Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Intel mi Nvidia mı? nForce 680i, Intel P965 ve 975X'e Meydan Okuyor

680i Anakart Karşılaştırması Bölüm 2

MSI P6N SLI Platinum İncelendi

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Anakart ve Bellek (RAM) »

Orta Seviyenin Yeni Hakimi nForce 650 mi?

Kaba Güçle Yongaseti Konumlandırma

Kaba Güçle Yongaseti Konumlandırma

Her ne kadar seçeneklerin sayısı artmış olsa da ideal platformu bulmak eskiye göre daha zor hale geldi. Eskiden sadece Intel'in ve ALi/ULi, SiS ve VIA gibi Tayvanlı diğer üreticilerin yongaseti ürünleri olurdu. Zaman geçtikçe ekran kartı konusunda uzman olan ATI ve Nvidia da bu çekici yongaseti pazarına orta-üst ve üst seviyeden girmeye başladılar. Bu ürünler çoklu grafik kartı desteği veya daha iyi hızaşırtma ve ince ayar seçenekleri gibi son kullanıcının tercihini etkileyebilecek özellikler sunmaya başladılar. Bu sayede Intel'in geleneksel kalan ürünlerine göre kullanıcıların gözünde bir yer edindiler ancak hala kullanıcılar artan seçeneklerden yarar sağlamaya devam ediyorlar mı? AMDATI, Intel, Nvidia, orta seviye veya daha yüksek?

Uzun yıllardır yazılı olmayan bir kural vardır; bir Intel işlemci için genelde en iyi yongaseti seçimi bir Intel üründür. Gerçekten de pek çok Intel yongaseti nesli rakiplerinden daha yüksek başarımlar sunmuşlardır veya daha fazla özellikle gelmişlerdir. Intel'in sunduğu sürücü desteği de uzun süre boyunca güvenilirliğini korumuştur, o zaman neden başka yongasetlerine bakalım ki?

Birinci olarak platform başarımı artık eskisi kadar önemli değil çünkü en hızlı ve en yavaş yongasetleri arasındaki fark önemsiz. Bunun anlamı şu ATI'nin Crossfire Xpress, Intel 975/965 yongaseti veya Nvidia'nın nForce 600 ürünlerinden birisini tercih etmeniz çok fazla fark yaratmıyor. Farklar ölçülebilir ancak siz günlük kullanımda büyük ihtimalle bunu fark etmeyeceksinizdir. Eğer istediğiniz tek şey iyi bir platformsa yapmanız gereken mantıklı bir fiyata sahip olanı almaktır. Diğer bir deyişle: Orta seviyede platform seçimi o ürün için kullanılan yongasetinden çok o ürünün kendisine bakılarak yapılmalıdır.

Belirli bir pazara yönelik ürünlere baktığınızda durum değişir. Bir yongasetini farklı kullanım modellerini aklınızda tutarak incelediğinizde farklar ortaya çıkmağa başlar. İş amaçlı kullanılan bilgisayarlar için üretilen anakartlar çok fazla karmaşık bileşen içermez. Bunun yerine bu ürünler güvenilir ve kolay yönetilebilir olmalıdırlar. Uzun bir garanti süresi ve iyi bir destek de artı puan olur. Çokluortam bilgisayarları pek çok arayüzü desteklemeli ve iyi ses ve video özelliklerine sahip olmalıdırlar. Meraklılar için olan platformların iyi hızaşırtılabilir olmaları ve RAID depolama, çoklu ekran kartı veya en hızlı işlemci ve bellek desteği gibi bütün ileri seviye özellikleri barındırıyor olmaları gerekir.

Nvidia, Intel işlemciler için nForce 680i SLI yongasetini Aralık 2006'da duyurmuştu ve diğer ürünlerden açık bir şekilde hızlı olmamasına rağmen yine açık bir şekilde Core 2 Duo, Core 2 Quad ve Core 2 Extereme işlemciler için en esnek platform olma özelliğine sahipti. Ancak bu durumun bedeli yüksek fiyatla ödeniyordu. Aynı zamanda Intel'in 975X/P965 yongasetleri hala daha yüksek RAID başarımı sunuyorlar. AMD/ATI ise Core 2 işlemciler için Crossfire Xpress 3200 yongasetini sunuyor. Bu ürün Nvidia'nın SLU destekli yongasetlerine karşı çift ekran kartı kullanımı için Crossfire desteği sunuyor.

Bu yazımızda Nvidia'nın orta seviye SLI yongasetine (nForce 650i SLI) bir göz atacağız. Bakalım AMD/ATI ve Intel yongasetleri karşısında nasıl bir başarım gösterecek?

İleri: Core 2 Duo İçin Yongasetleri

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

5 Mayıs 2008 - EURO 2008 :   Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve Avusturya/İsviçre ortaklıkları finale kaldı, kazanan Avusturya/İsviçre ortaklığı oldu. Böylece 2008 Avrupa Kupası hazırlıkları başladı. 2006'da başlayan elemelerde güzel başarılar elde eden Türkiye Milli Takımı 7 - 29 Haziran 2008'de Avrupa Kupası için canla başla oynayacak 16 takımdan biri olmayı başardı. 16 takım dört gruba ayrılmış durumda. Takımımız A Grubun'da: Ev sahibi İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Türkiye. Favori olarak gösterilmesek de Portekiz ve İsviçre'den alınacak hesaplarımız var. Ooo neyse kaptırdım gidiyorum. Ama belirteyim asla "holigan" değilim ve "fair play"den yanayım.

EURO 2008
Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve A...

2 Mayıs 2008 - Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz? :   Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her yeni Windows sürümü çıkınca tartışılır. Söylentilerin yanı sıra işletim sistemi ve gözde uygulamaların gereksinimlerinin de bellek miktarı üzerine etkisi olur. Bugün 512 MB RAM miktarı Windows XP veya Windows Vista için çalışılabilir alt sınır kabul edilebilir. Diğer yandan 1GB'ın altındaki her kapasite işletim sistemini disk üzerindeki takas dosyasına çok sık yazıp çizmek zorunda bırakacağından hem başarım çok düşer hem de dizüstü bilgisayarların pil ömrü oldukça kısalabilir. Bu durumdan yola çıkarak biz de tersi duruma göz atacağız: Dizüstü bilgisayarınıza 4GB bellek (RAM) eklediğinizde neler farkediyor?

Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz?
Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her y...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin