Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

HyperThreading Uygulamalarda Hayat Buluyor

Tek İşlemcide Çifte İşlem: Hyper-Threading Teknolojili P4 3.06 GHz

Eski Anakartlara Yeni İşlemciler: Upgradeware'den Soket 370 ve Soket 423 İçin Adaptörler

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Nasıl Yapılır? »

HyperThreading'e Terfi mi? PowerLeap'in PL-iP4 Adaptörü

Patrick Schmid Çeviri: Volkan Ersoy 27 Mayıs 2003 - Nasıl Yapılır?

HyperThreading'e Terfi: PowerLeap'in İşlemci Adaptörü PowerLeap

HyperThreading'e Terfi: PowerLeap'in İşlemci Adaptörü PowerLeap

Ç.N.: PowerLeap ürünleri bu yazı Türkçe'ye tercüme edildiğinde Türkiye'de bulunmamaktaydı. Bu yazı sadece bilgi vermek amacıyla Türkçeleştirilmiştir.

Kuşkusuz Pentium 4'ün şimdiye dek sunduğu en cezbedici özellik: Intel'in modern PC'lere daha yüksek performans kazandırmak için son girişimi olan HyperThreading'den (HT) söz ediyoruz. Intel salt saat hızını artırmak yerine bu girişimle paralel işlem özelliğini devreye soktu.

Uygun bir BIOS ile desteklenirse, Windows, HT özelliğine sahip P4 işlemciye, aynen çift işlemcili bir sisteme verdiği tepkiyi veriyor. Intel bunun için Pentium 4 mimarisinde bazı değişiklikler yaparak, tipik thread'lerin (bir uygulamanın yürüttüğü görevin içindeki talimatların oluşturduğu dizelerin) mümkün olduğunca eşzamanlı yürütülmesini sağladı. Başlarda sağlanan performans artışı ölçülebilir ama pek hissedilmeyen bir seviyedeydi. Artık giderek daha fazla uygulama çok işlemcili ortamlar için optimize ediliyor- normalde bunun herhangi bir dezavantajı yok. Ancak Pentium 4 ve gerçek çok işlemcili sistemler için büyük avantajlar var.

Şimdiye dek HyperThreading'in tek eksisi bu desteği sunan sistemin fiyatlarıydı. 3.06 GHz'lik Pentium 4 birkaç yüz dolar fiyatla satılıyordu ve genel olarak yeni bir anakart da gerekiyordu. Bazı eski anakartlar BIOS terfisi ile HT destekli hale getirilebiliyordu ancak çoğu kez de yeni bir anakart almak gerekiyordu.

PowerLeap şimdi çoğu anakartı HT destekli hale getirecek bir adaptör sunuyor. Ancak önkoşulu üreticinin bunun için BIOS desteği sunması. Pratikte, Intel'in 845 serisi yongasetlerine sahip, bu şekilde "terfi edilebilir" olması beklenen bazı anakartlar var.

İleri: HyperThreading Ne Yapıyor?

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Ağustos 2008 - Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak :   Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in gelecekte çıkarmaya hazırlandığı Larrabee mimarisi kadar meraklıların ilgisini uyandırmıştır. Ürünün son halinin neye benzeyeceği konusunda henüz çok az ayrıntı belli şu an için elimizde ürünün temel de neler sunacağından başka bir şey yok. Doğal olarak gizemin ve merakın olduğu yerde dedikodular da alıp başını gidiyor ve Larrabee için de durum farklı değil.

Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak
Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in ge...

20 Ağustos 2008 - Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom :   Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tüketen yepyeni bir işlemci tasarımı getirmiş oldu. AMD'nin buna cevap vermesi gerekiyordu ve bunu Athlon 64'ü yavaşlatarak yaptı, K8 mikro mimarisinin olabilecek en düşük hıza (1 GHz) sahip üyesini duyurdu.

Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom
Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tü...

18 Ağustos 2008 - Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H :   Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (prototype) elimize ulaştı. Sizin için hızlıca temel özelliklerini gözden geçirdik.

Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (proto...

15 Ağustos 2008 - Asus Eee PC 901 :   İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha fazlasını vererek pazarda fırtına gibi esmişti. Asus daha önceleri es geçtiği bu yeni pazardan önemli bir kazanç sağlamış olacak ki önceki sürümlerde eksik olarak görülen özellikleri geliştirerek yeni modelleri pazara sürmeye devam ediyor.

Asus Eee PC 901
İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha faz...

14 Ağustos 2008 - AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış :   AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ürünler üreten bir firma olarak kalmak istemiyor. Hedeflerinden birisi de Nvidia'ya uzunca bir süre önce kaptırdığı başarım tacını geri almak. Bu amaca yönelik olarak da firma en etkileyici yongasından iki taneyi tek bir kart üzerinde birleştirmiş ve adına Radeon HD 4870 X2 demiş. Şimdi soru şu: Bu ekran kartı Nvidia'nın en hızlı GeForce GTX 280 modelini yenecek kadar güçlü mü?

AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış
AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ür...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
TırnakMakası
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin