Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 İlgili Bağlantılar

SiS 645DX: - En İyi P4 Yongaseti mi?

Silikon Perdenin Arkasına Sızdık: 533MHz Rambus İle İlk P4/2666 Testleri

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » İşlemci (CPU) »

Son Meydan Muharebesi: P4/2400 ve Athlon XP 2100+ (2400+)

Intel P4/2400 - 100 MHz FSB'li Son Mohikan

Giriş

Intel'in CPU stratejisinin temelinde şu yatıyor: P4 bir yandan ana masüstü işlemci pazarında lider olurken, diğer yandan da hızını artırmaya devam edecek. Şimdiye dek bu şöyle bir anlam taşıyordu: P4 çıktığına göre kullanıcı artık bu yeni platforma geçmeli. Nitekim P4 işlemci Intel için iyi bir kar marjı sağladı (tabii zor zamanlar atlattıktan sonra) ve satış rakamlarını düzeltmesine katkıda bulundu. Diğer yandan, perakende pazarında satış rakmaları hala düşük - gerçek PC tutkunları arasında az kişi P4'e yöneliyor. Bu pazar segmentinde Athlon işlemcilerini daha düşük fiyata sunan AMD liderliğini sürdürüyor. Sorunun kökeninde sadece işlemcilerin değil, P4 platformunun da AMD Athlon XP platformundan daha pahalı olması yatıyor. Ancak markalı P4 sistemler, seri üretim ve kampanyalarla kullanıcıya sunulduğunda bu senaryo değişiyor. Çünkü bu durumda diğer bileşenler hep en ucuzlarından seçiliyor. Bu da elbette kullanıcıda hayal kırıklığı yaratıyor, çünkü P4'ten beklenen yüksek performans karşılanmamış oluyor. Deneyimsiz kullanıcı bu sistemi aynı işlemciye sahip daha güçlü bir PC ile karşılaştırma şansı da bulamıyor.

100 MHz veriyolu (FSB) hızında çalışan Intel Pentium 4/2400 (Northwood çekirdekli). 100 MHz veriyolu (FSB) hızında çalışan Intel Pentium 4/2400 (Northwood çekirdekli).

Intel'in Soket 423 için P4/2000'i çıkardığı (27 Ağustos 2001) geçen yazdan bu yana, Intel'in amiral gemisi sayılan bu modelin saat frekansı 2000 MHz'den 2400 MHz'e çıktı. Bu arada üretim teknolojisi de 0.18 mikrondan 0.13 mikrona yükseldi - aynı zamanda Soket 423'ün yerini daha kompakt tasarımlı Soket 478 aldı. Şimdi ise P4 rotasını dasha yüksek saat hızlarına doğru yöneltmiş durumda; burası Intel'in kendini pazarda rakibi AMD'ye göre konumladığı yer. Zaten durum ne olursa olsun, daha düşük saat frekansınsa çalışan AMD Athlon XP ile performans yarıştırabilmek için daha yüksek saat frekansına ulaşması gerekiyor. Bugün, yani 1733 MHz'de çalışan AMD Athlon XP 2100+ çıkalı beri, iki rakip arasında 666 MHz saat frekansı farkı var. Daha önceki pek çok THG testinde kanıtlandığı gibi, performansı değerlendirirken artık tek faktör işlemcinin maksimum saat frekansı değil. Komutların CPU mimarisi içinde nasıl işlendiği çok daha önemli.

AMD Athlon XP 2100+ ve Intel Pentium 4/2400. AMD Athlon XP 2100+ ve Intel Pentium 4/2400.

İşlemcilerin arka yüzlerinden bir görünüş. İşlemcilerin arka yüzlerinden bir görünüş.

Pentium 4/2400 ile ilgili gerçekler: Intel'in planlarına göre bu işlemci, 100 MHz veriyolu hızına (FSB) sahip son işlemci olacak. Gelecekteki P4 işlemciler 133 MHz FSB ile çalışacak; bu da ilk aşamada daha düşük çekirdek saat hızlarının kullanılması anlamına gelecek. Tabii, saat çarpanı kilidi de varolmayı sürdürecek. 133 MHz FSB'li Pentium 4/2533, Mayıs başında, 19.0 saat çarpanı ile çıkacak. Pazarlama açısından 133 MHz yerine sistem saatini belirten 4x133, yani 533 MHz kullanılacak; bilindiği gibi bu mimaride veriler sadece QDR prosesi kullanılarak iletiliyor. (QDR-Quadruple Data Rate mimarisinde her çevrimde dört kez veri taşınırken DDR-Double Data Rate mimarisinde iki kez taşınıyor; yani QDR'da sinyal dalgalanma frekansı DDR'ın 2 katı).

Yeni ve ilginç bir özellik, çekirdek (die) boyutunun küçülmesi; Intel P4/2400'den itibaren bu uygulamaya geçmişti. CPU çekirdeği içinde her bileşen arasındaki mesafeyi %10 azaltan Intel bu şekilde üretim maliyetlerini de düşürebilir. Tabii kullanıcı açısından bu stratejinin belirgin bir avantajı yok.

İleri: Intel Pentium 4 / AMD Athlon XP Karşılaştırması

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Ağustos 2008 - Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak :   Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in gelecekte çıkarmaya hazırlandığı Larrabee mimarisi kadar meraklıların ilgisini uyandırmıştır. Ürünün son halinin neye benzeyeceği konusunda henüz çok az ayrıntı belli şu an için elimizde ürünün temel de neler sunacağından başka bir şey yok. Doğal olarak gizemin ve merakın olduğu yerde dedikodular da alıp başını gidiyor ve Larrabee için de durum farklı değil.

Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak
Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in ge...

20 Ağustos 2008 - Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom :   Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tüketen yepyeni bir işlemci tasarımı getirmiş oldu. AMD'nin buna cevap vermesi gerekiyordu ve bunu Athlon 64'ü yavaşlatarak yaptı, K8 mikro mimarisinin olabilecek en düşük hıza (1 GHz) sahip üyesini duyurdu.

Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom
Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tü...

18 Ağustos 2008 - Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H :   Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (prototype) elimize ulaştı. Sizin için hızlıca temel özelliklerini gözden geçirdik.

Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (proto...

15 Ağustos 2008 - Asus Eee PC 901 :   İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha fazlasını vererek pazarda fırtına gibi esmişti. Asus daha önceleri es geçtiği bu yeni pazardan önemli bir kazanç sağlamış olacak ki önceki sürümlerde eksik olarak görülen özellikleri geliştirerek yeni modelleri pazara sürmeye devam ediyor.

Asus Eee PC 901
İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha faz...

14 Ağustos 2008 - AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış :   AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ürünler üreten bir firma olarak kalmak istemiyor. Hedeflerinden birisi de Nvidia'ya uzunca bir süre önce kaptırdığı başarım tacını geri almak. Bu amaca yönelik olarak da firma en etkileyici yongasından iki taneyi tek bir kart üzerinde birleştirmiş ve adına Radeon HD 4870 X2 demiş. Şimdi soru şu: Bu ekran kartı Nvidia'nın en hızlı GeForce GTX 280 modelini yenecek kadar güçlü mü?

AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış
AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ür...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
TırnakMakası
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin