Bu ekran bir estetik harikası, ama bakalım başarımı iyi mi?
Öncelikle ekranımızı LaCie ile ayarladık ve renklerin aslına uygunluğuna baktık:
Aklımızda tutmamız gereken, bu çizelgedeki değerler görülmesi gereken renkle, ekranın gösterebildiği renk arasındaki farkı yansıtıyor.
Eğer DeltaE >3 ise, görünen renk beklenenden oldukça farklı ve kullanıcı bu renk bozulmasını algılayacak.
Eğer DeltaE <2 ise, LaCie ayarın doğru olduğunu kabul ediyor, her ne kadar fark olsa da kullanıcı tarafından algılanmayacak.
Eğer DeltaE <1 ise, renk uygunluğu kusursuz.
Bu ekranda renklerin en az %85'i kusursuzca yaratılıyor. Ekran karanlık renkleri yaratmada zorlansa da, bu LCD'lerde zaten beklenen bir durum. Tüm değerler için DeltaE< 2, yani kusursuz.
Bunun yanında sonuçlarla ilgili bazı şüphelerimiz var.
Beyaz bölge
Siyah bölge
Karşıtlık
244
0.62
393.5:1
En iyi renk ayarlarını parlaklığı en yükseğe getirdiğimizde elde ettik ve bu durumda siyah düzeyi 0.62 kandil/m² gibi yüksek bir değer çıktı (azı iyi). 244 kandil/m²'lik bir parlaklık düzeyi de günlük kullanım için zaten uygun değil.
Bu durum parlaklığı azaltarak biraz düzeltilebiliyor. Karşıtlık (contrast) ise her parlaklık ayarında %70 dolaylarında sabit duruyor:
Buradaki eğri belli bir parlaklıktaki karşıtlık değerini veriyor. Kuramsal olarak parlaklık ve karşıtlık farklı değişkenler ve birinin değişmesi diğerini kesinlikle etkilememeli. Bu elbette uygulamada yaşanan gerçek durum değil.
Dikey eksende parlaklık, yatay eksende karşıtlık ayarı bulunuyor. Buradaki karşıtlık ANSI standardında belirlenmiş olanın yüzdesi olarak veriliyor. En yüksek karşıtlık oranı parlaklık %100'ken elde ediliyor.
Her ne kadar ayarlama sırasındaki en iyi değerlerden uzaklaşsak da, 190 kandil/m² parlaklık ayarında en uygun çalışma değerlerini yakalıyoruz.