Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

AMD'nin Soket AM2 Platformuna Bir Bakış

İnceleme

İncelemelerimiz bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı oldu:

  • Soket AM2 nesli ürünler DDR2-667 bellek hızında açık bir şekilde eski tip Soket 939 (DDR400) işlemcileri geçemeyecekler - deney sonuçlarına bakın. Bu yüzden AMD yeni ürününü duyurmak için Haziran ayında DDR2-800'ün çıkmasını bekliyor.
  • Üretim süreci değişmeyeceğinden, orta seviyedeki güç tüketimi ve ısı yayımı değerleri bugün oldukları gibi kalacaklar. Bu konuda bazı deneyler yaptık ve beklenildiği gibi aradaki fark söylemeye değer değildi.
  • AMD, güç ve gürültü bakımında hassas ortamlar için düşük güç tüketimli işlemcilerini tanıtacak. Tek çekirdekliler 35 W sınırları içinde kalırken çift çekirdekliler 65 W sınırını geçmeyecek. İkinci söylediğimiz aynı zamanda Intel'in üçüncü çeyrekte çıkaracağı Conroe çekirdekli işlemcilerinin ısıl tasarım gücü (TDP) olarak belirlenmiş. Burada bizi gerçekten etkileyen şey AMD'nin bu değerlere 90 n teknolojisini değiştirmeden ulaşabilmesi, Intel aynı iş için 65 nm üretim sürecine geçmek zorunda kalıyor.
  • Sempron ve Athlon işlemci ailelerinin ortak bir soket yapısına taşınması orta/üst seviye arasındaki farklı bütçe yapma gerekliliğini ortadan kaldırıyor.
  • Şu an piyasada bulunana Soket 754/939 Athlon 64 işlemciler ve anakartlar, 4 GB'den fazla bellek miktarı teknik açıdan da mümkün olduğu halde, bu boyutta bellekle baş edemiyorlar (piyasada çok az 2 GB DDR400 bellek var). Soket AM2 Athlonlar çekici fiyata sahip olan 2 GB DDR2 bellekleri kullanabiliyorlar.
  • İşlemci soğutucusunu sabitleyen mekanizmanın değiştirilmiş olması anakarta sabitlenen, pahalı ve karmaşık soğutma çözümlerine sahip olan meraklı kullanıcıları üzecek. Ancak ürünle birlikte gelen kutulu soğutucular veya üçüncü parti üreticilerin sunduğu soğutma çözümleri iş göreceğinden ortalama kullanıcılar için fazla bir masraf görünmüyor.

Sonuç

Sonuç

İşler biraz değişiyor. Birincisi, bu kısa inceleme için elimize ulaşan AM2 platformu bir üretim sistemi kadar hazır ve gayet kararlı bir şekilde çalışıyor - bundan birkaç yıl önce işler böyle yürümüyordu. İkincisi, AMD'nin AM2 platformunu çıkarmaya hazır olması ve yine de doğru zamanı beklemesi gerçekten ilginç. DDR2-800 ve daha yüksek kapasiteli yongalar çıkışın ikinci çeyreğin sonlarına doğru geciktirilmesi için tutarlı nedenler.

Üç yıl önce AMD'nin, büyük teknoloji değişimi getiren platformlarını doğru zamanı yakalamak (veya yeni yongaların yeterli sayıda üretilmiş olması) için bekletmesi kesinlikle düşünülemezdi. Günümüzde ise Athlon 64 işlemci ailesi büyük çoğunluk tarafından daha iyi olarak kabul ediliyor ve artık AMD mücadele veren bir rakip değil teknolojiye yön veren bir lider konumunda bulunuyor.

2006'nın ortaları ve 2007 için gerekli olan bellek miktarlarını desteklemek açısından, Soket AM2, gittikçe gerekli bir değişim haline geliyor. Başarım açısından çok büyük farklılıklar getirmeyecek tabi eğer AMD, FX'i 4 MB önbelleğe çıkarmak gibi mimari açıdan temel güncellemeler yapmazsa. Ayrıca bu değişiklik yıl sonuna doğru gündeme gelecek olan 65 nm teknolojisi için de temel oluşturacak. İşte o zaman büyük gürültü kopacak ve ortalık ısınacak; Intel'in Conroe masaüstü işlemcileri AMD'nin küçülmüş Athlonlarıyla savaşacak ve bu savaş 2000 yılında yaşadığımız gigahertz savaşları kadar sert geçecek.

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

Geri | Anasayfaya Dön

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Kasım 2008 - Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650 :   Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtınalar esiyor. AMD'nin, ATI'yi satın aldıktan sonra yaşadığı sarsıntıları atlatarak Nvidia'nın karşısına ciddi bir rakip çıkarması üzerinden altı aydan fazla süre geçti. Şimdiyse sıra giriş seviyesindeki savaşa geldi.

Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650
Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtı...

19 Kasım 2008 - Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet? :   Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler.

Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet?
Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik...

17 Kasım 2008 - Fallout 3 :   İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulmak için kendilerini Vault adını verdikleri devasa yer altı sığınaklarına kapattılar. Fakat yeryüzüne geri döndüklerinde kendilerini harcanmışlığın cehennemi karşıladı... Sadece Vault 101 dışındakileri... O kader gününde, ateş gökten yağdığında, Vault 101'in devasa çelik kapısı sıkı sıkıya kapanmış ve hiç açılmamıştı... O doğdunuz yerdi ve öleceğiniz yer olacak çünkü Vault 101'de kimse hiç girmemiştir ve kimse hiç çıkmamıştır...

Fallout 3
İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulma...

13 Kasım 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

11 Kasım 2008 - Far Cry 2 :   Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birlikteliği uzun bir süre önce yollarını ayırmıştı. Bunun üzerine Crytek yeni projesi Crysis üzerinde çalışırken Ubisoft da boş durmamış, Far Cry 2 üzerinde çalışmaya başlamıştı. Ubisoft'un referansları sağlam olduğundan Far Cry 2'nin Crytek olmadan da güzel bir oyun olacağı düşünülüyordu. Ama görünen o ki yanılmışız.

Far Cry 2
Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birliktel...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin