Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

R600: ATI'den En Sonunda DX10 Desteği

Cebinize Uygun En Hızlı Ekran Kartları: Haziran 2007

Cebinize Uygun En Hızlı Ekran Kartları: Temmuz 2007

Cebinize Uygun En Hızlı Ekran Kartları: Eylül 2007

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Ekran Kartı »

Cebinize Uygun En Hızlı Ekran Kartları: Ekim 2007

Paranıza Göre Alabileceğiniz En Güçlü Kartlar

Gerekli araştırmaları yapacak yeterli vaktiniz varsa, internetteki detaylı ekran kartı incelemelerinin size çok yararı olacaktır. Bununla beraber bütün bu zaman alıcı ve uğraştırıcı araştırmalarda, bir oyuncunun hedeflediği tek şey sadece parasının yeteceği en iyi ekran kartına sahip olmaktır. Dolayısıyla eğer araştırma yapacak ya da bütün karşılaştırma testlerine bakacak kadar zamanınız yoksa veya araştırmalarınızla ilgili kararsız kaldıysanız asla endişelenmeyin! Tom's Hardware Guide ekibi olarak size yardıma geldik ve bu yardımı şu an piyasadaki en iyi ekran kartlarının basit bir listesini sunarak yapacağız.

Okurken aşağıdaki maddeleri aklınızın bir köşesinde tutun.

  • Bu listenin hedef kitlesi, var olan para miktarının alabileceği en iyi karta sahip olmayı isteyen oyunculardır. Bu sebeple eğer oyunlarla aranız yoksa bu listedeki kartlar sizin için gereksiz pahalı olacaktır.
  • Bu listedeki fiyatlar ilerleyen günlerde değişebilir ve fiyat aralıkları Türkiye şartları temel alınarak verilmiştir. "Fiyat aralıkları" diyoruz, çünkü fiyatları size birebir doğru olarak vermemiz takdir edersiniz ki mümkün değil (Markadan markaya ve mağazadan mağazaya fiyatlar değişim gösterebiliyor). Fakat size sunacağımız bu fiyat aralıkları sayesinde listeden beğenip satın alacağınız kartlardan pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz.
  • Bu listedeki fiyatlara ikinci el veya kullanılmış cihazların fiyatları dahil edilmemiştir. Aslında ikinci el ürünler de sizin için iyi bir seçenek oluşturabilir fakat bu yazımızda onlara yer vermeyeceğiz.

Eylül Ayı Düzeltme Ve Güncellemeler

Eylül, şaşalı ürün duyurularının yapıldığı bir ay olmasa da ATI ve iş ortakları, var olan ürünlerinin değişik ve ilginç türevleriyle karşımıza çıktılar.

Her şeyden önce Radeon 2900 PRO sessizce piyasaya sürüldü. Sonunda 250-300 Dolar aralığında Nvidia ile baş edebilecek bir ürün doğmuş oldu ve işin en şaşırtıcı kısmı bu kartın umduğumuzdan çok daha güçlü çıkmasıydı. Herkes HD 2900 PRO'nun 256-bit bellek arayüzüyle çıkacağını tahmin ederken, umulmadık biçimde ürün 512-bitlik bellek arayüzü ve 512 MB kapasiteye sahip bellekle piyasaya sürüldü. "O zaman 2900 XT ve PRO arasındaki fark nedir?" diye soracak olursanız farkın sadece saat hızlarından kaynaklandığını bilmelisiniz: 2900 XT 740 MHz çekirdek / 825 MHz bellek, PRO ise 600 MHz çekirdek / 800 MHz bellek hızına sahip. Anladığımız kadarıyla bu ürünün tek olumsuz yönü satış mağazalarının stoklarında sınırlı sayıda bulunmaları. Fakat şunu biliyoruz ki bu kart stoklarda kaldığı süre içerisinde yaklaşık 280-300 Dolar civarı fiyatlar için en iyi seçeneği teşkil ediyor.

Sonra, X1650 XT'nin de yeni bir türevi ortaya çıktı: Radeon X1650 GT. Bu kartı ilginç kılan iki durum var. Birincisi 12 tarayıcı (shader) işlemcisine sahip X1650 PRO'nun yerine 24 tarayıcılı X1650 XT çekirdeğini temel alıyor. Açıkçası aynı ürün ismini taşıyan hiçbir GT şu ana kadar PRO'dan daha güçlü olmamıştı. Bu kartı ilginç olarak nitelendirmemize yol açan ikinci ve en büyük neden ise şüphesiz ki fiyatı: X1650 GT kartlar neredeyse 75 Dolar'dan satılıyorlar! Her ne kadar saat hızları XT kuzeninden daha düşük olsa da, bu ucuz kartlara hala GDDR3 bellek yongaları yerleştiren firmalar var. Böylece mükemmel hızaşırtma (overclock) değerleri elde edilebiliyor. Görünüşe bakılırsa ATI, 2600 XT kartlar için boş alan yaratmak amacıyla bu saat hızları düşürülmüş X1650 XT'leri mümkün olduğunca eritmeyi kafaya koymuş durumda.

Son olarak, AGP sistem sahipleri de artık DirectX 10 ekran kartlarını kendi sistemlerinde kullanabilecekler! Radeon 2400 PRO ve 2600 PRO'nun AGP yuvası uyumlu sürümleri de piyasaya sürüldü. Yalnız başarım açısından bu kartlara baktığımızda emektar X1950 PRO ve X1950 XT'lere kolayca geçiliyorlar. Bununla beraber yüksek tanımlı (HD) video sürücüleri sadece bu kartlarla çalışacak olursa eski AGP'li sistemler HD-DVD ve Blu-ray video oynatımlarını işlemciye fazla yük bindirmeden çalıştırabilirler. Kısacası eski AGP sisteminizin bir teneke kutusu haline gelmesi için henüz erken.

Biraz da fiyatlardan bahsetmenin yeri geldi. Geçen ay fiyatlar bir hayli yükseldi. O yüzden kendi bütçenize göre kart seçerken listelere dikkatlice göz gezdirmenizde fayda var.

Not: Maalesef internet üzerinde yaptığımız araştırmalara göre HD 2900 Pro ve X1650 GT henüz ülkemizde satılmaya başlanmamış. Dolayısıyla ülkemiz için elimizde belirli bir fiyat bilgisi yok. O yüzden onlara bu ayki listemizde yer vermemeyi uygun gördük. Büyük ihtimalle gelecek ay listemize gireceklerdir.

İleri: PCI-Express Arayüzü

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

5 Mayıs 2008 - EURO 2008 :   Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve Avusturya/İsviçre ortaklıkları finale kaldı, kazanan Avusturya/İsviçre ortaklığı oldu. Böylece 2008 Avrupa Kupası hazırlıkları başladı. 2006'da başlayan elemelerde güzel başarılar elde eden Türkiye Milli Takımı 7 - 29 Haziran 2008'de Avrupa Kupası için canla başla oynayacak 16 takımdan biri olmayı başardı. 16 takım dört gruba ayrılmış durumda. Takımımız A Grubun'da: Ev sahibi İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Türkiye. Favori olarak gösterilmesek de Portekiz ve İsviçre'den alınacak hesaplarımız var. Ooo neyse kaptırdım gidiyorum. Ama belirteyim asla "holigan" değilim ve "fair play"den yanayım.

EURO 2008
Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve A...

2 Mayıs 2008 - Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz? :   Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her yeni Windows sürümü çıkınca tartışılır. Söylentilerin yanı sıra işletim sistemi ve gözde uygulamaların gereksinimlerinin de bellek miktarı üzerine etkisi olur. Bugün 512 MB RAM miktarı Windows XP veya Windows Vista için çalışılabilir alt sınır kabul edilebilir. Diğer yandan 1GB'ın altındaki her kapasite işletim sistemini disk üzerindeki takas dosyasına çok sık yazıp çizmek zorunda bırakacağından hem başarım çok düşer hem de dizüstü bilgisayarların pil ömrü oldukça kısalabilir. Bu durumdan yola çıkarak biz de tersi duruma göz atacağız: Dizüstü bilgisayarınıza 4GB bellek (RAM) eklediğinizde neler farkediyor?

Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz?
Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her y...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin