Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

THG İnce Ayar Deneyi: Core 2 Extreme ve Athlon 64 FX-62

Hızaşırtılmış Çekirdek Sıcaklıkları

Artan saat hızlarıyla birlikte güç tüketiminin ve ona bağlı olarak çekirdek sıcaklıklarının da arması beklenmedik bir durum değil. Standart AMD Athlon 64 FX-62'nin güç tüketimi 125 W (TDP) olarak belirlenmişken buna karşılık Intel Core 2 75 W güç tüketimi yapıyor. İnce ayar yaptığımız Athlon işlemci 3.05 GHz hızda ağır yük altında 140 W güç tüketimi yaptı ve çekirdek sıcaklığını 65° C olarak ölçtük. Standart paketle gelen soğutucu bu sıcaklıkta 3300 RPM hızında dönüyordu yani biraz daha hızı arttırabilirdik, en azından sıcaklık buna engel değildi. AMD, Windsor çekirdeğinin sıcaklık sınırının 95° C olduğunu söylüyor.

İnce ayarlanmış FX-62 ağır yük altındayken ve standart soğutucu kullanılırken çekirdek sıcaklığı 65° C civarındaydı. Cool & Quiet çalışmıyordu. İnce ayarlanmış FX-62 ağır yük altındayken ve standart soğutucu kullanılırken çekirdek sıcaklığı 65° C civarındaydı. Cool & Quiet çalışmıyordu.

3.66 GHz saat hızında Intel Core 2 Extreme 66° C seviyesinde sabitlendi. 3.66 GHz saat hızında Intel Core 2 Extreme 66° C seviyesinde sabitlendi.

Ağır yük altında hızaşırtılmış Core 2 Extreme işlemci 66° C seviyesinde sabitlendi ve güç tüketimi de 95 W olarak ölçüldü. Bu değerlere, işlemci hızını 2.93 GHz'den 3.66 GHz'ye çıkardığımız için ulaşıldığını unutmayın. Bu durumdayken standart soğutucu 2700 RPM hızında dönüyordu ve daha yüksek hızları rahatlıkla karşılayabilecek kapasitedeydi. Karşılaştırma olması açısından eski Pentium D 840'ı hatırlarsak, standart 3.2 GHz hızında soğuyabilmek için fanın 4000 RPM devirle dönmesi gerekiyordu.

Core 2 Extreme paketinden çıkan standart soğutucu. Core 2 Extreme paketinden çıkan standart soğutucu.

Hızaşırtma yaptığımız halde otomatik hız ayarı bu işlemcide çalışmaya devam ediyordu. Intel bu özelliği C1E olarak adlandırıyor. Hızaşırtma yaptığımız halde otomatik hız ayarı bu işlemcide çalışmaya devam ediyordu. Intel bu özelliği C1E olarak adlandırıyor.

C1E özelliği Core 2 Extreme işlemcinin düşük yük altında 2.93 GHz hıza yavaşlamasını sağlıyor. Ancak işlemciyi daha da yavaşlatan (1.6 GHz) Speedstep özelliği işlemci hızaşırtıldığında çalışmıyor. Yine de giriş geriliminin (voltaj) düşürülmesiyle çekirdek sıcaklığını 38° C'ye inmesi ve fanın da 1500 RPM hızına yavaşlaması keyif verici bir durum.

Bu anakartla kullanılan BIOS sürümü henüz daha yeni olduğundan en yüksek saat çarpanı 11x olarak ayarlanabiliyor. Bu anakartla kullanılan BIOS sürümü henüz daha yeni olduğundan en yüksek saat çarpanı 11x olarak ayarlanabiliyor.

İnce ayar verimliliği karşılaştırıldığında, ağır yük altında Core 2'nin giriş gerilim seviyesi Athlon 64 FX'e göre 29 W daha düşük. Ancak işler sistem boştayken tamamen tersine dönüyor: bu durumda AMD işlemci rakibine göre tam olarak 29 W daha düşük güç tüketiyor. İnce ayar verimliliği karşılaştırıldığında, ağır yük altında Core 2'nin giriş gerilim seviyesi Athlon 64 FX'e göre 29 W daha düşük. Ancak işler sistem boştayken tamamen tersine dönüyor: bu durumda AMD işlemci rakibine göre tam olarak 29 W daha düşük güç tüketiyor.

Geri | İleri: Güçlü Donanımlı İki Deney Sistemi

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Kasım 2008 - Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650 :   Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtınalar esiyor. AMD'nin, ATI'yi satın aldıktan sonra yaşadığı sarsıntıları atlatarak Nvidia'nın karşısına ciddi bir rakip çıkarması üzerinden altı aydan fazla süre geçti. Şimdiyse sıra giriş seviyesindeki savaşa geldi.

Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650
Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtı...

19 Kasım 2008 - Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet? :   Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler.

Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet?
Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik...

17 Kasım 2008 - Fallout 3 :   İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulmak için kendilerini Vault adını verdikleri devasa yer altı sığınaklarına kapattılar. Fakat yeryüzüne geri döndüklerinde kendilerini harcanmışlığın cehennemi karşıladı... Sadece Vault 101 dışındakileri... O kader gününde, ateş gökten yağdığında, Vault 101'in devasa çelik kapısı sıkı sıkıya kapanmış ve hiç açılmamıştı... O doğdunuz yerdi ve öleceğiniz yer olacak çünkü Vault 101'de kimse hiç girmemiştir ve kimse hiç çıkmamıştır...

Fallout 3
İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulma...

13 Kasım 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

11 Kasım 2008 - Far Cry 2 :   Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birlikteliği uzun bir süre önce yollarını ayırmıştı. Bunun üzerine Crytek yeni projesi Crysis üzerinde çalışırken Ubisoft da boş durmamış, Far Cry 2 üzerinde çalışmaya başlamıştı. Ubisoft'un referansları sağlam olduğundan Far Cry 2'nin Crytek olmadan da güzel bir oyun olacağı düşünülüyordu. Ama görünen o ki yanılmışız.

Far Cry 2
Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birliktel...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin