Şimdi yeniden betaya dönelim. Crysis Multiplayer Beta'nın "Readme" (beni oku) dosyasında yazan sistem gereksinimleri şunlar:
İşletim sistemi: Windows XP. Beta deneyi Vista üzerinde de oynanabilir fakat Vista resmen desteklenmiyor. MP Beta'da DX10 kaynak kodları eksiktir.
İşlemci (Tek çekirdek): Intel P4 3.2 GHz/AMD Athlon 3200+ ve üstü
Bellek: 1.5 GB
Optik sürücü: 8X veya daha hızlı DVD-ROM sürücüsü
Sabit disk: 4 GB veya daha büyük boş alan
Ekran kartı: DirectX 9.0c, Nvidia 7 serisi/ATI X... serisi ve üstü
Ses: DirectX 9.0c uyumlu ses kartı
Çok-oyunculu (Multiplayer): 2 ila 32 oyuncu, LAN veya internet bağlantısı gerekli (kablo-net, DSL veya daha hızlı bağlantı)
Not: Yukarıda belirtilen sistem bileşenleri ile Crysis Multiplayer Beta'yı oynayabilirsiniz ancak daha fazla belleğiniz, daha hızlı işlemci ve ekran kartınız varsa oyun başarımı ve görüntü kalitesi artabilir.
Acı bir gerçektir ki, Crysis MP beta DX10 desteklemiyor. DX10'un Crysis'i parlatan bir etmen olduğunu dikkate alarak neden böyle bir karar verildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Yine de, DX9'da MP Beta mükemmel görünüyor. Betayı içinde Intel Core 2 Quad 2.66 GHz işlemci, 4 GB bellek, tek bir 768 MB Nvidia GeForce 8800 GTX ve Windows Vista barındıran bir Alienware sistemi üzerinde denedik. Sonuçlar hayal kırıklığına uğratıcı cinstendi; oyunun görüntü detaylarını en yükseğe çeken "Very High" seçeneği devre dışı gözüküyordu (çünkü Very High seçeneğinde DX10 işlevleri etkin hale geliyor fakat betada DX10 desteği yok) ve biz de deneyleri "High" seviyesinde gerçekleştirmek zorunda kaldık: 1600x1200 çözünürlüğünde 4x keskinliği yumuşatma (anti-aliasing) uygulamanın bedelini saniyede sadece 15 kare görerek ödedik.
AA'yı devre dışı bıraktığımız zaman 25 kare/s'de tutunmayı başardık ama çözünürlük yüksek olduğu için grafikler yine de yumuşaklıklarını korudular. Bu sefer 1280x1024 çözünürlüğünde 4x AA uyguladık ancak buna rağmen 20-25 kare/s elde edebildik. İdeal kare hızı olan 60 kare/s'den çok düşük bir değer. Öte yandan oyunu Vista üzerinde denedik ve hatırlayacak olursanız "readme" dosyasında "Beta deneyi Vista üzerinde de oynanabilir fakat Vista resmen desteklenmiyor" yazıyordu. Dolayısıyla başarım düşüklüğü bu durumla alakalı olabilir. Üstelik şunu da unutmayın ki bu bir beta uygulaması. Yani daha iyileştirilme aşaması (optimization) tamamlanmamış. 60 kare/s ve üstü sıkı bir oyun deneyimi için gerekli de olsa 30 kare/s de kesinlikle oynanabilir bir değer ve 1280 çözünürlüğünde bile Crysis'in grafik ve etkileri olağanüstü doğrusu. Bu ayın sonlarında (26 Ekim) çıkacak olan gösterim (demo) sürümüyle de deney yapmak için sabırsızlanıyoruz.
Crysis Multiplayer Beta şu anda indirilmeye hazır. Resmi demo sürümüyse 26 Ekim'de internetten çekilebilecek.
Tam sürümü sorunsuz derecede çalıştırabilecek sistem gereksinimlerinin ne olacağı hakkında bir sürü şey yazılıp çizildi. Oyunun hayran sitesi Crysis-Online, oyunu çalıştırmak amacıyla en azından Athlon 64 3000+/Intel 2.8 GHz ayarında bir işlemciye ve bir Nvidia 6600 veya ATI X1600 ekran kartına sahip olunması gerektiğini, önerilen sistem olarak ise çift çekirdekli işlemcilerin (Athlon X2/Pentium D/Core 2 Duo) ve bir Nvidia 7800 veya ATI X1800'ün kafi geleceğini iddia etmişti. Açıkçası bu parçalar EA'nın daha eski makinelerde sıkı başarım vaatlerini tutturamaz. Zira MP beta yeni sistemleri bile kasıveriyor. Başka bir hayran sitesi olan InCrysis ise sistem gereksinimleri hakkında daha detaylı bilgiler içeriyor.
Aşağıdaki bağlantılarda siz okuyucularımıza oyunun sistem gereksinimleri ve teknik detayları hakkında fikir verebileceğini düşündüğümüz bilgiler yer almakta:
Bu bağlantıdaki videoda, Crytek başkanı ve CEO'su Cevat Yerli Crysis'in Microsoft, Intel ve Nvidia teknolojilerine göre nasıl uyarlandığından bahsediyor.
Crytek ve ATI tarafından CryEngine 2 ve Radeon X800 XT kullanılarak gerçekleştirilen yapay filmi (machinima) izlemek için tıklayınız.
Crysis hakkında daha önce THG Türkiye'de yayınlanmış yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.