Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         

Anahtar Sözcükler
 
 İlgili Bağlantılar

Yazıya ilişkin forum tartışmamıza katılın...

DirectX 10'u Anlamak: Bölüm 1

 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Köşe Yazıları »

DirectX 10'u Anlamak: Bölüm 2

Rob Wright Çeviri: Salih Güler 12 Temmuz 2007 - Köşe Yazıları

DirectX 10'u Anlamak: Bölüm 2

Geçtiğimiz hafta Windows Vista üzerinde Lost Planet: Extreme Condition PC gösterimini detaylıca incelemiştik. Gücünü iki 8800 Ultra ekran kartından alan Dell XPS bilgisayarı ile gerçekleştirdiğimiz deneylerde elde ettiğimiz sonuçlar iyiydi ama mükemmel değildi ve DX10 bazı anahtar niteliğindeki noktalarda farkedilir bir grafiksel gelişme getirse de oyunun PC ve oyun konsoluna has sürümleri arasında öyle kocaman görsel farklar yoktu.

Lost Planet'in PC ve konsolda görsel açıdan benzer tatlar vermesi Capcom'un bu oyunu Xbox 360'dan Windows XP ve Vista'ya uyarlanmasına mal edilebilir. Bu yüzden oyun, DX10'dan tam anlamıyla yararlanmıyor gibiyidi. Öyle görünüyor ki tamamen DX10 kodlarıyla yazılmış ve tüm yeni nesil teknolojiyi sonuna kadar kullanan bir oyunu görmemiz biraz zaman alacak. Yine de sadece PC için yazılmış (yani ilk önce konsollarda çıkmış falan değil) tek tük DX10 destekli oyunlarla da kaşılaşmak mümkün. Bunlardan birisi Ubisoft'un yeni kovboy oyunu Call of Juarez. Oyunun gösterimi (demo) ve başarım karşılaştırma programlı geçenlerde yayınlandı ve onların her ikisini de yine Intel Core 2 Extreme dört çekirdekli (2.93 GHz) işlemcisini ve SLI yapılandırmasıyla iki Nvidia GeForce 8800 Ultra kartını bünyesinde barındıran Dell XPS 720 üzerinde test ettik.

Call of Juarez'in Slayt Gösterisi

Call of Juarez'in Slayt Gösterisi

Hadi başarım karşılaştırma programıyla işe başlayalım (Aslında oyun gösterimini bu programı kurmadan önce yükledik ve çalıştırdık – daha fazla detay için yazımızı sonuna kadar okuyun). Ubisoft Lost Planet'den farklı bir şekilde karşılaştırma programını oyun gösteriminden ayrı olarak sundu. Program yüklendiği zaman kullanımın oldukça kolay olduğunu gördük ancak bu basitliğin bedeli çok fazla değiştirilebilir seçeneği olmaması. Seçenekler arasında ekran çözünürlüğü, gölgelendirmeler (shadow), harita boyutu, keskinliği yumuşatma (anti-aliasing) ve ses ayarları yer alıyor.

SLI'yi etkin hale getirdikten sonra karşılaştırma programını çalıştırdık. Açıkçası oyunu bir filmi seyreder gibi seyretmek zorunda kalıyorsunuz çünkü Lost Planet'de olduğu gibi karakterleri siz yönetemiyorsunuz. Neyse, bizim için asıl önemli olan şey deney sonuçları: 1280x720 çözünürlükte ve gölgelendirme orta seviyedeyken elde ettiğimiz ortalama kare hızı 30.2 idi; en yüksek 53.5 kare/s ve minimum 17.6 kare/s. SLI yapılandırmasıyla kullanılan iki oyun canavarı ekran kartından böyle bir başarım elbette beklenemez değil mi?

DirectX 10'u Anlamak: Bölüm 2

Daha sonra çözünürlüğü 1280x1024'e ve gölgelendirmeyi yüksek seviyeye getirdik ve tabii ki kare hızları biraz daha geriledi. Ortalama 26.9 Kare/s, en yüksek 46.6 Kare/s ve en düşük 14.6 Kare/s. Bunun üzerine birşeylerin ters gitmiş olabileceği endişesine kapıldık ve sistemin Nvidia denetim masası (control panel) ayarlarına dikkatlice baktık. Sonra anladık ki SLI'nın oyuna herhangi bir etkisi yokmuş. Oldukça ilginçtir ki Call of Juarez Nvidia'nın "The Way It's Meant to Be Played" sloganının bir parçası ve SLI desteklemiyor ya da bir sürücü hatasının eseri böyle bir durum oluştu. Nedeni ne olursa olsun, karşılaştırma deneyleri için SLI'yi bir türlü çalıştıramadık.

İlerleyen saatlerde Nvidia ve Call of Juarez arasında küçük bir anlaşmazlığın olduğunu öğrendik. Görünüşe göre Nvidia, kendi kartlarının Call of Juarez'de tökezliyor olmasından son derece rahatsız ve hatta oyunun yaratıcı takımı Techland'ı oyuna birtakım kodlar ekleyerek ATI'nin bundan güç alıp 8 serisi kartlarının başarımını düşürmekle bile suçlamış. Techland bu suçlamaya geçen hafta yaptığı bir basın açıklamasında karşılaştırma programının detaylarını açıklayıp Nvidia'nın oyun geliştiricilerini haksızca suçlayaraktan tekel olmaya çalıştığını iddia ederek cevap verdi.

İleri: Call Of Juarez Sonuçları

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
6 Temmuz 2008 - Diablo III :   Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Blizzard'ın geçtiğimiz hafta Diablo 3'ü duyurması ise sanki yıllardır görmediğimiz bir kardeşimizi görmüşçesine heyecan yarattı.

Diablo III
Diablo pek çoğumuzun reddedemeyeceği bir teklif oldu hep. Bl...

4 Temmuz 2008 - SSD Güç Tüketimi Yalanı! :   Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri olacağı düşünülüyor ve öyle gözüküyor ki herkes buna geçiş için sabırsızlanıyor. Son birkaç ay içerisinde SSD incelemelerimiz bu disklerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduklarını gösterdi. Ancak güç tasarruflarının söylendiği gibi olmadığını keşfettik: "Pil ömrünüz Flaş SSD kullandığınızda gerçekten düşüyor."

SSD Güç Tüketimi Yalanı!
Flaş tabanlı SSD'lerin geleceğin başarılı sabit sürücüleri o...

2 Temmuz 2008 - MASS EFFECT :   Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 için çıkardığı ve onlarca ödülle kucaklaşmış bebeğini PC platformuna taşıyor. Yaratıcı bir tasarım ürünü olan uzaylı yaşam formları, öldürücü droidler, keşfedilmeyi bekleyen bir dolu gezegen, galakside barışı ve adaleti korumak için oluşturulmuş bir sistem... Mass Effect, yabancıların "space opera" dedikleri bilim kurgu alt türünün bütün temel özelliklerini bir Star Wars hikayesi tadında bizlere sunuyor.

MASS EFFECT
Rol yapma oyunlarının üstadı Bioware, geçen yıl Xbox 360 içi...

28 Haziran 2008 - Yeni iPhone 3G :   Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özelliklerini bile tam olarak keşfedememişken, Apple ikinci bir sürpriz yaptı ve üçüncü nesil veri transferini destekleyen iPhone 3G modelini  "İki kat daha hızlı, yarı yarıya ucuz" sloganıyla duyurdu.

Yeni iPhone 3G
Kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri daha ilkinin özellik...

27 Haziran 2008 - Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü? :   Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyor: Artık pek çok alanda taşınabilir bilgisayarlar masaüstü sistemleri aratmıyorlar. Şimdi ise soru şu yeni bir bilgisayar alırken dizüstü bilgisayarların artıları göz önüne alındığında hantal kule tipi kasalara para vermek mantıklı mı?

Ne Almalı: Dizüstü Mü Masaüstü Mü?
Dizüstü bilgisayarların başarım yetenekleri yıllardır artıyo...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin