Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

Intel mi Nvidia mı? nForce 680i, Intel P965 ve 975X'e Meydan Okuyor

Nvidia 680i Yongasetli Anakart Karşılaştırması, Bölüm 1

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Anakart ve Bellek (RAM) »

680i Anakart Karşılaştırması Bölüm 2

Gigabyte GA-680SLI-DQ6: Açık Büfe Özellikler

Nvidia, ortaklarının referans tasarıma uymalarını istiyor ancak bazıları kendi tasarımlarını kullanmakta kararlı. Sonuç genellikle geciken ürünler şeklinde oluyor ancak Gigabyte en sonunda 680i modelini çıkarmayı başardı: GA-60SLI-DQ6

Özellikler

Planlanandan "sadece" altı ile sekiz hafta civarında sapma olmasına rağmen GA-680SLI-DQ6, masaya beklememize değen pek çok lezzetli özellik getiriyor; dörtlü Gigabit ağ ve doğrudan 10 Seri ATA aygıt desteği gibi.

Özellikler

Yuva yerleşimi neredeyse referans tasarımla aynı, sadece ek PCI yuvasının yerleşiminde küçük bir farklılık var, referans tasarımda PCI-Express x1 yuvasının olduğu yerde bu modelde PCI yuvası bulunuyor. Ayrıca Gigabyte GA-680SLI-DQ6 modeli yongaseti yerleşimi konusunda da Nvidia'nın yolunu izliyor. Ancak benzerlikler büyük oranda bunlardan ibaret.

Gigabyte, 24-iğneli ATX güç bağlantısını anakartın üst ön kenarında bırakmış ancak seki-iğneli ATX12V bağlantısını biraz daha aşağıya kaydırmış ve kilit tırnağını yongaseti soğutucusuna ters olacak şekilde yerleştirmiş böylece parmağınız kabloyu çıkarırken rahat hareket edebiliyor. Az kullanılan PCI-Express destek güç bağlantısı yuvalardan daha uzağa taşınmış, anakartın üst kenarına birinci ve ikinci bellek yuvalarının arasına doğru. Gigabyte'ın bu değişikliği sayesinde kablo yönetimi daha kolay hale gelmiş ancak sistemini kendi kuran kullanıcıların ATX12V kablosunu işlemci soğutucusunun etrafından dolaştırmaları gerekiyor.

Hem disket sürücü hem de Ultra ATA girişleri anakartın üst kısmına yerleştirilmiş böylece sürücülere yakın hale getirilmişler ve 10 Seri ATA girişinin hepsi de anakartın alt kısmına genellikle sabit disklerin olduğu bölgeye doğru konumlandırılmış. Dört Seri ATA girişi anakartın yüzeyine paralel olacak şekilde eğik olarak geliyor bu sayede uzun ekran kartlarından kaynaklanan çakışma ihtimali en aza indiriliyor, ancak daha önce de söylediğimiz gibi bu tasarım dar yapılı kasalarda başka sorunlara neden olabilir. Yukarıya bakan iki sarı renkli giriş 8800GTX gibi geniş tasarıma sahip ekran kartlarıyla çakışmayacak kadar aşağıya yerleştirilmiş ve dört mor giriş de neredeyse her şeyden açığa anakartın en altında konumlandırılmış, ancak bazı durumlarda kablo boylarından dolayı buraya erişim sorun olabilir.

Ön panel ses bağlantıları ortalara doğru yerleştirilmiş ancak arka panel ses çıkışlarına biraz fazla yakınlar yine de pek çok kasanın ön panel kabloları buraya rahat uzanacaktır. Ayrıca ön panel USB girişleri son derece kolay bir şekilde erişilebilen anakartın ön kenarına koyulmuş. IEEE-1394 bağlantı kafaları ise anakartın alt arka kısmına yerleştirilmiş, ön panelden ulaşması zor olsa da arka yuva panelleri için ideal.

Bu kadar çok denetleyicinin kullanılmış olması Port 80 göstergesi için hiç yer bırakmıyor ve anakart doğrudan bağlantı için sadece üç fan kafası sunuyor.

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 (Revision 0.2)
Kuzeyköprüsü Nvidia 680i SLI (C55XE)
Güneyköprüsü MCP55XE
Gerilim Düzenleyicileri On İki Aşamalı
BIOS F3B (14/02/2007)
266.6 MHz (FSB1066) 266.6MHz (+0.0%)
Bağlantılar ve Arayüzler
Tümleşik 3x PCIe x16 (1 tanesi x8 veriyollu)
1x PCIe x1
3x PCI
3x USB 2.0 (bağlantı başına iki giriş)
2x IEEE-1394 FireWire
1x Disket Sürücü
1x Ultra ATA
10x Seri ATA 3.0Gb/s
1x Paralel Giriş Kafası
1x Kasa Açıldı Uyarı Bağlantısı (Chassis Intrusion Connector)
1x S/P-DIF Girişi
1x CD Ses Girişi
2x Fan 4 iğneli (CPU/Sistem)
1x Fan 3 iğneli (Güç Kaynağı)
1x TPM
GÇ Paneli 2x PS2 (klavye + fare)
4x RJ-45 Ağ
4x USB 2.0
1x IEEE-1394 FireWire (mini)
1x Sayısal Ses Çıkışı (S/P-DIF optik)
6x Analog Ses (7.1 Kanal, Mik-Girişi, Hat-Girişi)
1x 9-İğneli Seri Giriş
Depolama Denetleyicileri
MCP55XE 6x SATA 3.0Gb/s (RAID 0,1,5,10)
1x Ultra ATA-133 (2-sürücü)
2x Gigabyte SATA2 4x Seri ATA (arka yuva paneli ile harici bağlantı)
Dörtlü Gigabit Ağ 2x Marvell 88E1116-MNC1 PHY
1x Marvell 88E8056-MNC1 PCI-E Denetleyici
1x Marvell 88E8052-MNC1 PCI-E Denetleyici
Ses
HDA (Azalia) Denetleyici Arayüzü Realtek ALC888 7.1 Kodek
FireWire
Texas Instruments TSB43AB23 3x IEEE-1394a (400 Mb/s)

Dörtlü Gigabit ağ yapılandırması Nvidia'nın tipik çift Gigabit düzenlemesine iki tane ek Gigabit denetleyici ekleyerek desteklerken üçlü Seri ATA denetleyici yapısı yongasetinin sunduğuna iki adet ek Gigabyte SATA denetleyicisi (JMicron markalı) eklendiği anlamına geliyor. Ayrıca normalde iki olan FireWire bağlantısı sayısı da Gigabyte tarafından üçe çıkarılmış.

Bir çeşit zaman atlaması sayesinde arka panelde eski tip seri bağlantıyı görebiliyoruz ya da Gigabyte az sayıda kalan eski tip ürünlere (Palm Pilot gibi) destek sağlamak istemiş olabilir. PS/2 klavye ve fare girişleriyle Gigabyte'ın geçmişe olan özlemi bitiyor, dört USB 2.0 ve bir mini FireWire girişi ise günümüzü temsil ediyor.

Özellikler

Esneklik günümüzün yüksek seviye anakartlarında anahtar kelime; dört ağ bağlantısı GA-680SLI-DQ6'ya oyun sunucusu olma özelliğini katarken, altı analog ses çıkışı sayesinde günümüzün 7.1 kanal destekli oyun hoparlörleri hiç bir çıkış feda edilmeden destekleniyor. Sayısal Optik ses çıkışı ise ev sineması ve diğer ileri seviye kullanım için destek sunuyor.

Geri | İleri: Hızaşırtma

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
2 Eylül 2008 - Zotac 9800 GTX+ AMP Edition İncelendi :   Nvidia'nın grafik işlemcilerinin isimlendirme şeklini değiştirip, "GTX" kısaltmasını öne alarak çıkardığı GTX 260 ve GTX 280 serisi kartların piyasaya sürülmesiyle, 9800 serisi kartlar yavaş yavaş orta seviyeye doğru kaymaya başlıyorlar.

Zotac 9800 GTX+ AMP Edition İncelendi
Nvidia'nın grafik işlemcilerinin isimlendirme şeklini değişt...

21 Ağustos 2008 - Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak :   Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in gelecekte çıkarmaya hazırlandığı Larrabee mimarisi kadar meraklıların ilgisini uyandırmıştır. Ürünün son halinin neye benzeyeceği konusunda henüz çok az ayrıntı belli şu an için elimizde ürünün temel de neler sunacağından başka bir şey yok. Doğal olarak gizemin ve merakın olduğu yerde dedikodular da alıp başını gidiyor ve Larrabee için de durum farklı değil.

Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak
Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in ge...

20 Ağustos 2008 - Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom :   Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tüketen yepyeni bir işlemci tasarımı getirmiş oldu. AMD'nin buna cevap vermesi gerekiyordu ve bunu Athlon 64'ü yavaşlatarak yaptı, K8 mikro mimarisinin olabilecek en düşük hıza (1 GHz) sahip üyesini duyurdu.

Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom
Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tü...

18 Ağustos 2008 - Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H :   Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (prototype) elimize ulaştı. Sizin için hızlıca temel özelliklerini gözden geçirdik.

Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (proto...

15 Ağustos 2008 - Asus Eee PC 901 :   İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha fazlasını vererek pazarda fırtına gibi esmişti. Asus daha önceleri es geçtiği bu yeni pazardan önemli bir kazanç sağlamış olacak ki önceki sürümlerde eksik olarak görülen özellikleri geliştirerek yeni modelleri pazara sürmeye devam ediyor.

Asus Eee PC 901
İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha faz...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
TırnakMakası
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin