Kimse yük altında elektrik süpürgesi gibi çalışan bir ekran kartı istemez bu yüzden kartların gürültü seviyesini de ölçtük. İşin bizi şaşırtan tarafı kartlar o kadar sessiz çalışıyordu ki normalde kasanın arkasından aldığımız ölçümleri bu sefer düzgün bir şekilde alamadık. Gürültü seviyelerini düzgün bir şekilde ölçebilmek için kasayı açarak ses ölçüm aletini kartlardan 2 cm uzak bir noktaya yerleştirdik. Sonuç olarak hem PowerColor hem de Sapphire 4830 ekran kartları üzerinde son derece sessiz fanlar kullanmış. İşte sonuçlar:

Deney sonuçlarından da görüldüğü üzere PowerColor'ın ekran kartı yüke göre değişken fan hızı kullanırken Sapphire'in ekran kartı sabit bir fan hızı kullanıyor. Grafikte ufak farklılıklar olsa da gerçek hayatta her iki kart da Cooler Master Cosmos-S kasanın dışına taşacak kadar çok gürültü üretmiyor.
Son deneyimizde kartların sıcaklığını ölçüyoruz. Soğutma sistemlerinin sessiz olduğunu gördük ama bakalım ısıyı yaymak konusunda ne kadar başarılılar:

Kartlar yük altına girdiklerinde sıcaklık farkları daha makul seviyelere iniyor. 690 MHz'e hızaşırtılan PowerColor ve Sapphire'in 4830 modelleri ortalama sıcaklık değerlerinden nispeten yüksek olan 60 derece seviyelerine yükseliyor. Ancak grafik işlemcilerinin sıcaklıkları 90 derece seviyelerine gelmeden önce telaşlanmanıza gerek olmadığından bu sıcaklık seviyelerinin gerçek hayatta çok büyük bir önemi yok.
PowerColor'ın 4830 kartının çekirdeğini 765 MHz hızına çıkardığımızda bile sıcaklıkları 80 derecenin altında sabitlendi. Bu kadar yüksek bir hızaşırtma oranı için bu sıcaklık seviyesi gerçekten çok iyi. Sonuç olarak bütün bu değerler RV770 LE grafik işlemcisinin standart 575 MHz yerine daha yüksek saat hızları için tasarlandığını gösteriyor.
Yazıya ilişkin TGForumz tartışmamıza katılın...


Hızaşırtma (Overclock)














Yorumunu yaz, fikrini paylaş!