16 ve 20 ms'lik 17" Monitörler: Bölüm 4
Kalibrasyon
Herkesin kendi monitörünü kalibre etmek için bir spektrum analiz cihazı yok elbette. Hemen banka soymaya kalkmayın, bu işi test ettiğimiz monitörler için hazırladığımız iki profili ücretsiz olarak download edip başarabilirsiniz. Haydi iş başına, kendi bilgisayarınıza indirmeye başlayın. Elde ettiğiniz sonuç CRT monitörlerdeki gibi olacak!
Eğer kullandığınız LCD bu listede yoksa, kendi modelinizin görüntüsünü iyileştirmek için basit yazılımlardan yararlanabilirsiniz. PassMark (MonitorTest) veya CSF (Checkscreen) gibi test amaçlı renk çizelgelerini download edebilir, Photoshop ile gri renk çizelgeleri (aşağıdaki gibi) kullanabilir veya aşağıdaki LaCie modelini kullanabilirsiniz. Bu testlerde beyazlar tam beyaz, siyahlar tam siyah olmalı ve ara renkler de birbirlerinden açıkça ayrılmalıdır. Dört adet beyaz ve dört adet gri görmelisiniz.
Ekrandaki menü ile bu ayarları yapmak hiç bir zaman kolorimetrik profil kullanmak kadar iyi sonuçlar vermez. Eğer örneğin kırmızı değerini beş puan aşağı indirirseniz bunun diğer tüm renklere etkisi olacaktır. Oysa bir profil kullanarak görüntüye daha ince ayar çekebilir; örneğin siyah tonlara beş puanlık, ara tonlara iki puanlık, açık renklere ise sadece bir puanlık bir düzeltme uygulayabilirsiniz.


Nasıl Çalışıyor
LaCie spektrum analizi ekranda görünen bir renk paleti. Uygulamayı çalıştırdığınızda aşağıdaki kartları kullanarak görüntüyü elle ayarlamanızı istiyor.
Bu adım çok önemli, çünkü kalibrasyonun kalitesi tamamen bu adıma bağlı.
Bundan sonra sıra çalışma ortamını seçmeye geliyor. Varolan default ayarlardan D50 (yapay ışık söz konusu olduğu durumlarda kullanılan, renk ısısı 5000 K olan ayar) veya RGB (doğal ışık söz konusu olduğu durumlarda kullanılan, renk ısısı 6500 K olan ayar) birini seçebiliyor veya kendi ayarınızı tanımlayabiliyorsunuz. Renk ısısı, parlaklık, kontrast ayarları ince ince seçilebiliyor.
Birkaç adım sonra, uygulama kalibrasyon öncesi ve sonrası arasında otomatik bir bağlantı kuruyor. Biz testlerimizde default ayarlar olan D50 ve sRGB kullandık. Bu ayarlar LCD ile neler yapılabileceğini veya yapılamayacağını detaylı olarak görmemizi sağlıyor.
Geri | İleri: Grafik Analiz

|
|
|