Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Intel'in Yeni Silahı: Pentium 4 Prescott

Pentium D Önizleme: Intel'in Çift Çekirdekli Gümüş Kurşunu

AMD'nin 65 nm Çekirdeği Ne Kadar Başarılı?

İşlemci Listeleri

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

AMD, Athlon 64 X2 6000+ ile Yarışa Kaldığı Yerden Devam Mı Ediyor?

Patrick Schmid Çeviri: Salih Güler 15 Mart 2007 - İşlemci

AMD Athlon 64 X2 6000+ Ve Core 2 Kozlarını Paylaşıyor

AMD Athlon 64 X2 6000+ Ve Core 2 Kozlarını Paylaşıyor

İlginç bir hikaye diye buna denir: Uzun zamandır enerji harcamadaki cimriliği ile bilinen işlemciler üreten AMD, üst seviye pazarında ayakta kalabilmek için daha yüksek başarım uğruna enerji verimliliğini bir kenara atıp, yüksek işlemci sıcaklıklarına razı olmuştu. İşte AMD yeni üst modeli, 3.0 GHz'de çalışan ve 90 nm üretim sürecinden geçmiş Athlon 64 X2 6000+ ile bu yeni stratejisine devam ediyor. Dolayısıyla bu işlemci şu ana kadarki en sıcak ve en fazla enerji tüketen Athlon 64 X2 çift çekirdekli işlemcisi konumunda. Yakın geçmişe baktığımızda bu durum bize Intel'in AMD 64 ailesi işlemcileriyle başa çıkabilmek için 130 W'a kadar güç tüketmelerine göz yumarak ürettiği 90 nm'lik Pentium 4 Prescott ve ilk çıkartmış oldukları çift çekirdekli işlemcileri olan Pentium D 800 serisini hatırlatıyor. Günümüzde ise iki firma birbirlerinin rollerini değiş tokuş etmiş gibi görünüyorlar çünkü bu sefer de AMD Intel'le başa çıkabilmek için elinden ne gelirse yapmaya çalışan taraf.

AMD genel kullanıcı seviyesi için tasarladığı 65 W Isıl Tasarım Noktasına (TDP) sahip 65 nm'lik çift çekirdekli işlemcileri de duyurmuştu. Şu anda 65 nm işleme tekniği ile üretilmiş 5000+'den daha hızlı Athlon 64 X2 işlemcisi bulunmamakla beraber bunun zamanla değişeceği konusunda eminiz. Athlon 64 FX-62'nin (125 W TDP) yerini, en çok 89 W'lık bir güç harcayan Athlon 64 X2 5600+ aldı - Elbette AMD bunun iyi bir gelişme olduğuna inanıyor. Fakat yeni Athlon 64 X2 6000+ hala yük altında en fazla 125 W güç harcıyor ve bu sebepten dolayı onun neden Athlon 64 FX-64 olarak adlandırılmadığını merak edebilirsiniz. Bu sorunun ve diğer merak ettiğimiz tüm soruların da cevabını almak için AMD'nin halkla ilişkiler teknik uzmanı Damon Muzny ile bir görüştük.

Bu 3.0 GHz'lik yeni ileri seviye modelin gene de Core 2 Extreme X6800 ve dört çekirdekli QX6700'ü geçememesi sizi şaşırtmasın. Evet, aslında oldukça hızlı fakat gerçek şu ki Intel'in en üst modelleri daha hızlı ve daha verimli çalışıyor. Ancak Core 2 amiral gemilerini satın alabilmeniz için 1000 dolarınıza kıymanız gerekli ki birçok kişi toptan bir PC sistemine bile bu kadar para harcamıyor! 459 dolarlık yurtdışı fiyatıyla Athlon 64 X2 6000+ ise oldukça iddialı olabilir (fiyatı tam Core 2 Duo E6600 ve E6700 fiyatlarının arasında kalıyor). Bu yeni AMD işlemcisinin, Core 2 Duo için sistem değiştirmek zorunda kalacaklar için güzel bir çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz.

İleri: AMD Athlon 64 X2 6000+

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
8 Mayıs 2008 - NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi :   Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia da bu işi körüklüyor, peki bu yüksek başarımlı anakartların sonu gelecek anlamına mı geliyor? Yüksek başarımlı makinelerin baş düşmanı kabul edilen tümleşik grafik çözümleri artık tüm yeni Nvidia yongasetlerinde bulunacak. Tırnaklarınızı yemeye başlamayın hemen, NVidia tanıttığı yeni teknolojinin korkularınızı gidereceğinden emin.

NForce 780a Melez (hybrid) SLI İncelendi
Salt (discrete) yongasetlerin sonu yakın olabilir ve NVidia ...

7 Mayıs 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Mayıs 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

6 Mayıs 2008 - Lenovo X300 ve Apple MacBook Air :   Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı hafif 13" bir dizüstü tasarladığı söylentileri başlamıştı. Lenovo söylentileri boşa çıkarmadı ve Şubat ayında X300 modelini tanıttı. Bu yazımızda X300'e odaklanacağız, ancak MacBook Air'la kıyaslamalar da yapacağız.

Lenovo X300 ve Apple MacBook Air
Apple yeni MacBook Air'ı tanıttığında Lenovo'nun da aşırı ha...

5 Mayıs 2008 - EURO 2008 :   Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve Avusturya/İsviçre ortaklıkları finale kaldı, kazanan Avusturya/İsviçre ortaklığı oldu. Böylece 2008 Avrupa Kupası hazırlıkları başladı. 2006'da başlayan elemelerde güzel başarılar elde eden Türkiye Milli Takımı 7 - 29 Haziran 2008'de Avrupa Kupası için canla başla oynayacak 16 takımdan biri olmayı başardı. 16 takım dört gruba ayrılmış durumda. Takımımız A Grubun'da: Ev sahibi İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Türkiye. Favori olarak gösterilmesek de Portekiz ve İsviçre'den alınacak hesaplarımız var. Ooo neyse kaptırdım gidiyorum. Ama belirteyim asla "holigan" değilim ve "fair play"den yanayım.

EURO 2008
Aralık 2002'de yapılan oylama sonucu Türkiye/Yunanistan ve A...

2 Mayıs 2008 - Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz? :   Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her yeni Windows sürümü çıkınca tartışılır. Söylentilerin yanı sıra işletim sistemi ve gözde uygulamaların gereksinimlerinin de bellek miktarı üzerine etkisi olur. Bugün 512 MB RAM miktarı Windows XP veya Windows Vista için çalışılabilir alt sınır kabul edilebilir. Diğer yandan 1GB'ın altındaki her kapasite işletim sistemini disk üzerindeki takas dosyasına çok sık yazıp çizmek zorunda bırakacağından hem başarım çok düşer hem de dizüstü bilgisayarların pil ömrü oldukça kısalabilir. Bu durumdan yola çıkarak biz de tersi duruma göz atacağız: Dizüstü bilgisayarınıza 4GB bellek (RAM) eklediğinizde neler farkediyor?

Dizüstünüze 4GB RAM ister misiniz?
Ne kadar bellek (RAM) gerektiği her iki yılda bir veya her y...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin