Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

İşte Geldi! 200 MHz FSB P4 ve i875P Dual DDR400 Yongaseti

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

Intel'in Yeni Silahı: Pentium 4 Prescott

Sonuç: Prescott Küçük Bir Olay

Herşeyden önce Prescott bir kandırmaca değil en azından Northwood'la aynı performans seviyesinde. Buna ek olarak hala bilinmeyen, görülmesi gereken SSE3 var. Bu Intel'in Prescott işlemcisinin iki cümle ile özeti. Bununla birlikte acaba Prescott alışkanlıkları değiştirebilecek mi?

Bizim görüşümüze göre, böyle değişiklik yaratan yeni üretim tekniğine ve bazı mimari değişikliklere sahip olan bir işlemcinin ilk tanıtımında kendinden önceki versiyonlarla aynı performansı sunması anlaşılır değil. 1 MB L2 tampon belleğe ve verimlilikle ilgili bazı düzenlemelere sahip olmasına rağmen, Prescott kabaca testlerin üçte birinde Northwood'dan daha yavaştı. Çoğu yazılımda, bazı 3D oyunlar, Lame, MS Movi Maker 2, Mathematica, Cinema 4D ve hatta 3D Studio gibi ciddi uygulamalarda öncekinden daha kötü performans gösterdi.

Diğer taraftan, Prescott işlemcide daha hızlı çalışan bir o kadar da uygulama var. Bunlar, Xmpeg ile Divx kodlama, WinRAR ile dosya arşivleme, Pinnacle Studio 9'la video düzenleme ve uyumlu hale getirilmiş SYSmark 2004.

Listeye Prescott'un hiç bir yenilik getirmediği ama bir o kadar da öenmli olan ciddi seviyede ısı yayma miktarınıda eklemek gerek. Ayrıca sistemlerini güncellemeyi düşünen socket 478 kullanıcılarının da belirsiz uyumluluk durumundan etkileneceğini söylemek gerek. Son fakat aynı derecede önemli olan bir nokta ise testlerde atlamak zorunda kaldığımız kötü overclock yeteneği. Geriye Prescott'u çekici yapan bir tek neden kalıyor: Sonuç olarak yeni bir teknoloji ve Northwood'dan çokta pahalı değil.

Peki Prescott işlemci almak ilerisi için mantıklı bir yatırım mı? Intel öyle düşünmemizi istemesine rağmen kesinlikle değil. Gerçek jenerasyon ve mimari değişimi olan socket 775, DDR II bellek ve PCI Express arabirimleriyle birkaç ay ilerde.

Prescott kendi yaratıcısı için akıllı bir yatırım çünkü Intel geçmişte yaptığı hataları tekrarlamadı. Örneğin, daha hızlı saat hızlarına ulaşmak için işlemci mimarisinin bazen değişmesi gerektiği gerçeği. İlk başta gülünç derecede kötü performans veren Pentium II ve Pentium 4'te de olan buydu. Böyle bir mimari değişim yeni bir model adıyla duyurulmamalıydı, çünkü performans değişimi kendini sadece daha yüksek saat hızlarında gösteriyordu. Ne yazık ki bu sonradan sağlandı. Prescott'un Pentium 5 olarak adlandırılmamasının altında yatan asıl sebep bizce bu.

Bizim anlamakta zorlandığımız nokta ise Intel'in platform değiştirmeye bir kaç ay kala neden satışa yönelik güzel rakamlarla tatlandırılmış bu yeni teknolojiyi tanıttığı. Öyleyse bize sunulan bu "ortalama Prescott'un" anlamı ne olabilir? SSE3 yönergeleri bu kadar önemli olamaz çünkü bu yeni yönergeleri destekleyen sadece bir test programı bulabildik ki o da zaten yeteri kadar faydalanamıyordu. Şu anki saat hızlarında Prescott Northwood'dan daha hızlı bir işlemci değil ve soket yapısının yakın zamanda değişeceğinden ötürü biraz gereksiz bir ürün.

Bizim görüşümüze göre, Intel Prescott'u işlemci olarak değilde bir satış stratejisi olarak görüyor. yeteri kadar hızlı ki en önemli konu bu, ayrıca 90 nm üretim teknolojisi sayesinde üretim verimliliğide artmış durumda. Bu da Santa Clara merkezli şirkete gerekli olan esnekliği kazandırıyor. Fiyat sınırı ciddi anlamda düşüyor ve ürün portföyü genişliyor. Intel Prescott'un üretiminde yeterli tecrübeyi sağladıktan sonra saat hızlarını istediği kadar arttırabilecek. O zamana kadar Northwood kesinlikle mükemmel bir yedek çözüm olarak kalacak.

Geri | Anasayfaya Dön

Yer İmi

İçindekiler
Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Kasım 2008 - Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650 :   Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtınalar esiyor. AMD'nin, ATI'yi satın aldıktan sonra yaşadığı sarsıntıları atlatarak Nvidia'nın karşısına ciddi bir rakip çıkarması üzerinden altı aydan fazla süre geçti. Şimdiyse sıra giriş seviyesindeki savaşa geldi.

Hızlı Bakış: AMD Radeon HD 4650
Son bir yıldır ekran kartı piyasasının tepesinde ciddi fırtı...

19 Kasım 2008 - Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet? :   Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler.

Core i7: Dörtlü CrossFire, Üçlü SLI ve Cennet?
Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik...

17 Kasım 2008 - Fallout 3 :   İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulmak için kendilerini Vault adını verdikleri devasa yer altı sığınaklarına kapattılar. Fakat yeryüzüne geri döndüklerinde kendilerini harcanmışlığın cehennemi karşıladı... Sadece Vault 101 dışındakileri... O kader gününde, ateş gökten yağdığında, Vault 101'in devasa çelik kapısı sıkı sıkıya kapanmış ve hiç açılmamıştı... O doğdunuz yerdi ve öleceğiniz yer olacak çünkü Vault 101'de kimse hiç girmemiştir ve kimse hiç çıkmamıştır...

Fallout 3
İlk başlarda, binlerce insan bu yıkımın dehşetinden kurtulma...

13 Kasım 2008 - Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008 :   Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yeterli zamanınız varsa. Sonuçta oyun tutkunlarının amacı ceplerindeki paraya alabilecekleri en iyi ürüne sahip olmak. Eğer ölçümleri inceleyecek zamanınız yoksa veya bir türlü karar veremiyorsanız korkmanıza gerek yok. THG olarak paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartlarını sizin için listeledik.

Cebinize En Uygun Hızlı Ekran Kartları: Kasım 2008
Ayrıntılı ekran kartı incelemeleri güzel ancak okuyacak yete...

11 Kasım 2008 - Far Cry 2 :   Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birlikteliği uzun bir süre önce yollarını ayırmıştı. Bunun üzerine Crytek yeni projesi Crysis üzerinde çalışırken Ubisoft da boş durmamış, Far Cry 2 üzerinde çalışmaya başlamıştı. Ubisoft'un referansları sağlam olduğundan Far Cry 2'nin Crytek olmadan da güzel bir oyun olacağı düşünülüyordu. Ama görünen o ki yanılmışız.

Far Cry 2
Far Cry ile FPS türünde çağ açan Ubisoft ve Crytek birliktel...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin