Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

Intel'in Yeni Silahı: Pentium 4 Prescott

Intel Geleceğe İlişkin Yaklaşımını 775 ile Belli Etti

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

Prescott Yenilendi:
P4 600 Serisi ve Extreme Edition 3.73 GHz

Giriş

Giriş

İnternetteki bazı satıcılar henüz resmi çıkışı duyurulmadan Intel 600 serisi Pentium 4 işlemcileri sattıklarını belirtiyorlar. Yeni yonganın özellikleri arasında etkileyici 2 MB L2 önbellek ve 500 serisi işlemcilerde yarım olarak bulunan pek çok özelliğin tam hali var. Fakat Intel'in fiyat politikası yeni işlemcileri ucuz olmaktan çok uzağa götürüyor.

L2 önbelleği sayesinde yeni 600 serisi Pentium 4'ler AMD'nin en azından şu an için karşılık veremeyeceği bir satış avantaja kavuşuyorlar. Daha önemli olan bir nokta ise Intel de artık 600 serisi işlemcileri sayesinde AMD'nin neredeyse bir yıla yakın bir süredir sunduğu bazı özellikleri desteleyecek. Bu özellikleri kısaca saymak gerekirse; EM64T olarak adlandırılan 64 bit uzantılar 4 GB üzerinde bellek adreslemesine izin veriyor ve Microsoft'un x64 Windows XP'sini destekliyor. İşlemci hızını dinamik olarak değiştirerek güç tüketimini düşüren Geliştirilmiş SpeedStep de yeni işlemcilerin güzel özelliklerinden. Bu arada şunu da belirtelim, Geliştirilmiş SpeedStep sadece 600 serisi işlemcilere özgü bir özellik olarak kalacak fakat EM64T 500 serisi işlemcilerin bazılarına da eklenecek.

Son birkaç aydır Prescott çekirdeğinin yüksek ısı nedeniyle yaşadığı sorunları görüyoruz ve Intel en sonunda gelen eleştiriler karşısında bir şeyler yapmaya karar verdi. Thermal Monitor 2 (Isıl İzleme 2), Enhanced Halt State C1E (Geliştirilmiş Duraklama Durumu) ve Geliştirilmiş SpeedStep özelliklerinin bir arada kullanılmasıyla birlikte, yeni Prescott işlemciler orta ve düşük yüklerde artık daha az ısı üretecekler ve ısı aşımı sorunlarına daha iyi koruma sunacaklar. 160 milyon transistör sayısı ve 135 mm2 çekirdek büyüklüğüyle 600 serisi P4'ler, 122 mm2 çekirdek büyüklüğü ve 125 milyon transistör sayısına sahip olan 500 serisi işlemcilere göre ciddi oranda büyükler. Yine de ısıl sınır ve teknik tanımlamalar değiştirilmemiş.

Bu yonga ile yeni çıkan Xeon Irwindale arasındaki benzerlikler ilgimizi çekti. 2.8 ve 3.6 GHz arasında çalışan bu yeni 90 nm işlemciler anlaşılan aynı işlemci çekirdeğini kullanıyorlar. Gallatin çekirdekli 512 kB L2 ve 2 MB L3 önbelleğe sahip olan eski Xeon ve 3.4 ve 3.46 GHz P4 EE işlemciler emekliye ayrılacaklar. Hatta FSB1066 çalışan 600 serisi işlemciden bir farkı olmayan Prescott tabanlı yeni 3.73 GHz Extreme Edition bile bir süre sonra kaybolacak. Bu şu anlama geliyor Intel üç farklı işlemci türü için sadece bir üretim süreci kullanacak.

İleri: Eskiden Prescott Vardı

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Kasım 2008 - Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650 :   Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtınalar esiyor. AMD'nin, ATI'yi satın aldıktan sonra yaşadığı sarsıntıları atlatarak Nvidia'nın karşısına ciddi bir rakip çıkarması üzerinden altı aydan fazla süre geçti. Şimdiyse sıra giriş seviyesindeki savaşa geldi.

Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650
Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtı...

19 Kasım 2008 - Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet? :   Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler.

Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet?
Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik...

17 Kasım 2008 - Fallout 3 :   İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulmak için kendilerini Vault adını verdikleri devasa yer altı sığınaklarına kapattılar. Fakat yeryüzüne geri döndüklerinde kendilerini harcanmışlığın cehennemi karşıladı... Sadece Vault 101 dışındakileri... O kader gününde, ateş gökten yağdığında, Vault 101'in devasa çelik kapısı sıkı sıkıya kapanmış ve hiç açılmamıştı... O doğdunuz yerdi ve öleceğiniz yer olacak çünkü Vault 101'de kimse hiç girmemiştir ve kimse hiç çıkmamıştır...

Fallout 3
İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulma...

13 Kasım 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

11 Kasım 2008 - Far Cry 2 :   Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birlikteliği uzun bir süre önce yollarını ayırmıştı. Bunun üzerine Crytek yeni projesi Crysis üzerinde çalışırken Ubisoft da boş durmamış, Far Cry 2 üzerinde çalışmaya başlamıştı. Ubisoft'un referansları sağlam olduğundan Far Cry 2'nin Crytek olmadan da güzel bir oyun olacağı düşünülüyordu. Ama görünen o ki yanılmışız.

Far Cry 2
Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birliktel...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin