NVIDIA'nın, Futuremark tarafından çıkarılan yeni 3DMark 2003 ile ilgili eleştirisini analiz ettiğim son yazım epey gürültü koparmışa benziyor. Bu konuda birkaç tartışma da başladı. İyi, benim de istediğim buydu!
Bu arada söz konusu test yazılımını geliştiren Futuremark, NVIDIA'nın sert eleştirilerine de cevap verdi. Futuremark Web sitesinde yayınladığı bu PDF belgesi ile NVIDIA'nın suçlamalarına cevap veriyor ve iddiaları çürütmek amacıyla kendi bakış açısını sunuyor. Son olarak, ATi de konu ile ilgili resmi bir açıklama yaparak, 3DMark 2003 konusunda nerede durduğunu belirledi.
Ancak önce Futuremark ile işe başlayalım. Şirket NVIDIA'nın suçlamalarına (resmen) cevap verdi. Burada önce bir şeyi açıklığa kavuşturmak gerek: Aşağıdaki italik alıntılar doğrudan ilgili şirketlerin açıklamalarından alındı. Benim bu konudaki görüşlerimi yansıtmaları gerekmiyor.
Futuremark:
3DMark 03, tek amacı günümüzün DirectX 9 uyumlu donanımlarının performansını objektif şekilde sunmak olan sentetik bir testtir. Dikkate değer başka DirectX 9 uygulamalar henüz piyasaya çıkmamıştır ve en çok beklenen DirectX 9 oyunların çıkmasına en az 6 ay vardır. 3DMark 03, tüketicilerin satın alma kararlarına bugünden yardımcı olmak açısından benzersiz bir değer sunan, geleceğe dönük bir araçtır.
Testçilere, performans testleri yaparken analizlerini yayınlanmış oyunlarla tamamlamalarını önermeye devam ediyoruz. Ancak bu sonuçlar sadece o oyun için geçerli olurken, 3DMark 03 donanımın performans ve özellikleri ile ilgili ileriye dönük genel bir bakış açısı sunabilir.
Futuremark yeni 3DMark'ı, DirectX 9 sınıfı kartların, gelecek 6-12 ay içinde çıkacak oyunlardaki performansını değerlendiren bir test olarak konumluyor. Ancak mevcut kartların mevcut oyunlardaki performansını test etmiyor - NVIDIA'nın "Lab Report"başlıklı raporunda eleştirdiği konulardan biri buydu.
NVIDIA:
Herhangi bir testin ana hedefi, tüketiciye satın alma kararını en iyi şekilde vermesinde yardımcı olacak doğru bilgiyi iletmektir. 3DMark 03, oyuncuların testi olarak, oyun tutkunlarının kendi sistemlerinden bekleyeceği deneyimi mümkün olduğunda yansıtmalı. Grafik donanımını, aynen oyunların zorlayacağı şekilde zorlayabilmeli. Grafik özellikleri, render kalıpları ve efektler aynı oyunlardaki gibi olmalı, yoksa tüketici yanıltılmış ve beklentilerinden uzaklaştırılmış olunur.
Özel bir render motoru ile hazırlanmış özel grafikleri bir dizi demo sahnede birleştiren 3DMark 03'de bu sahneler etkileyici görünse de gerçek oyunlarla pek ilgileri yok. Bir test değil demo demek daha doğru olur. Bu raporda verilen örnekler 3DMark 03'ün gerçek oyunları temsil etmediğini, oyunların yerine kullanılamayacağını ve "oyuncunun testi" olarak kullanılmaması gerektiğini ortaya koyuyor.
Böyle bir testin, nihayetinde tüketiciye üç zararı olabilir. Birincisi, elbette tüketicinin yanlış yönlendirilmesidir. Gerçeği tam yansıtmayan verilere dayanan bir satın alma kararı tüketicileri yanlış çıkarımlara yönlendirir. İkincisi, bu test yüzünden, grafik donanımı üreticileri dikkatlerini ve kaynaklarını, oyunlardakine benzemeyen, yapay üretilmiş sahnelere göre optimizasyon yapmaya yönelebilirler. Bu tür optimizasyonlar genelde gerçek oyunlardaki performansı artırmaz ve tüketicilere bir yarar sağlamaz. Son olarak, bu tür testlere odaklanan ilave mühendislik işgücü, tüketicilere yararı olacak - gerçek oyunlardaki deneyimi geliştirmeye yönelik - aktiviteler için ayrılacak işgücünden çalar.