zamanda bir zorunluluk, çünkü her üst sürümde PCI Express hattı başına harcanan güç, dolayısıyla pasif soğutma ile soğutulan yongasetinin ürettiği ısı da giderek artıyor. P35'in toplamda 45 milyon transistörü bulunuyor (ki Pentium 4 Willamette işlemcisinin 42 milyon transistörü vardı) ve Isıl Tasarım Gücü 14.5 W (TDP) (P965 ve 975X için TDP 19 W idi). Buradan X38 yongasetinin TDP'sinin 20 W'a yakın olacağını söylemek mümkün. Ancak gerçekten bir hızaşırtma canavarı olması da mümkün ki Intel hız korumalarının birçoğunun bu sürümde yer almayacağını açıklamıştı.
FSB1333 ve DDR3 desteğini fazla önemsemeyenlerden olsanız bile yeni ICH9 güney köprüsü ilginizi çekebilir. ICH6, ICH7 ve ICH8 güney köprülerinin 652-top BGA (Ball Grid Array) paketi varken, ICH9'un 676-top BGA'sı bulunuyor (4.6 milyon transistör ve 130-nm işleme tekniği). Üstelik ICH8‘den daha fazla transistör barındırmasına rağmen Isıl Tasarım Gücü (TDP) aynı, yani 4 W. ICH9, NCQ (Native Command Queuing) desteğiyle beraber Seri ATA/300, eSATA'nın yanında tek bir SATA girişine dört adede kadar sabit disk takabilmenizi sağlayacak giriş çoklayıcıları için de çıkış vermeyi ihmal etmiyor. Deneylerimizde gördük ki ICH9'un hem USB 2.0 başarımı hem de RAID başarımı ICH8 ve ICH7'ye göre daha iyi - Karşılaştırma testi kısmımıza göz atarak sonuçları inceleyebilirsiniz.
Geri | İleri: 45-nm İşlemciler İçin VRM 11 Şart

|
|
|