Athlon 64 X2: 1 Veya 2 MB L2 Önbellek?

Hamdi Kellecioğlu
| Diğer

Sağ tarafta iki 1 MB L2 önbelleğe sahip Toledo; soldaki küçük kardeş Manchester ise iki 512 kB önbelleğe sahip.

Sağ tarafta iki 1 MB L2 önbelleğe sahip Toledo; soldaki küçük kardeş Manchester ise iki 512 kB önbelleğe sahip.

Bu en son gelen işlemci kesinlikle yeni bir tasarım değil, hala kullanılmakta olan iki AMD işlemci tasarımı temel alınmış. Bunlar çift çekirdekli Manchester ve Toledo yongaları; ilki her bir çekirdek için 512 kB L2 önbellek sunarken, ikincisi her biri için 1 MB sunuyor. Aşağıdaki tablo çeşitli X2 işlemciler için önemli veriler sunuyor:


" border="0" cellpadding="3" cellspacing="1"> Athlon 64 X2 Çekirdek L2-Önbellek Saat Hızı 4800+ Toledo 2x 1 MB 2.4 GHz 4600+ Manchester 2x 512 kB 2.4 GHz 4400+ Toledo 2x 1 MB 2.2 GHz 4200+ Manchester 2x 512 kB 2.2 GHz 3800+ Manchester 2x 512 kB 2.0 GHz

Toledo yongası en yüksek 110 W enerji harcarken Manchester en fazla 89 W harcıyor - açık şekilde Intel'in Celeron D'lerinden, orta seviye Pentium 4 işlemcilerden ve en hızlı tek çekirdekli Athlon 64 modellerden daha fazla. Düşük yüklerde güç tüketimi değeri çok daha düşük seviyelere geriliyor. Buradan yola çıkarak 2 GHz hıza sahip yeni çift çekirdekli X2 3800+ işlemcinin, 2.2 ve 2.4 Ghz hıza sahip diğer X2 işlemcilerden daha serin çalışacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

X2 modellerinin artması beraberinde bir başka soruyu da getiriyor: "Hangi yongayı tavsiye etmek en doğrusu?" Kendi yaptığımız deneylerden çıkardığımız sonuca göre temel saat hızını 200 MHz daha arttırmak işlemciye daha çok önbellek eklemekten daha iyi sonuç veriyor. Ayrıca maliyetleri de kafamızdan çıkarmamalıyız: 4400+ işlemci 4200+'a göre sadece çok az bir başarım artışı sağlayabiliyor, ancak aralarında ki fiyat farkı da o kadar fazla değil. Aynı şeyler 4800+ işlemci ile en yüksek Pentium (Extreme Edition) işlemciyi veya Fx-57'yi karşılaştırdığınızda da geçerli. Böyle bir işlemci eğer bütçe sorununuz yoksa ve başarımın gerçekten çok önemli bir katkısı olacaksa düşünülebilir.

| Diğer
Yorumlara Git

Sayfaya İlişkin Yorumlarınız

Yorumunu yaz, fikrini paylaş!

CAPTCHA
Bu denetim çöp içeriği engellemek için konulmuştur.
  ___    ___    ______   __ 
|__ \ |__ \ |____ | /_ |
) | ) | / / | |
/ / / / / / | |
/ /_ / /_ / / | |
|____| |____| /_/ |_|

ASCII sanat tarzında gösterilen kodu yukarıdaki alana girin.

Donanım Bülteni

Kafa Dengi

Kafa dengi kullanıcıları görmek için giriş yapmalısınız.

Bilginç

Dünyamıza en yakın galaksi Andromeda'dır

Samanyolu galaksisine en yakın spiral galaksi Andromeda'dır.…Devamı

Ürün Destekçileri

Western Digital Fabrika Gezi Resim 5
LGA 1156 Bellek Başarımı: Hangi DDR3 Hızı Yeterli?
Gigabyte GV-R567OC-1GI
Radeon HD 5870 Eyefinity Edition
ATI Radeon HD 5830
Donanım Listeleri