Texas Instruments Ve Silicon Optix Geleceği Planlıyorlar
Aynı zamanda projeksiyon cephesinde de, CRT projeksiyon ekranların ölümüne delalet eden ilginç gelişmeler yaşanıyor. Texas Instruments DLP teknolojisi ile (Digital Light Processing - dijital ışık işleme), piyasada nispeten yeni olan Silicon Optix ise birkaç yeni kozla öne çıkıyorlar. Texas Instruments (TI) uzun zamandır DLP teknolojisine sahip. Şirket CES'de, LCD ve Plasma ekranlara göre daha canlı ve keskin bir görüntü sunan DLP TV'lerin gösterimini yaptı. Özel bir sinema salonunda, DLP projektör teknolojisinin sinemada da kullanım alanı olduğunu ispatladılar. Dijital projeksiyon, şu an DLP'nin özellikle güçlü olduğu bir alan ve - bu konuda yanılıyor olabilirim ancak - ticari olarak kullanılan ilk dijital sinema projeksiyon sistemi DLP tekniğini temel alıyordu. Şunun altını çizmekte fayda var: DLP bir projeksiyon teknolojisi. Yani LCD veya plazma gibi ekran bazlı bir çözüm değil. Bu teknoloji yüksek çözünürlük ve gerçek renkli bir görüntü elde etmek için, "Digital Micromirror Device" olarak adlandırılan ve birbirine geçmeli 1,310,000 mikroskopik ayna ve optik anahtardan oluşan optik bir yarı iletken yonga kullanıyor.
TI standındaki DLP bazlı TV gösterim halindeyken. Fiyatlara bir örnek vermek gerekirse, 50 inç'lik yeni bir model olan RCA Scenium HDLP50W151, bu yılın ikinci yarısında piyasaya 4499$'lık perakende satış fiyatıyla sunulacak.
Diğer taraftan, Silicon Optix adında, sektöre göreli yeni giren ve projeksiyon işinde kendine ait bir yer edinmeye çalışan bir firmayla tanıştık. Şirket projeksiyon üniteleri için sxW1-LX adlı bir yonga üretiyor. Yonga büyük ekrana yansıtma mesafesini önemli ölçüde düşürüyor ve bu da projeksiyon ünitesinin daha iyi yerleştirilebilmesini sağlıyor. Yonga ayrıca, yansıtılan görüntünün ölçeklenmesi ve deformasyonlarının düzeltilmesi gibi işlemlerle de ilgileniyor. Eğer kendi sunumlarınızda projektör kullanıyorsanız, görüntünün geometrisini dar sınırlar içerisinde doğru ayarlamaya çalışmanın ne denli can sıkıcı olduğunu bilirsiniz.
Silicon Optix kendi sistemlerini kullanan ve oynatılsa, hatta farklı konumlara yerleştirilse bile görüntüyü güzel, kare biçiminde ve bozulma olmadan yansıtan bir projeksiyon cihazı tanıttı. Cihazdaki algılayıcılar, görüntüyü uygun biçimde düzelten Silicon Optix yongasına sürekli gerekli bilgiyi aktarıyorlar.
Şirket, göreli büyük bir resmi bir otel odasının daracık mutfağının duvarına yansıtarak, bu teknolojinin ne denli etkileyici olduğunu kanıtladı.
Resmin sağ köşesindeki projektörde, özel tasarlanmış bir lens kullanılarak, kısa mesafeden yansıtılan 120 cm çaplı bir görüntü. Lens, Brilliant Technologies Inc. tarafından tasarlanmış.
Aynı projektörden yansıtılan aynı resim, yalnız resim işlenmemiş. Bozulmayı farketmek mümkün.
Sonuç olarak, Silicon Optix bu teknolojinin, daha kısa yansıtma mesafesinden dolayı, piyasadaki modellere nazaran daha ince projeksiyon ekranlar üretilmesini mümkün kılacağını söylüyor. Sizler normalde bu teknolojileri görmüyorsunuz, ya da onlar hakkında bilginiz olmuyor, çünkü bu tür yonga şirketleri ürünlerini doğrudan projeksiyon üreticilerine satıyor.