Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

AMD'nin 65 nm Çekirdeği Ne Kadar Başarılı?

Intel'in Core Mimarisi Teknoloji Farkını Kapatacak mı? (İngilizce)

Oyun Bitti? Core 2 Duo, Athlon 64'ü Yere Seriyor

Hızaşırtma Rehberi Bölüm 1: Riskler, Seçimler ve Kazançlar

Hızaşırtma Rehberi Bölüm 2: Önerilen Bileşenler Ve Ayarlar

Ucuz Heyecanlar: 3.3 GHz'ye Hızaşırtılmış Core 2 Duo E6400

Core 2 Çiftliğinde Bir Gezinti: Yedi P965 Anakart Karşılaştırıldı

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

500 MHz FSB? Core 2 Duo E6300, Core 2 Extreme'ye Kafa Tutuyor

Core 2 Duo İşlemci Ailesi

Eğer Intel'in Core 2 mimarisi hakkındaki detaylı bilgilere ulaşmak istiyorsanız, IDF Bahar 2006 makalemize bir göz atın: Will Intel's Core Architecture Close the Technology Gap? (İngilizce). Ayrıca Oyun Bitti? Core 2 Duo, Athlon 64'ü Yere Seriyor adlı makalemiz de okuyup öğrenebileceğiniz ek bilgiler içeriyor.

Core 2 Extreme X6800 top modeli ve onun dört çekirdekli meslektaşı QX6700 günümüzün en yüksek başarımına sahip masaüstü işlemcileri olsalar da onlara 1100 dolar ve daha fazlasını harcamanın pek de gerekli olmadığı düşünüyoruz. Onların yerine bu serideki diğer modellere bir göz atalım: Dört adet standart Core 2 Duo modeli mevcut. Bunlar sırayla hızları 1.83 GHz ve 2.66 GHz arasında değişen E6300, E6400, E6600 ve E6700. Bütün bu işlemciler FSB1066 sistem hızını destekleyen anakartlara sahip olmayı gerektiriyorlar. Giriş seviyesi işlemci sürümleri E6300 ve E6400 2 MB'lık ikinci seviye (Level 2) önbellek taşırken diğer bütün modeller 4 MB gibi büyük bir önbelleği bünyelerinde barındırıyorlar. Daha fazla önbellek daha iyidir, çünkü bu işlemcilerin sahip olduğu iki çekirdek, veriyi tutmak ve onu daha verimli işlemek için önbellek bölgesini ortak olarak kullanıyorlar.

İşlemcilerin daha yüksek sürümlerine baktığınız zaman her üst sürümde fiyatın da korkunç bir biçimde yükseldiğini görürsünüz: Her zaman olduğu gibi başarımı en yüksek olanın fiyatı da en yüksektir. Hatta hak ettiğinden daha fazladır diyebiliriz. Bu bakış açısıyla hızaşırtmanın oldukça mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısı ile sıradan bir işlemciyi kullanarak, en iyisine sahip olabilmek için bin bir zorlukla kazandığınız yüzlerce YTL'yi havaya atmamış olacaksınız.

Hızaşırtma İçin Neden Core 2?

Hızaşırtma uygulamak için bir işlemci alacaksanız başlangıç için size en makul olan ürünü seçmelisiniz. Daha sonra hızaşırtma için uygun donanımlara ve tabii ki biraz da şansa ihtiyacınız var. Yani aynı miktarda hızaşırtma uygulanabilmesi umulan bütün işlemciler aynı aileye mensup hatta aynı fabrikada üretilmiş bile olsalar, kendi aralarında en sıkı üretim sürecinde bile kontrol edilemeyen bazı farklılıklar mevcuttur. Bazı insanlar giriş seviyesi işlemci Core 2 Duo E6300'ü satın alıp bunun en üst düzey işlemcinin hızlarında da çalışabileceğini düşünürler. Evet, bu gerçekten mümkün ama her zaman söz konusu değil.

İşte bu işin umut vaat eden kısmı şu: Intel'in 65 nm işleme tekniği ile üretilmiş eski NetBurst mimarisinde kullanılan silikon daha yüksek çekirdek sıcaklıklarına dayanabiliyor. Buna Pentium Extreme Edition 840 (90 nm, 3.2 GHz) çift çekirdekli işlemcisini örnek verebiliriz. Core 2 Duo'nun 65 W'lık Isıl Tasarım Gücü (TDP) işlemcinin harcayabileceği en son güç miktarı olamayacağına ve bunun daha çok her Intel işlemcinin kendi varsayılan ısıl sınırına (self-imposed thermal envelope) bağlı olduğunu da hesaba katarsak. Buradan aşırı ısınmadan kaynaklanan hızaşırtma zorluğunun eski mimarilere göre daha az olduğu varsayımını çıkartabiliriz. 2.93 GHz Extreme Edition bu sınırın yükseltilebileceğini bize kanıtlar nitelikteki bir işlemci çünkü çekirdekleri en yüksek 75 W kadar bir güç harcıyor. Dikkat ederseniz zaten hızı bu seviyeye getirilmiş standart bir Core 2 Duo işlemcisi de yaklaşık 75 W kadar bir güç harcıyor (iki kat fazla saat hızı değeri aynı gerilimdeki güç ihtiyacını dört kata çıkarır.)

Yukarıda belirttiğimiz mantığa göre 1.83 GHz hızında çalışan bir giriş seviyesi Core 2 işlemcisi 65 W üst sınırından oldukça az miktarda güç harcar ve bu sayede kullanıcıya geniş bir hızaşırtma aralığı sunar. Keşke şu kilitli hız çarpanı derdimiz de olmasaydı...

Geri | İleri: Hızaşırtmanın Temelleri Basit Bir Hesaba Dayanır

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

23 Haziran 2008 - Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi :   GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şeyden önce GeForce 7800 GTX ile paralellik yaşandığı bir gerçek. Zaten çalışan bir mimarinin bilinen bazı zayıf noktaları düzeltilerek işleme gücünde ciddi oranda bir artış sağlanmış.

Nvidia GeForce GTX 260/280 İncelendi
GTX 280 ve GTX 260 hakkındaki son görüşlerimiz nedir? Her şe...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin