Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin TGForumz tartışmasına katılın...

Monster T77M571RU8802

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Taşınabilir Aygıt (mobil) »

Canavar Evrim Geçirdi ve Güçlendi: Monster T77M571RU8802

Ekran Kartı

Bir oyun bilgisayarını oyun bilgisayarı yapan elbette sahip olduğu grafik işlemcisidir. GeForce 8800 GTX denince de herkesin aklından güzel şeyler geçer. Bu grafik işlemcisi tam 1,5 sene boyunca liderlikteki konumunu yitirmedi ve bu bakımdan onu Nvidia'nın şu ana kadarki en büyük başarılarından birisi olarak tanıyabiliriz. Ancak böylesine bir yonganın taşınabilir hale getirilmesi hiç de kolay olmadı. Ancak geçen yılın son aylarına doğru geçilen 65 nm üretim teknolojisiyle yüksek güç tüketimi ve ısı tüketimi aşıldı: G92 grafik yongasından bahsediyoruz. Masaüstünde büründüğü 8800GT suretiyle fiyat/başarım pazarını alt üst eden bu yonga taşınabilir altyapılarda G92M kod adını taşıyor. Herkesçe bilinen ismi ise 8800M GTX.

Ekran Kartı

GPU-Z'den görüldüğü gibi 8800 GT'nin 112 paralel akış işlemcisi bulunurken, 8800M GTX'de bunlarda 96 adet yer almakta. Eski 320/640 MB 8800 GTS'in de 96 paralel işlemcisi olduğuna göre başarımının bu karta yakın olacağını söylemek yanlış olmaz. Üstelik üstteki resimde görülen varsayılan hızları da bu tahminimizi kuvvetlendiriyor ve gerçekten güzel sonuçlarla karşılaşacağımızı önceden haber veriyordu.

3D Mark 2006

Bazı insanlar yapay bir deney olduğu için 3D Mark 2006'in verdiği sonuçların gerçeği yansıtmadığını öne sürerler. Kim ne derse desin bu program dünya genelinde bugün bir ölçü aracı olarak kabul ediliyor.

3DMark06 1.1.0 Basic Edition üzerinde ve 1280 x 1024 çözünürlüğünde gerçekleştirdiğimiz deneyde 8800M GTX, tam 8884 puan aldı. Dizüstü bilgisayarlardaki eski kral 7950 GTX Go'nun aldığı puan ise %60-70 daha geride. Sonuç gerçekten etkileyici. Burada 96 paralel işlemcinin ne kadar işe yaradığını hep beraber görüyoruz.

Crysis

Ben şahsen bu oyuna özel bir ilgi gösteriyorum. Bunun iki nedeni var: Birincisi Crysis'in yaratıcısı Crytek'in başında üç Türk'ün bulunması, ikincisi ise dünya üzerindeki gelmiş geçmiş en sistem canavarı oyun olması. Nitekim 8800M GTX'den önce bu oyunu 1280x1024 çözünürlüğünde yüksek (high) görüntü ayrıntılarında oynatabilecek bir mobil ekran kartı yoktu. Ancak Monster T77M571RU8802'nin hem büyük bir artı hem de ufak bir eksi olarak tanımlayabileceğimiz bir özelliği var. Ekranın varsayılan çözünürlüğü 1920 x 1200. Normalde 26" veya 27" LCD ekranlarda olan bu çözünürlüğü sadece 17" bir ekranda görebilmek aslında mükemmel bir olay. Masaüstündeki simgelerin berraklığı ve filmlerdeki keskinlik gözlerinizi okşuyor fakat oyunlar için biraz başarım düşüklüğünü de beraberinde getiriyor (ne kadar yüksek çözünürlük o kadar düşük başarım). LCD ekranların en olumsuz özelliği, kendi doğal çözünürlüklerinin dışında çalıştırıldıkları zaman görüntünün fark edilir biçimde bozulmasıdır. Bu durum seçim yine size ait: Yüksek çözünürlük orta kaliteli grafikler mi yoksa düşük çözünürlük (bulanık bir görüntü) üst düzey grafikler mi?

Diğer taraftan Crysis dışında tüm oyunları (burada sonuçlarını yayınlamadığımız Bioshock ve Call of Duty 4 dahil) 1920 x 1200 çözünürlüğünde (kesk.yum./AA ve eşy.süz./Aniso kapalı) tüm görüntü ayrıntıları açık bir halde "akıcı" biçimde çalıştırabildik.

Monster T77M571RU8802, 1920x1200 çözünürlüğünde orta detayları kritik sınırın (25 kare/sn) üstünde oynatabilirken, yüksek detaylarda ise 1680x1024 ve 1280x1024 çözünürlükleri için akıcı bir oyun deneyimi yaşatıyor. Gerçekten etkileyici! 1920 x 1200 çözünürlüğü için yüksek ayrıntılar 8800M GTX'i epey zorladı fakat yine de neredeyse 20 kare/sn alabildik.

World In Conflict

8800M GTX'i denediğimiz son DX10 oyununda gördüğümüz sonuçlar da oldukça iyi. Oyun patlama etkileri dışında genelde 30 kare/s'nin üzerinde çalıştı. Bu deneyi gerçekleştirdiğimizde tüm görüntü ayrıntılarının açık olduğu bir kez daha anımsatalım.

Yazıya ilişkin TGForumz tartışmasına katılın...

Geri | İleri: Sabit Disk

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
14 Mayıs 2008 - Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu? :   Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri gelene kadar masaüstüler için en hızlı disk olma özelliğini koruyan Mtron Flash SSD'ye (Katı Durum Disk, Solid State Drive) gözatmıştık. VelociRaptor bildiğimiz mekanik bir disk olarak transistör tabanlı ürünlerin kısa erişim sürelerine ulaşamasa da çoğunluk uygulama için en mantklı çözümü oluşturuyor ve SSD fiyatının bir kısmı kadar paraya 10 katı kapasite sunabiliyor. Diğer yandan bilgisayar tutkunlarının düşlerine girecek yeni bir ürün bulduk: Memoright SSD MR25.2-032S tüm mekanik disklere toz yutturacak kadar hızlı.

Memoright SSD: Mekanik disklerin Sonu Mu?
Altı ay önce Western Digital'in yeni VelociRaptor diskleri g...

13 Mayıs 2008 - NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması :   nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongasetini tanıtarak herkesi şaşkınlığa uğratmıştı. NVidia kendine saygısı olan hiçbir bilgisayar tutkununun tümleşik 3B çözümlere saygı duymayacağını iyi biliyor ancak 780a SLI'nin konusu farklı. İlk amaç internet gezmek, Office, Google Earth kullanmak gibi basit 2B veya 3B işlerde ana ekran kartını kapatıp güç tüketimini düşürmek.

NForce 780a SLI ve AMD 790FX Karşılaştırması
nVidia geçen hafta tümleşik ekran kartlı üstü düzey yongaset...

8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin