Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Core 2 Çiftliğinde Bir Gezinti: Yedi P965 Anakart Karşılaştırıldı

Core 2 Duo İçin Dört 975X Anakart

NVIDIA'nın nForce2 Ultra'sı AthlonXP'lerin Önünü Açıyor

NVIDIA nForce4 ile PCI Epxress'e Geçiyor

NVIDIA nForce4 Intel Edition Sets Its Sights on Intel 925XE

Ekran Kartı Rehberi

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Anakart ve Bellek (RAM) »

Intel mi Nvidia mı? nForce 680i, Intel P965 ve 975X'e Meydan Okuyor

Nvidia, Yongaseti Tacını Alabilir Mi?

Nvidia, Yongaseti Tacını Alabilir Mi?

Core 2 Duo işlemciler altı aydır pazarda ve Intel açısından geri dönüşün çok olumlu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hatta pek çok kullanıcı Core 2 Duo için en iyi platformun hangisi olduğunu soran e-postalar gönderiyor. Şu ana kadar bu sorunun cevabı Intel yongasetleriydi fakat artık rekabet şartları oluştu: Nvidia nForce 680i SLI yongaseti Core 2 Duo işlemciler için sarsılmaz şampiyon olmayı hedefliyor. Tabi ki biz de bunun doğru olup olmadığına bakmak istiyoruz...

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmamız gerekiyor; her ne kadar günümüz yongasetleri farklı özelliklere sahip olsalar ve farklı kullanıcı kitlelerini hedefleseler de Windows'u günlük işlerinizi yapmak için kullanıyorsanız P965, 975X ve nForce 680i SLI yongasetleri arasında başarım açısından herhangi bir fark hissedemezsiniz. Eğer özelliklere çok dikkat eden, başarıma büyük açlık duyan veya hızaşırtma tutkunu bir kullanıcıysanız o zaman oturup en iyi platformu aramaya başlayabilirsiniz.

Intel işlemcileri genellikle en iyi başarımlarını kendi yongasetleriyle verdiğinden Intel'in P965 ve 975X yongasetleri pazara hakim konumundalar. ICH7 güneyköprüsü kullanan 975X platformu çıkalı bir yıldan fazla olmasına rağmen hala ileri seviye olarak nitelendiriliyor. Bununla beraber daha yakın bir zamanda çıkan ve ICH8 güneyköprüsünü kullanan P965 daha fazla özellik sunuyor. Şu anda pazarda 965 ve 975 yongasetlerini kullanan pek çok model bulunuyor.

Nvidia, yongaseti pazarındaki rekabete 2001 yılında katıldı. İlk çıkardığı nForce yongaseti başarısız olsa da nForce2 ve takip eden yongasetleri gittikçe daha büyük başarılara imza attılar. Günümüzde nForce 4 ve 5 serisi Athlon 64 işlemciler için en iyi yongaseti çözümü olarak görülüyor. Nvidia, nForce 6 ile Intel pazarından da büyük bir parça koparmak istiyor. Bu alan daha büyük olmasına karşın başarılı olmak da aynı oranda daha zor: Nvidia şansını zaten nForce 4 Intel Edition ile denemişti fakat ürün çok başarılı olmasına rağmen Intel'den çok fazla pazar payı çalamamıştı.

nForce 6 yongasetinin Intel yongasetlerine göre her açından daha başarılı olması gerekiyor: daha iyi hızaşırtma imkanı, daha iyi depolama alt sistemi, Intel'in x8 PCI Express Crossfire desteğine karşı daha iyi x16 PCI Express SLI ekran kartı desteği, daha iyi ağ desteği ve daha iyi otomatik bellek yapılandırma özelliği. Şimdi daha derinlere inelim ve bakalım bu yeni yongaseti neler sunuyor.

İleri: Sistem Gereksinimleri: Ne Almalı?

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
14 Mayıs 2008 - Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu? :   Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri gelene kadar masaüstüler için en hızlı disk olma özelliğini koruyan Mtron Flash SSD'ye (Katı Durum Disk, Solid State Drive) gözatmıştık. VelociRaptor bildiğimiz mekanik bir disk olarak transistör tabanlı ürünlerin kısa erişim sürelerine ulaşamasa da çoğunluk uygulama için en mantklı çözümü oluşturuyor ve SSD fiyatının bir kısmı kadar paraya 10 katı kapasite sunabiliyor. Diğer yandan bilgisayar tutkunlarının düşlerine girecek yeni bir ürün bulduk: Memoright SSD MR25.2-032S tüm mekanik disklere toz yutturacak kadar hızlı.

Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu?
Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri g...

13 Mayıs 2008 - NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması :   nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongasetini tanıtarak herkesi şaşkınlığa uğratmıştı. NVidia kendine saygısı olan hiçbir bilgisayar tutkununun tümleşik 3B çözümlere saygı duymayacağını iyi biliyor ancak 780a SLI'nin konusu farklı. İlk amaç internet gezmek, Office, Google Earth kullanmak gibi basit 2B veya 3B işlerde ana ekran kartını kapatıp güç tüketimini düşürmek.

NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması
nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongaset...

8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin