Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

Notebook'lar İçin AMD Gücü: Mobil Athlon XP

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Taşınabilir Aygıt (mobil) »

İlk Pentium-M Notebook Testte

Centrino Mobil Teknolojisi: Yeni Bir Mobil İşlemciden Fazlası

Centrino'nun arkasında sadece notebook'lar için yeni bir işlemci olduğunu düşünüyorsanız, Intel'in pazarlamacıları size bir iki şey söyleyeceklerdir. Çünkü Centrino'nun veya Centrino Mobil Teknolojisinin arkasında, yeni mobil işlemci Pentium-M'in (kod adı "Banias"), yeni Intel 855 yongaseti ailesinin ("Odem", "Montara-GM") ve mini-PCI formatında, Calexico adını taşıyan ve 802.11b/a standardına dayalı bir WLAN adaptörünün bir bileşimi var. Sadece tüm bu bileşenleri içeren notebook'lar Intel'den 'Centrino Notebook' adını taşıma onayı alabilecekler. Bunlardan biri yoksa onun adı artık Centrino olamayacak.

Burada tek bir ünitede farklı bileşenlerin - elbette teorik olarak - kusursuz çalıştığı bir platform vaadeden Intel'in yaklaşımı baskın çıkıyor. Centrino ile ilgili bir diğer nokta, farklı bileşenlerin tüm güç tasarruf teknolojilerinin optimum olarak kullanılması. Yeni mobil işlemci Pentium-M, ataları Pentium III-M ve Pentium 4-M'den daha az pil gücü tüketecek ama daha güçlü olacak şekilde tasarlandı. Tüm bu faktörlerin pil ayanma süresi üzerinde olumlu etkileri var. Ayrıca düşük termal güç tüketimiyle birlikte artan işlemci performansı daha küçük form faktörlerinin kullanılmasına izin veriyor.

Doğal olarak, bu madalyonun sadece bir tarafı. Intel kuşkusuz bu strateji ile WLAN sektörü gibi büyüyen pazarlarda yerini iyice sağlamlamak istiyor. Geçen yıl, WLAN altyapılarının daha hızlı genişlemesi için WLAN teknolojisi ile ilgilenen firmalara 150 milyon $ yatırım yapma kararı almaları boşuna değildi.

Bir sonraki bölümde, önümüzdeki aylarda bu yeni mobil teknolojinin diğer hangi Pazar segmentlerini etkileyebileceğine Pentium-M açısından bakacağız.

Kim Kimin Yerine Geçiyor: Pentium-M, Pentium-4-M'in Mi Pentium-III-M'in Mi Devamı?

Pentium-M ile işler eskiye göre biraz daha farklı hale geliyor. Şimdiye dek, her yeni Intel işlemci otomatik olarak bir eski işlemcinin yerini almıştı ve bunun da en büyük nedeni yeni olanın daha fazla performans sunmasıydı. Pentium 486'nın, Pentium II Pentium'un, Pentium 4 Pentium III'ün yerini aldı. Intel bu sefer de Pentium-M'in piyasada "bir numara" olmasını istiyor ancak bu sefer alıştığımız kadar basit bir durum yok.

Pentium-M mutlaka Pentium 4-M'den daha hızlı değil; daha farklı, veya Intel'in ifadesitle sadece "daha iyi". Bu biraz muğlak durum yüzünden, orta vadede hangi olgunlaşmış işlemcinin kenara çekilip Pentium-M'e yol açacağını merak ediyorduk. Bu konuda genel bir yargıda bulunmak için erken. Bunun yerine Intel'in kristal küresine bakıp, iş ve tüketici notebooku kategorilerindeki değişiklikler hakkında neler gösterdiğini yorulmamak daha mantıklı.

İleri: İş Kategorisinde Pentium-M

Yer İmi

İçindekiler
Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
2 Aralık 2008 - Compex Kasım 2008 :   Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen COMPEX 2008 Uluslar arası Bilgisayar ve Tüketici Elektroniği Fuarını sizler için gezdik. COMPEX, bu yıl da Lütfi Kırdar Uluslar arası Kongre Sergi Sarayında, 20 - 23 Kasım tarihlerinde düzenlendi. Katılımın, internetten ücretsiz davetiye alan herkese açık olduğu fuara, gençlerin ilgisi daha yoğundu.

Compex Kasım 2008
Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen COMPEX 2008 Uluslar arası Bilgis...

1 Aralık 2008 - Beş Koca Dizüstü Bilgisayar İncelendi :   Oyunlar dışında, video izlemek veya müzik dinlemek, çizim yapmak ve sunum hazırlamak gibi diğer işler için bugün pazarda ne gibi seçeneklerimiz var?

Beş Koca Dizüstü Bilgisayar İncelendi
Oyunlar dışında, video izlemek veya müzik dinlemek, çizim ya...

28 Kasım 2008 - Left 4 Dead :   Counter Strike: Condition Zero'nun arkasındaki isim olan Turtle Rock Studios, 2006 Kasım'ında duyurdu Left 4 Dead'i. 2008'in Ocak ayında Valve tarafından satın alınana kadar çok geniş bir kitle tarafından da takip edilmiyordu açıkçası. Ardı ardına gelen videolarla ağzımızın suyu akarken, oyunun çıkış tarihini beklemeye başladık...

Left 4 Dead
Counter Strike: Condition Zero'nun arkasındaki isim olan Tur...

27 Kasım 2008 - Microsoft Suface'ı Geliştirmeye Devam Ediyor: Secondlight :   Microsoft Surface (yüzey) dokunmatik ekranı, kendini sehpa sanan bir bilgisayar. Sehpanın gövdesindeki ekran aslında bir büyütmeli projektör sistemi ve dokunma ekranı kızıl ötesi ile çalışıyor. Aynı zamanda dokunuşlarınızın sıcaklığını, nesneleri ekranda taşıma ve döndürme hareketlerini algılaması için tasarlanmasının yanında, insan yüzleri gibi yüzeyin üzerindeki cisimleri de algılayabiliyor.

Microsoft Suface'ı Geliştirmeye Devam Ediyor: Secondlight
Microsoft Surface (yüzey) dokunmatik ekranı, kendini sehpa s...

26 Kasım 2008 - 790FX ve SB750 ile Yüksek Hızaşırtma Mümkün Mü? :    SB750, beraberinde getirdiği Advanced Clock Control özelliği yardımıyla Phenom işlemci sahiplerine daha yüksek saat hızları vaat ediyor. Daha önce yapılan deneyler bu özelliğin işlemcinin hızaşırtma potansiyelini önemli ölçüde yükselttiğini gösteriyor ancak etkisi işlemciden işlemciye değişim göstermekte.

790FX ve SB750 ile Yüksek Hızaşırtma Mümkün Mü?
SB750, beraberinde getirdiği Advanced Clock Control özelliğ...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin