Bilgisayar, donanım, inceleme, oyun, bilişim, ince ayar rehberi
Google
         
 Barındıran
World Class Web Hosting from pair Networks
Anasayfa » Köşe Yazıları »

3D Mark 2003: Oyuncunun Testi (mi?)

Lars Weinand Çeviri: Volkan Ersoy 13 Şubat 2003 - Köşe Yazıları

3D Mark 2003 - Oyuncunun Testi (mi?)

3D Mark 2003 - Oyuncunun Testi (mi?)

3D Mark 2003 çıktı! Ancak ilk heyecan dalgasının ardından kullanıcılar ve testçiler hızla kendilerine geldiler. Testin nihai sonucunda işlemci performansı pek büyük bir rol oynamıyor gibi görünüyor. 3D mark puanından sadece grafik kartı sorumlu.

İşte burada gerçek tartışma başlıyor. NVIDIA bile bu yeni sürüm ile arasına bir mesafe koydu ve bu benchmark'ın gerçek oyunlarla hiçbir ilgisinin olmadığını açıkladı. Birincisi, seçilen oyun testleri, pek yaygın olmayan uçak bir simülasyonu testinden (Wings of Fury) başlayarak gerçek durumu yansıtmıyor. Aynı şey GT2 ve GT3 testlerinde de geçerli. Teswtin temelini oluşturan 3D motoru ikisinde de aynı ve iki test de 1.4 sürüm pixel shader'ları kullanıyor. İşte NVIDIA'nın açıklamasından bir bölüm:

    Bu testler, sahnelerdeki tüm pixel shader efektleri için ps1.4 sürümünü kullanıyor. Ps1.4'ü desteklemeyen donanımlar için sunulan geriye dönük pixel shader sürümü ise ps1.1. Ancak ps1.3 sürüm pixel shader'ların tamamen atlandığı göze çarpıyor. Tiger Woods ve Unreal Tournament 2003 gibi güncel DirectX 8.0 (DX8) oyunların tümü ps1.1 ve ps1.3 pixel shader'ları kullanıyor. ps1.4 kullananlarsa çok az.

Bu shader'lar sadece PS 1.4 destekleyen kartlara kıyasla PS 1.1 kartlarda kötü sonuç vermekle kalmıyor (aynı efekt için daha fazla geçiş yapılması gerekiyor), piyasadaki gerçek 3D oyunlarda pek kullanılmıyorlar da. Xbox da PS 1.4 kodunu çalıştıramıyor. İşin daha da ciddi yönü, 3DMark03 testlerinde farklı kartlar için farklı shader kodları kullanılması. Bu durum farklı 3D işlemcileri arasında karşılaştırma yapmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. 3D Mark 2001 SE'de bu sadece özel bir PS1.4 testinde geçerli olan bir durumdu. Şimdi ise GT4 (Mother Nature) dahil tüm testler karşılaştırmada kullanılabilir nitelikte değil. Futuremark'ın bu konudaki resmi açıklamasını dinlemek ilginç olacak. Resmi 3D Mark 2003 açıklamalarında şunlar yazıyor:

    Futuremark: Vertex ve pixel shader'lar 3D grafik alanının önemli bir kısmı haline geldiler ve bu doğrultuda 3DMark03'de ağırlıklı olarak yer aldılar. Oyun testlerinden birinde, DirectX 9'un kullanıldığı testte, 2.0 vertex shader'lar ve 2.0 pixel shader'lar kullanılıyor. Diğer tüm testler 1.1 sürüm vertex shader'ları kullanıyor. DirectX 8 oyun testleri, kart destekliyorsa 1.4 pixel shader'ları, aksi halde default olarak 1.1 pixel shader'ları kullanıyor.

İleri: 3D Mark 2003 - Oyuncunun Testi (mi?), Devam

Yer İmi

Bestofmedia Logo "Tom's Hardware Guide - Türkiye" Bestofmedia Group üyesidir.
Bölge Seçin: USA | Çin | Fransa | Almanya | Macaristan | İtalya | Polonya | Rusya | İsveç | Tayvan | UK & İrlanda 
© 2008 Tom's Hardware Guide - Türkiye
 Sıcak Gündem
İşlemci Listeleri
Ekran Kartı Listeleri
Sabit Disk Listeleri
 HaberlerTHG Tr Haber RSS
 TGForumzTHG Tr TGForumz RSS
21 Ağustos 2008 - Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak :   Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in gelecekte çıkarmaya hazırlandığı Larrabee mimarisi kadar meraklıların ilgisini uyandırmıştır. Ürünün son halinin neye benzeyeceği konusunda henüz çok az ayrıntı belli şu an için elimizde ürünün temel de neler sunacağından başka bir şey yok. Doğal olarak gizemin ve merakın olduğu yerde dedikodular da alıp başını gidiyor ve Larrabee için de durum farklı değil.

Intel Larrabee, AMD ve Nvidia'yı Sarsacak
Bilgisayar teknolojileri alanında çok az gelişme Intel'in ge...

20 Ağustos 2008 - Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom :   Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tüketen yepyeni bir işlemci tasarımı getirmiş oldu. AMD'nin buna cevap vermesi gerekiyordu ve bunu Athlon 64'ü yavaşlatarak yaptı, K8 mikro mimarisinin olabilecek en düşük hıza (1 GHz) sahip üyesini duyurdu.

Enerji Savaşları: Athlon 64 ve Atom
Atom işlemcileri geliştirmekle Intel son derece az enerji tü...

18 Ağustos 2008 - Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H :   Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (prototype) elimize ulaştı. Sizin için hızlıca temel özelliklerini gözden geçirdik.

Hızlı Bakış: 790GX Yongasetli Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte'ın yeni 790GX yongasetine sahip yeni önürünü (proto...

15 Ağustos 2008 - Asus Eee PC 901 :   İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha fazlasını vererek pazarda fırtına gibi esmişti. Asus daha önceleri es geçtiği bu yeni pazardan önemli bir kazanç sağlamış olacak ki önceki sürümlerde eksik olarak görülen özellikleri geliştirerek yeni modelleri pazara sürmeye devam ediyor.

Asus Eee PC 901
İlk çıkan Asus Eee PC 701 kendinden beklenenden çok daha faz...

14 Ağustos 2008 - AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış :   AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ürünler üreten bir firma olarak kalmak istemiyor. Hedeflerinden birisi de Nvidia'ya uzunca bir süre önce kaptırdığı başarım tacını geri almak. Bu amaca yönelik olarak da firma en etkileyici yongasından iki taneyi tek bir kart üzerinde birleştirmiş ve adına Radeon HD 4870 X2 demiş. Şimdi soru şu: Bu ekran kartı Nvidia'nın en hızlı GeForce GTX 280 modelini yenecek kadar güçlü mü?

AMD Radeon HD 4870 X2: R700 ilk Bakış
AMD sadece ucuza iyi başarım arayan kullanıcılara yönelik ür...

 Donanım Bülteni
Güncel haberler ve incelemeler için haftalık e-posta bültenimize üye olun:
THG Türkiye Donanım Bülteni
Book index
TırnakMakası
Bilgi
Bayrak
Sitemize Reklam verin.
THG Tr Yazılar RSS
THG Tr Haber RSS
THG Tr TGForumz RSS
iGoogle Sayfanıza THG Tr RSS Belemelerini Ekleyin