
Chaintech Türkiye'de güncel anakartları ile giderek daha fazla gündem işgal ederken, ekran kartlarını da unutmamak gerekiyor. Chaintech Tayvan'dan gönderilen GF4 Ti4200 işlemcili, 8XAGP arabirimli ve 128MB bellekli ekran kartı, kutusundan soğutucularına etkileyici bir görünüm sergiliyor. Üstelik, üzerindeki Philips 7108E TV Encoder yongası sayesinde ViVo (video girişi ve çıkışı) özelliğine de sahip.

Kartın çekirdek/bellek hızlarına baktığımızda 250/513 MHz olarak belirliyoruz (veya bellek hızını DDR olarak vermezsek 250/256 MHz). Bildiğiniz gibi NVIDIA standartlarına göre 64MB Ti4200 250/500, 128MB Ti4200 ise 250/444 MHz çalışmak durumunda. Ancak NVIDIA, MX440-8x (NV18) ve Ti4200-8x (NV28) modellerinde bellek hızlarını 500 MHz'e yükseltti ve 128 MB'da da durum değişmiyor. Chaintech'in ekran kartı ise diğer pek çok markada olduğu gibi 500 MHz değil 513 MHz bellek hızı ile, hafif overclock edilmiş halde geliyor. Samsung K4D28163HD-TC40 model DDR bellek 4ns hızında ve standart hızı 500 MHz DDR. Ancak tüm ekran kartlarında 13MHz'lik küçük bir fark fazla risk taşımadığı gibi, Chaintech bellekleri üzerinde soğutucu da kullanmış.

Kartın TV çıkış özelliğini denediğimizde daha önce incelediğimiz Philips 7108E yongalı kartlardan farksız bir sonuç verdiğini gördüm. Böyle bir yonganın çıkışının örnek resimlerini burada bulabilirsiniz. Video girişine gelince, 40.72 sürücülerinin üzerine, kartla gelen CD'deki Video In sürücülerini yükledim. CD'den herhangi bir video yakalama yazılımı çıkmadığı için VCD'den MPEG-2'ye, DVD'den DV'ye her türlü formatta başarıyla video yakalama yaptığını gördüğüm Cyberlink PowerVCR II ile denedim. En üst ayarlarda bile kare atlaması olmadı ve iyi bir görüntü kalitesi verdi. (Bu arada bir konuda çok soru geliyor, cevaplayalım: PC'de TV kartı da varsa, TV programını böyle bir kartla capture etmek mümkün değil. Ekran kartı sadece üzerindeki video girişinden gelen görüntüleri yakalıyor; bu girişi kullanmadan dahili olarak TV kartının görüntüsünü alması mümkün değil. Elbette yazılımda capture aygıtı olarak TV kartını seçerseniz TV programı kaydı yapabilirsiniz ama bu durumda TV kartının gücünü kullanmış olursunuz.)

Kartla birlikte DVI-I/VGA adaptörü, S-Video ve kompozit formatlarında olmak üzere iki giriş, iki çıkış sunan bir adaptör, 1.5m'lik S-Video ve kompozit kabloları, şık bir kullanım kılavuzu, içinde sürücüler ve WinDVD yazılımı bulunan bir CD, MDK2 ve AquaNox oyunları geliyor.



HIS Excalibur Radeon 9700












Yorumunu yaz, fikrini paylaş!